Kukbuk
Kukbuk
Kromka chleba pszennego z masłem i solą (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić masło w domu?

Jeszcze niedawno domowe masło gościło w każdym domu. Przygotowanie go to nic trudnego, więc czemu nie przywrócić tej pięknej tradycji?

Tekst: redakcja

Przepisy: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Samodzielne zrobienie masła daje wielką satysfakcję. Wystarczy trochę tłustej śmietanki i cierpliwości! Domowe masło przygotujecie w pół godziny – i będzie to zdecydowanie dobrze zainwestowany czas. Własnoręcznie ubite masło idealnie nada się do domowego chleba, obowiązkowo upieczonego na zakwasie

Do masła DIY możecie dodać ulubione przyprawy

Choć smak domowego masła jest niepowtarzalny, a kromka pokryta maślaną chmurką zdaje się nie potrzebować żadnych dodatków, zachęcamy was do eksperymentów. Do masła DIY możecie dodać ulubione przyprawy. Wariantów smakowych jest wiele: od klasycznego czosnkowego po inspirowane orientem masło z pastą miso! Domowe masło jest też znacznie tańsze niż sklepowe – i zdecydowanie smaczniejsze.

Inspiracje do przyrządzenia masła smakowego w słodkich i słonych wersjach znajdziecie w naszym zestawieniu maseł z dodatkami.

Przepis na domowe masło

Czas przygotowania: 30 minut
Masło w miseczce (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

  • śmietanka 30% lub 36% 500 ml

Dodatkowo:

  • durszlak
  • jałowa gaza
  • oliwa
śmietana w misce, z "rózgą" (fot. Maciek Niemojewski)

krok 1

Schłodzoną śmietankę przelewamy do misy robota kuchennego lub do wysokiego pojemnika, jeśli używamy zwykłego miksera.

Masło oddzielone od maślanki w misce (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2

Śmietankę ubijamy tak długo, aż się zwarzy i powstaną w niej grudki.

Masło odsączone na sitku od maślanki (fot. Maciek Niemojewski)

krok 3

Durszlak wykładamy jałową gazą i wylewamy na nią całą zawartość misy. Gaza ułatwi oddzielenie grudek masła od maślanki.

Masło w miseczce (fot. Maciek Niemojewski)

krok 4

Oddzielone masło odciskamy w dłoniach, formujemy w kulkę i wkładamy do miski z zimną wodą, w której dokładnie je płuczemy.

krok 5

Czyste masło umieszczamy w specjalnej formie do masła, posmarowanej oliwą. Jeśli takiej foremki nie mamy, zawijamy je w papier do pieczenia. Wkładamy masło do lodówki.

TIPY

  • Jeśli chcemy uzyskać masło o delikatnie słonym smaku, podczas ubijania śmietany dodajemy ½ łyżeczki soli gruboziarnistej rozdrobnionej wcześniej w moździerzu. Innym sposobem jest posypanie masła solą przed włożeniem go do foremki.
  • Domowe masło najlepiej zjeść w ciągu 5-7 dni od przygotowania. Możemy je również pokroić na kawałki i zamrozić lub przygotować z niego ulubione masła smakowe.
  • Maślanki możemy użyć do pankejków lub racuchów albo podać ją ze świeżymi owocami.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk