Kukbuk
Kukbuk

Jak przygotować mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy?

Sposób na mrożoną, orzeźwiającą, kwiecistą kawę mleczną, idealną na powitanie wiosny.

Tekst: redakcja

zdjęcia: Maciek Niemojewski


stylizacja: Magdalena Olszewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Pierwsze ciepłe dni w roku sprawiają, że chętniej sięgamy po chłodne napoje. Coraz częściej zamawiamy w kawiarniach kawy przygotowane na zimno, takie jak frappe czy cold brew. Jeśli mamy odpowiedni sprzęt, taki jak ekspres automatyczny Siemens EQ.6 plus TE657319RW, możemy przyrządzać swoje ulubione kawy mrożone bez wychodzenia z domu.

Nasz przepis na mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy to wariacja na temat klasycznego frappe. Jest zimna, orzeźwiająca i wiosenna dzięki kwiatowej dekoracji, a jednocześnie uwydatnia smak kawy, szczególnie jeśli do jej przygotowania użyje się ziaren pochodzących z Afryki, na przykład z Etiopii.

Składniki na mrożone latte, lód, ziarna kawy, mleko, syrop z wody z kwiatów pomarańczy, płatki kwiatów (fot. Maciek Niemojewski)

Składniki

Mrożona latte z wodą z kwiatów pomarańczy
(2 porcje)

syrop z kwiatów pomarańczy:

  • woda z kwiatów pomarańczy 15 g
  • cukier trzcinowy 10 g
  • ciepła woda 15 g

kawa:

  • lód 10-12 kostek
  • mleko krowie lub roślinne 300 ml
  • espresso 2 porcje
  • płatki kwiatów do dekoracji

krok 1

Wodę z kwiatów pomarańczy i cukier trzcinowy zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do dwóch wysokich szklanek. Jeżeli nie chcemy słodzić kawy, pomijamy przygotowanie syropu i używamy samej wody z kwiatów pomarańczy. Jej aromat wciąż będzie świetnie wyczuwalny w kawie.

Przygotowywanie kawy, mleko nalewane do wysokiej szklanki, ziarenka kawy i płatki kwiatów (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2

Szklanki z syropem uzupełniamy lodem i ulubionym mlekiem.

Mleko możemy wcześniej spienić na zimno. Korzystamy w tym celu z klasycznego spieniacza do mleka albo french pressa. Kawa będzie równie smaczna z pianką, jak bez niej.

Reklama

krok 3

Szklanki ze wszystkimi składnikami stawiamy pod wylewką ekspresu Siemens EQ.6 plus TE657319RW i, korzystając z funkcji oneTouch DoubleCup, przygotowujemy dwie porcje espresso – po jednym do każdej szklanki.

Funkcja oneTouch DoubleCup pozwala zaparzyć jednocześnie nie tylko dwie porcje espresso, ale także dowolne dwie kawy mleczne. Dzięki funkcji oneTouch wystarczy jedno kliknięcie, by przygotować ulubioną kawę – ekspres zmieli ziarna za pomocą ceramicznych żaren i zaparzy doskonałe espresso, które będzie stanowić podstawę każdej kawy mlecznej.

Mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy w wysokiej szklance, płatki kwiatów, ubijaczka do mleka (fot. Maciek Niemojewski)

krok 4

Kawę dekorujemy płatkami kwiatów. Pięknie będą się prezentować płatki róży, lawendy lub hibiskusa. Gotowe!

Z tak przygotowanym latte na lodzie nie pozostaje nic innego, jak cieszyć się pierwszymi podmuchami wiosny. Pijąc orzeźwiającą mrożoną kawę, pamiętajmy, że do jej przygotowania potrzebna była precyzyjna kontrola temperatury parzenia espresso. Technologia sensoFlow System sprawia, że przez zmieloną kawę przepuszczana jest woda o odpowiedniej temperaturze – dzięki temu espresso nie jest ani kwaśne, ani gorzkie. Temperatura jest bowiem kluczowa: zarówno podczas przygotowywania kawy, jak i podczas jej picia.

Szeroki wybór ekspresów automatycznych jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk