Kukbuk
Kukbuk
Plakat festiwalowy

Festiwal Przemiany: krytycznie o jedzeniu

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Warsztaty, dyskusje, koncerty, projekcie filmowe – w Centrum Nauki Kopernik rusza czterodniowy Festiwal Przemiany. Tegoroczna edycja będzie dotyczyć tematyki jedzenia i jego produkcji. KUKBUK patronuje temu wydarzeniu!

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: materiały promocyjne

Opublikowano: 24 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Niepohamowany konsumpcjonizm i ciągły apetyt na więcej sprawiły, że produkowanej żywności jest za dużo. Gdyby zebrać całe jedzenie wyrzucane do śmietników, starczyłoby na wykarmienie wszystkich głodujących ludzi na świecie. Co więcej, ostatnie badania dowodzą, że niezrównoważone sposoby produkcji pokarmu wpływają niekorzystnie na stan planety. Marnujemy nie tylko żywność, ale także wodę i energię potrzebną do jej wytworzenia. Ogromne hodowle zwierząt powodują znaczną emisję gazów cieplarnianych, a niekontrolowane połowy ryb zagrażają istnieniu kilkudziesięciu gatunków morskich stworzeń.

To tylko wybrane problemy związane z jedzeniem, na które wskazują organizatorzy festiwalu. Choć doniesienia naukowców są niepokojące, tym, co budzi największe obawy, jest brak reakcji samych konsumentów. Nieufność wobec ekspertów, wciąż powstające antynaukowe artykuły na temat stanu Ziemi oraz niezliczone fake newsy powodują, że z trudnością odróżniamy prawdę od fałszu. Stąd tegoroczna edycja Festiwalu Przemiany zostanie poświęcona jedzeniu i jego produkcji ujętym w szerokim kontekście społecznym i politycznym.

Hasłem przewodnim wydarzenia jest zmiana. Przede wszystkim w zakresie produkcji żywności – na taką, która będzie bardziej etyczna, przyjazna środowisku, zrównoważona.

Hasłem przewodnim wydarzenia jest zmiana. Przede wszystkim w zakresie produkcji żywności – na taką, która będzie bardziej etyczna, przyjazna środowisku, zrównoważona. W dostarczaniu ciekawych rozwiązań pomaga nauka. Podczas Festiwalu Przemiany zaprezentowane zostaną alternatywne możliwości produkcji, najnowsze narzędzia i technologie, dzięki którym przemysł rolno-spożywczy może być mniej inwazyjny dla planety, a zatem zdrowszy i bezpieczniejszy dla nas samych.

Zagadnienia związane z wytwarzaniem jedzenia stanowią tylko jeden z tematów, nad którymi chcą się pochylić organizatorzy. Innowacyjne metody pociągają za sobą szereg przemian – nie tylko w sposobach produkcji. Jaki wpływ mają najnowsze rozwiązania na społeczeństwo? Jakie zmiany zachodzą pod ich wpływem? By lepiej pojąć te zjawiska, konieczne jest nie tylko zrozumienie mechanizmów psychologicznych i socjologicznych, warunkujących podejmowanie decyzji przez konsumentów, ale także odniesienie się do kwestii związanych z przyzwyczajeniami oraz procesem powstawania pseudonaukowych mitów na temat żywności i ekologii.

Zielone kiełki (fot. FrancescoGallarotti/unsplash)

fot. Francesco Gallarotti/ unsplash.com


Festiwal Przemiany po raz dziewiąty poddaje krytycznej refleksji zmiany zachodzące wokół nas. Jego cechą jest przede wszystkim interdyscyplinarność, która pozwala spojrzeć na daną problematykę z różnych perspektyw. Dzięki temu uczestnicy festiwalu mogą skonfrontować odmienne poglądy. Rozbieżności i napięcie rodzące się w ramach dyskusji stają się nierzadko źródłem nowych idei czy przyczynkiem do tworzenia alternatywnych rozwiązań. Jak co roku, również podczas tej edycji festiwalu odwiedzający Centrum Nauki Kopernik będą mogli wziąć udział w wykładach, dyskusjach oraz interesujących prezentacjach. W zagadnienia związane z projektowaniem żywności na granicy nauki, techniki i dizajnu wprowadzi Chloé Rutzerveld.

Dyskusję o wspólnym stole, czyli o etycznych, społeczno-politycznych oraz ekonomicznych wątpliwościach związanych z jedzeniem, poprowadzi Dariusz Bugalski. Z kolei redaktorka naczelna KUKBUK-a Daria Pawlewska 6 października będzie dyskutować z pozostałymi gośćmi na tematy miejskiego ogrodnictwa, kooperatyw oraz upraw hydroponicznych. Wydarzeniu towarzyszyć będzie specjalna wystawa – „Uśpieni sytością” – która skupi się na wątkach związanych z hodowlą, uprawą oraz marnowaniem jedzenia. Ma zachęcić zwiedzających do eksplorowania granic swoich kulinarnych przyzwyczajeń oraz zastanowienia się nad tym, jak ich codzienne decyzje i wybory żywieniowe wpływają na stan środowiska.

Festiwal Przemiany

3-6 października 2019

Centrum Nauki Kopernik, ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20

Więcej informacji: www.kopernik.org.pl

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka