Kukbuk
Kukbuk
Tablet z wyświetlonym przepisem, stojący na blacie kuchennym, w tle limonki, chemex i płyta kuchenna z garnkiem (fot. Jeff Sheldon)

#gotujwdomu

Kolejny dzień dobrowolnej izolacji to już nie dylemat „co dziś na obiad?”, to problem, co przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Kto może nam przyjść z pomocą?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Jeff Sheldon / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Nawet najbardziej wprawieni w kulinarnym boju w końcu muszą skapitulować. Kolejna potrawka z soczewicy, jaglanka na enty sposób czy makaronowa wariacja mogą wywołać bunt wśród domowników. Nie wspominając o sytuacji, w której lodówka z szafką spiżarnianą zaczynają świecić pustkami. Każda materia, również ta kulinarna, ma swoją wyporność – ile można smażyć, piec, gotować, obierać, siekać i przyrządzać?

Dzięki mediom społecznościowym możemy uczyć się od tych, którzy kuchenne czynności i rytuały powtarzali miliony razy

Gotujący się do pomocy

Na szczęście są tacy, którzy mają temat przerobiony na wszystkie sposoby, tacy, którzy kuchenne czynności i rytuały powtarzali miliony razy, tacy, którzy, obudzeni w środku nocy, bez otwierania oczu wyrecytują przepisy na dania z oklapłego koperku i zwiędłych liści kapusty – ba! będą to propozycje tak smaczne, że później z utęsknieniem będziecie czekać, kiedy koperek zacznie się słaniać, a kapusta wiotczeć. Jednym słowem – profesjonaliści.

I o ile wcześniej mogliście czerpać z ich wiedzy i doświadczenia, odwiedzając ich restauracje, oglądając programy telewizyjne albo czytając książki, to teraz – w czasie światowej epidemii – możemy na nich liczyć niemalże każdego dnia.

„wow, Gordon Ramsey nagrywa tutorial jak myć ręce w 2020 roku – widziałem już wszystko”

Gordon Ramsay pokazujący na swoim Twitterze jak prawidłowo myć ręce (Twitter)

Gordon Ramsay prezentujący na swoim Twitterze jak prawidłowo myć ręce / Twitter @GordonRamsay

 

 

Mniej znaczy więcej

O tym, że media społecznościowe mają moc dokonywania rzeczy niemożliwych, przekonywaliśmy się nieraz, ale pomoc w, zdawałoby się, tak błahych sprawach jak gotowanie może być na wagę satysfakcji z wykonanego zadania i zadowolenia domowników. I nie chodzi tu o jakąś wiedzę tajemną, ale o najprostsze rozwiązania, które z powodzeniem da się wykorzystać w każdym domu.

Ot, choćby taka prozaiczna, a konieczna czynność jak mycie rąk z instruktażem Gordona Ramsaya sprawdza się dużo lepiej niż dwukrotne odśpiewanie refrenu „Białej armii”. Komentarz jednego z fanów: „Wow, Gordon Ramsay nagrywa tutorial, jak myć ręce w 2020 roku – widziałem już wszystko” mówi więcej niż tysiąc słów.

Massimo Bottura, jeden z bardziej znanych na świecie szefów kuchni publikuje filmiki, na których przygotowuje proste potrawy

Massimo Bottura podczas lekcji gotowania w ramach cyklu Kitchen Quarantine na swoim Instagramie

Massimo Bottura podczas gotowania w ramach cyklu Kitchen Quarantine / Instagram massimobottura

Jak dbać o higienę, już wiemy, czas zjeść coś pożywnego – i tu z pomocą przychodzi Massimo Bottura i jego cykl Kitchen Quarantine na Instagramie. Jeden z bardziej znanych na świecie szefów kuchni publikuje filmiki, na których przygotowuje proste potrawy pełne smaku. Są tam propozycje zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców, łasuchy też znajdą coś dla siebie. Już wcześniej Massimo Bottura dał się poznać jako kulinarny aktywista – w 2012 roku, po trzęsieniu ziemi, które nawiedziło region Emilia-Romania i spowodowało zniszczenie manufaktur produkujących ser parmigiano reggiano, zaangażował się w ratowanie tego cennego lokalnego dobra.

A w 2016 roku wraz z żoną założył fundację Food for Soul, której celem jest promowanie postaw mających ograniczyć marnowanie jedzenia oraz zwiększanie świadomości w temacie głodu. Teraz cierpliwie i z poczuciem humoru, z typową dla siebie włoską energią tłumaczy instagramowiczom, jak radzić sobie w kuchni. I niemal w każdym filmiku podkreśla, że nawet z niewielu produktów można gotować smacznie i zdrowo.

Instagram Massimo Bottury znajdziecie tutaj, a więcej o jego inicjatywie Food for Soul przeczytacie w artykule "Nakarmić ciało i duszę"

"(...)Gotujcie z większą miłością i zwróćcie większą uwagę na to, co macie w szafkach”

Rachael Ray
Screenshot strony internetowej Rachael Ray, artykuł z przepisami na weekendowe kolacje

Strona internetowa Rachael Ray

Z miłości do gotowania

Amerykańska kulinarna celebrytka Rachael Ray idzie jeszcze dalej – na swoich profilach w mediach społecznościowym aktywnie angażuje się w pomoc zarówno w ramach doraźnych akcji związanych choćby z posiłkami dla dzieci, jak i ratowania zamykanych restauracji. Na Twitterze opublikowała nawet rodzaj odezwy o treści: „Wiem, że półki sklepowe są prawie puste, a twoja spiżarnia cię przeraża, ale będzie tak: spędzimy trochę więcej czasu w domu. To czas, żeby skupić się na tych, których kochamy, i na tym, co uwielbiamy. Gotujcie z większą miłością i zwróćcie większą uwagę na to, co macie w szafkach” – i odesłała do swojej strony internetowej, na której można znaleźć między innymi wpis o daniach, jakie można przyrządzić z tego, co znajduje się w zakamarkach kuchennych półek i szafek.

