Kukbuk
Kukbuk
nocny market warszawa 2019

Nocny market – rozstania i powroty

Najsmaczniejszy dworzec w Warszawie znów otwarty. Niektórych mogło to zaskoczyć, inni nigdy nie wierzyli, że Nocny Market zniknie z kulinarnej mapy Warszawy. Czego można spróbować tym razem?

Tekst: Zuza Rożek

Zdjęcia: Zuza Rożek

Opublikowano: 18 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Dwa lata z rzędu Nocny Market ogłaszał „ostateczne” rozstanie z Dworcem Głównym by w kolejnym sezonie wrócić dokładnie w to samo miejsce. O tym, że znowu będziemy mieli okazję by spróbować street foodowych kąsków na ukochanej stacji naszej zawsze głodnej redakcji dowiedzieliśmy się oficjalnie dwa tygodnie temu – choć plotki o tym krążyły już od jakiegoś czasu. Wracamy więc na rozświetlony neonami peron by sprawdzić, co warto zjeść w tym roku.

Wśród tegorocznych karmicieli pojawiły się znane z poprzednich edycji klasyki. Jest też kilka zaskoczeń i paru debiutantów, znanych nam ze stacjonarnych lokali.

Kto serwuje na Nocnym Markecie w tym roku?

  • Annyeong - Ramyun Bar
  • BBQ BAR
  • BRASIL ON THE PLATE
  • dogidog
  • El Puertito
  • GringoBar
  • Japan Udon
  • Kuchnia Ukraińska i Gruzińska
  • Langosze
  • Mąka i Woda
  • Melody - Naturalne Lody
  • Melted
  • Night Burger
  • Paris Minuit
  • Pączkomat
  • Pełną Parą
  • SaigonKa
  • Smoke BBQ
  • Soul Food Burgers
  • Stacja Azja
  • Supperlardo
  • Taco Store
  • Tel Aviv Urban Food
  • The Cool Cat
  • Zkurczybyk
nocny market

Pizza diavola z mąki i wody

 

Czego udało się nam spróbować?

Mąka i woda

Pizza z mąki i wody to jedna z naszych ulubionych w Warszawie. Na Nocnym, mimo nieco trudniejszych warunków, wciąż trzyma poziom i jest punktem obowiązkowym. Pieczona w wielkim piecu opalanym drewnem pizza ma cudownie dymny posmak, a ciasto jest delikatne i chrupiące jednocześnie. W menu pizze czerwone – z pomidorów San Marzano, oraz białe – bez sosu.

Co w menu?

Pizze czerwone

  • Margherita - 17 zł
  • Diavola - 18 zł
  • Pancetta - 19 zł

Pizza biała

  • Formaggi - 18 zł
  • Classico – rozmaryn i parmegiano regiano – 9 zł
nocny market

Spicy italian z Supperlardo

 

Supperlardo

To młodszy brat mąki i wody, więc na dworcu również dzielą stoisko ze sobą. Znajdziecie ich na samym wejściu na teren marketu. Z grilla drzewnego serwują kiełbasy własnej produkcji. Ci, którzy byli w ich stacjonarnym lokalu na tyłach Chmielnej, wiedzą, że wędliny i pieczywo to ich specjalność. Do każdej kiełbaski dostajemy pajdę chleba – orkiszowego lub żytniego na zakwasie – do wyboru, oraz ogórka kiszonego i piklowaną kapustę.

Co w menu?

  • Kaserkainer - 18 zł - Wędzona kiełbasa z serem Montasio
  • Spicy italian - 17 zł - Świeża ostra kiełbasa z chili kalabryjskim
  • Kaszanka - 16 zł - Mięso i podroby z Mangalnicy z pęczakiem
nocny marekt

Lobster roll z El Puertito

El Puertito

Zadebiutowali na Nocnym w zeszłym roku i byli wtedy wymieniani jako jeden z najjaśniejszych punktów poprzedniej edycji. W tym roku trzymają poziom! Specjalnością El Puertito, są owoce morza przyrządzane na różne sposoby. Na ich stoisku zjecie świeże ostrygi, stek z kalmara, ośmiornice czy langustynki. Nas zachwycił lobster roll. Kusiła też klasyczna paela parująca na wielkiej patelni – wpisaliśmy ją na listę „do spróbowania” podczas kolejnej wizyty.

Co w menu?

  • Kalmar al ajillo - 25 zł - Grillowany stek z kalmara/ tosty/ sałatka
  • Langostinos - 25 zł - Grillowane krewetki argentyńskie/ tosty/ sałatka
  • Ośmiornica - 40 zł - Grillowana ośmiornica z salsa brava/ patatas/ sałatka
  • Lobster roll - 35 zł - Kanapaka z mięsem homara i kraba królewskiego z dodatkami
  • Kalmar rabas - 25 zł - Panierowane kawałki kalmara podawane z alioli
  • Paella de marisco - 15 zł / 25 zł
  • Ostrygi irlandzkie - 15 zł
  • Ostrygi normandzkie - 10 zł
nocny market

Asiandog z dogidog

dogidog

Wpadamy do nich czasem do Hali Gwardii, skorzystaliśmy więc z okazji by złapać ich również na Nocnym Markecie. Zawsze zaskakują nietypowymi połączeniami i idealnie maślaną bułką, która cudownie rozpływa się w ustach. Tym razem zdecydowaliśmy się na asiandog z chrupiącym makaronem ryżowym. Pyszny jest też wariant dla roślinożerców – wegedog ze szparagiem.

Co w menu?

  • Dogidog – 13 zł

Kiełbaska/ musztarda / majonez / ketchum / ogórek /cebula prażona

  • Asiandog - 18 zł

Kiełbaska / makaron ryżowy / nori / majonez / sos miso / furikake

  • Chilidog  - 19 zł

Kiełbaska / kolendra / cebulka / jalapenio / chilli / gorzka czekolada

  • Wegedog – 16 zł

Szparag / jajko / ser / majonez cytrynowy

  • Frytki - 12 zł

BBQ BAR

To nie jest debiut BBQ na Nocnym Markecie – wiele osób nam ich polecało, ale w poprzednich latach nie udało nam się spróbować ich specjałów. Tym razem nadrabiamy – szarpana wołowina na długo zostaną nam w pamięci.  Soczyste mięso i słodko-ostre barbeque – zbalansowane w punkt. Jak głosi napis w ich menu: „nie mają burgerów, za to mają zajebiste kanapki”. Potwierdzamy i już szykujemy się by spróbować innych dań z menu.

Co w menu?

  • Szarpana świnia – 22 zł - Bułka maślana / wieprzowin/ colesław/ domowy sos BBQ
  • Kura w dymie – 25 zł - Chleb tostowy / kurczak / ser / bekon / salsa warzywna / hot mayo
  • Pastrami – 29 zł - Chleb tostowy / wołowina / ogórek / musztarda

Nocny market będzie działał według stałego planu - godziny otwarcia:

Czwartek – 17:00 – 0:00
Piątek – 17:00 – 1:00
Sobota – 17:00 – 1:00
Niedziela – 16:00 – 23:00

Tym razem to podobno naprawdę ostatni sezon na Dworcu Głównym. Remont, którego potrzeba temu miejscu zbliża się nieuchronnie, więc cieszmy się Nocnym Marketem w tej wersji, póki możemy. Po wczorajszych tłumie nie mamy wątpliwości, że to kolejny sezon skazany na sukces.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka