Kukbuk
Kukbuk
nocny market warszawa 2019

Nocny market – rozstania i powroty

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Najsmaczniejszy dworzec w Warszawie znów otwarty. Niektórych mogło to zaskoczyć, inni nigdy nie wierzyli, że Nocny Market zniknie z kulinarnej mapy Warszawy. Czego można spróbować tym razem?

Tekst: Zuza Rożek

Zdjęcia: Zuza Rożek

Opublikowano: 18 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Dwa lata z rzędu Nocny Market ogłaszał „ostateczne” rozstanie z Dworcem Głównym by w kolejnym sezonie wrócić dokładnie w to samo miejsce. O tym, że znowu będziemy mieli okazję by spróbować street foodowych kąsków na ukochanej stacji naszej zawsze głodnej redakcji dowiedzieliśmy się oficjalnie dwa tygodnie temu – choć plotki o tym krążyły już od jakiegoś czasu. Wracamy więc na rozświetlony neonami peron by sprawdzić, co warto zjeść w tym roku.

Wśród tegorocznych karmicieli pojawiły się znane z poprzednich edycji klasyki. Jest też kilka zaskoczeń i paru debiutantów, znanych nam ze stacjonarnych lokali.

Kto serwuje na Nocnym Markecie w tym roku?

  • Annyeong - Ramyun Bar
  • BBQ BAR
  • BRASIL ON THE PLATE
  • dogidog
  • El Puertito
  • GringoBar
  • Japan Udon
  • Kuchnia Ukraińska i Gruzińska
  • Langosze
  • Mąka i Woda
  • Melody - Naturalne Lody
  • Melted
  • Night Burger
  • Paris Minuit
  • Pączkomat
  • Pełną Parą
  • SaigonKa
  • Smoke BBQ
  • Soul Food Burgers
  • Stacja Azja
  • Supperlardo
  • Taco Store
  • Tel Aviv Urban Food
  • The Cool Cat
  • Zkurczybyk
nocny market

Pizza diavola z mąki i wody

 

Czego udało się nam spróbować?

Mąka i woda

Pizza z mąki i wody to jedna z naszych ulubionych w Warszawie. Na Nocnym, mimo nieco trudniejszych warunków, wciąż trzyma poziom i jest punktem obowiązkowym. Pieczona w wielkim piecu opalanym drewnem pizza ma cudownie dymny posmak, a ciasto jest delikatne i chrupiące jednocześnie. W menu pizze czerwone – z pomidorów San Marzano, oraz białe – bez sosu.

Co w menu?

Pizze czerwone

  • Margherita - 17 zł
  • Diavola - 18 zł
  • Pancetta - 19 zł

Pizza biała

  • Formaggi - 18 zł
  • Classico – rozmaryn i parmegiano regiano – 9 zł
nocny market

Spicy italian z Supperlardo

 

Supperlardo

To młodszy brat mąki i wody, więc na dworcu również dzielą stoisko ze sobą. Znajdziecie ich na samym wejściu na teren marketu. Z grilla drzewnego serwują kiełbasy własnej produkcji. Ci, którzy byli w ich stacjonarnym lokalu na tyłach Chmielnej, wiedzą, że wędliny i pieczywo to ich specjalność. Do każdej kiełbaski dostajemy pajdę chleba – orkiszowego lub żytniego na zakwasie – do wyboru, oraz ogórka kiszonego i piklowaną kapustę.

Co w menu?

  • Kaserkainer - 18 zł - Wędzona kiełbasa z serem Montasio
  • Spicy italian - 17 zł - Świeża ostra kiełbasa z chili kalabryjskim
  • Kaszanka - 16 zł - Mięso i podroby z Mangalnicy z pęczakiem
nocny marekt

Lobster roll z El Puertito

El Puertito

Zadebiutowali na Nocnym w zeszłym roku i byli wtedy wymieniani jako jeden z najjaśniejszych punktów poprzedniej edycji. W tym roku trzymają poziom! Specjalnością El Puertito, są owoce morza przyrządzane na różne sposoby. Na ich stoisku zjecie świeże ostrygi, stek z kalmara, ośmiornice czy langustynki. Nas zachwycił lobster roll. Kusiła też klasyczna paela parująca na wielkiej patelni – wpisaliśmy ją na listę „do spróbowania” podczas kolejnej wizyty.

Co w menu?

  • Kalmar al ajillo - 25 zł - Grillowany stek z kalmara/ tosty/ sałatka
  • Langostinos - 25 zł - Grillowane krewetki argentyńskie/ tosty/ sałatka
  • Ośmiornica - 40 zł - Grillowana ośmiornica z salsa brava/ patatas/ sałatka
  • Lobster roll - 35 zł - Kanapaka z mięsem homara i kraba królewskiego z dodatkami
  • Kalmar rabas - 25 zł - Panierowane kawałki kalmara podawane z alioli
  • Paella de marisco - 15 zł / 25 zł
  • Ostrygi irlandzkie - 15 zł
  • Ostrygi normandzkie - 10 zł
nocny market

Asiandog z dogidog

dogidog

Wpadamy do nich czasem do Hali Gwardii, skorzystaliśmy więc z okazji by złapać ich również na Nocnym Markecie. Zawsze zaskakują nietypowymi połączeniami i idealnie maślaną bułką, która cudownie rozpływa się w ustach. Tym razem zdecydowaliśmy się na asiandog z chrupiącym makaronem ryżowym. Pyszny jest też wariant dla roślinożerców – wegedog ze szparagiem.

Co w menu?

  • Dogidog – 13 zł

Kiełbaska/ musztarda / majonez / ketchum / ogórek /cebula prażona

  • Asiandog - 18 zł

Kiełbaska / makaron ryżowy / nori / majonez / sos miso / furikake

  • Chilidog  - 19 zł

Kiełbaska / kolendra / cebulka / jalapenio / chilli / gorzka czekolada

  • Wegedog – 16 zł

Szparag / jajko / ser / majonez cytrynowy

  • Frytki - 12 zł

BBQ BAR

To nie jest debiut BBQ na Nocnym Markecie – wiele osób nam ich polecało, ale w poprzednich latach nie udało nam się spróbować ich specjałów. Tym razem nadrabiamy – szarpana wołowina na długo zostaną nam w pamięci.  Soczyste mięso i słodko-ostre barbeque – zbalansowane w punkt. Jak głosi napis w ich menu: „nie mają burgerów, za to mają zajebiste kanapki”. Potwierdzamy i już szykujemy się by spróbować innych dań z menu.

Co w menu?

  • Szarpana świnia – 22 zł - Bułka maślana / wieprzowin/ colesław/ domowy sos BBQ
  • Kura w dymie – 25 zł - Chleb tostowy / kurczak / ser / bekon / salsa warzywna / hot mayo
  • Pastrami – 29 zł - Chleb tostowy / wołowina / ogórek / musztarda

Nocny market będzie działał według stałego planu - godziny otwarcia:

Czwartek – 17:00 – 0:00
Piątek – 17:00 – 1:00
Sobota – 17:00 – 1:00
Niedziela – 16:00 – 23:00

Tym razem to podobno naprawdę ostatni sezon na Dworcu Głównym. Remont, którego potrzeba temu miejscu zbliża się nieuchronnie, więc cieszmy się Nocnym Marketem w tej wersji, póki możemy. Po wczorajszych tłumie nie mamy wątpliwości, że to kolejny sezon skazany na sukces.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!