Stronę Rachael Ray znajdziecie tutaj <<

 

Padma Laksi pokazuje jakie produkty ze sobą łączyć i z czym je przyrządzać

Padma Lakshmi podczas lekcji gotowania we własnej kuchni (Twitter)

Padma Lakshmi podczas lekcji gotowania na Twitterze / @PadmaLakshmi

   

Padma Lakshmi, amerykańska gospodyni programu „Top Chef”, aktorka i autorka książek kucharskich, na swoim Twitterze oprócz odważnych postów (choćby o narodowym programie pomocowym dla zamykanych na czas epidemii restauracji) publikuje krótkie filmiki, na których wraz z uroczą i zabawną córką przygotowuje proste dania. Nie są to klasyczne przepisy, raczej inspiracje, podobnie jak tweety z krótkimi sugestiami, jakie produkty ze sobą łączyć i z czym je przyrządzać.

Link do lekcji z Padmą Lakshmi zjadziecie tutaj <<

 

Martha Stewart na czas pandemii zainicjowała projekt Homeschool with Martha

Projekt Homeschool with Martha – Marthy Stewart, screenshot z Instagrama, slajd opowiadający o założeniach akcji (Instagram)

Instagram Marthy Stewart – projekt Homeschool with Martha

Zdalne nauczanie

Kolejna gwiazda amerykańskiej telewizji, Martha Stewart, podeszła do tematu bardziej kompleksowo i zainicjowała projekt Homeschool with Martha. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych pasjonatów nie tylko stara się gotować ze składników, który każdy na pewno ma w swojej spiżarce, ale też podsuwa propozycje aktywnego spędzania czasu, również z dziećmi.

Instagram Marthy Stewart znajdziecie tutaj <<

Screenshot profilu instagramowego lailacooks Laili Gohar, przepis na gotowanie liści mniszka lekarskiego (Instagram)

Przepis na mniszek lekarski autorstwa Laili Gohar / Instagram lailacooks

Zaskakująco do tematu podeszła food dizajnerka i artystka Laila Gohar, która na swoim instagramowym koncie dzieli się bardzo prostymi przepisami. Dość wspomnieć, że wpadła na pomysł dań przygotowywanych wyłącznie z jednego składnika. Żadna sztuka, po prostu wiedza użytkowa.

Instagram Laili Gohar znajdziecie tutaj <<

Więcej o Laili Gohar i jej projektach możecie dowiedzieć się z wywiadu "Formując smak"

Z dnia na dzień powstają nowe inicjatywy zachęcające do kreatywnego gotowania i korzystania z produktów, które mamy już w kuchennych szafkach. Przedstawiciele polskiej sceny kulinarnej również dzielą się na swoich mediach społecznościowych talentem i nieskrępowaną pomysłowością. 

Projekt w domu to inicjatywa, w której udział weźmie między innymi współpracująca z KUKBUK-iem Marysia Przybyszewska, ceniona szefowa kuchni wegańskiej, której kulinarne porady na czas kryzysu mogliście przeczytać w tekście „7 kulinarnych zasad na trudne czasy”. W ramach akcji organizowane są „Pojedynki Smaków” czyli transmitowane na żywo starcia kulinarne na czas kwarantanny. Ich formuła jest wyjątkowo prosta: dwoje polskich kucharzy przygotowuje danie na bazie jednego popularnego składnika, na przykład makaronu. To świetne połączenie kuchennej inspiracji z rozrywką.

 

„Pojedynki Smaków” czyli transmitowane na żywo starcia kulinarne na czas kwarantanny

Grafika przedstawiająca czerech kucharzy bioracych udział w akcji "Projekt w domu"

Pojedynek smaków (fot. materiały prasowe)

Z dnia na dzień powstają nowe inicjatywy zachęcające do kreatywnego gotowania i korzystania z produktów, które mamy w kuchennych szafkach. Przedstawiciele polskiej sceny kulinarnej również dzielą się na swoich profilach w mediach społecznościowych talentem i nieskrępowaną pomysłowością. 

Projekt w domu to inicjatywa, w której udział weźmie między innymi współpracująca z KUKBUK-iem Marysia Przybyszewska, ceniona szefowa kuchni wegańskiej, której kulinarne porady na czas kryzysu mogliście przeczytać w tekście „7 kulinarnych zasad na trudne czasy”. W ramach akcji organizowane są pojedynki smaków, czyli transmitowane na żywo starcia kulinarne na czas kwarantanny. Ich formuła jest wyjątkowo prosta: dwóch polskich kucharzy przygotowuje danie na bazie jednego popularnego składnika, na przykład makaronu. To świetne połączenie kuchennej inspiracji z rozrywką.

 

 

Z kolei Piekarnia Pochlebnie udostępnia na swoim profilu facebookowym krótkie nagrania z poradami i przepisami dotyczącymi przygotowania zakwasu i pieczenia chleba. To prawdziwa kopalnia wiedzy dla miłośników tradycyjnego pieczywa.

Ktoś prowadzi zajęcia z jogi, kto inny z szydełkowania, przeprowadza trening aerobowy, albo uczy składania origami – jeśli można pomóc, to róbmy to, dzielmy się swoją wiedzą i umiejętnościami. Wspierajmy się w tym trudnym okresie i, jak radzi Racheal Ray – skupiajmy się na tych, których kochamy i na tym, co uwielbiamy robić.

Przeczytaj także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk