Kukbuk
Kukbuk

Kiszone owoce: DIY

Kisić można nie tylko warzywa czy grzyby! Jak zrobić kiszonki z sezonowych owoców?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy: Wit Szychowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Są dorodne, soczyste i pachną tak obłędnie, że nie sposób im się oprzeć – z owocami można zrobić niemal wszystko i dorzucić do prawie każdego dania. I choć dżemy czy konfitury są wyśmienite, my jednak zachęcamy was do ukiszenia owoców. Takie kiszonki są równie smaczne, jak te z warzyw i grzybów, a do tego pozwalają zachować na dłużej smak letnich dni. Kiszone gruszki będą wybornie smakować w sałatce, a kiszona morela dobrze komponuje się z mięsem. Z kolei kiszonki z truskawek to idealny dodatek na kanapkę z łososiem.

Co więcej, tak przygotowane owoce ciekawie smakują także z pieczonymi warzywami, a nawet makaronami. I co najważniejsze, korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną i funkcjonowanie układu trawiennego (więcej o prozdrowotnym wpływie owoców kiszonych na organizm przeczytacie w naszym artykule o fermentacji >>). Dlatego jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw, warto odkręcić słoik kiszonek, by dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, które wzmocnią odporność, a także poprawią wygląd naszej sylwetki. O czym należy pamiętać, zabierając się za przygotowanie kiszonych owoców?

Do kiszenia najlepiej wybrać twarde owoce

Po pierwsze ważne jest, żeby podczas zakupów wybrać twarde owoce. Te miękkie podczas kiszenia z pewnością się rozpadną. Następnie, gdy będziecie przygotowywać zalewę, upewnijcie się, że odmierzyliście właściwe proporcje. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzućcie 20 gramów soli. Następnie owoce zalejcie zimną zalewą i postawcie z dala od słońca. Pierwszą wskazówką, że kiszonki są gotowe, będzie mętniejąca woda w słoiku.

Polecamy więcej przepisów na kiszonki >>

Kiszone gruszki w kardamonie i cynamonie >>

Kiszone gruszki z kardamonem i cynamonem sprawdzą się nie tylko w cieście czy z lodami. Dzięki korzennym przyprawom owoce nabiorą charakterystycznego i wyrazistego smaku. Wystarczy pokroić gruszki, włożyć je do słoika i zalać wodą z solą. Gotowe możecie dodać do zdrowej, zimowej sałatki.

Kiszona morela z werbeną cytrynową i miodem >>

Przygotowanie tych kiszonek trzeba zacząć od pozbawienia morel pestek. Po zalaniu owoców wodą z solą wystarczy odczekać parę dni, by móc się cieszyć ich smakiem jeszcze w trakcie lata. Tak zrobione kiszone morele pasują do sałatek, a także mięsa czy wątróbki.

Kiszone jabłka z goździkami, estragonem i gorczycą >>

Kiszone jabłka to smaczny i nieco zapomniany przysmak staropolskiej kuchni. Wyróżniają się nietuzinkowym smakiem, a do tego są niezwykle zdrowe. Słoiczek tak przygotowanych owoców dobrze mieć pod ręką zimą, gdy narażeni jesteśmy na braki witamin i minerałów. Kiszone jabłka pomogą wzmocnić odporność i korzystnie wpłyną na funkcjonowanie układu pokarmowego. A co najważniejsze, przepis na nie jest prosty i nie wymaga wiele pracy.

Kiszone truskawki z miodem i białym pieprzem >>

Te kiszonki są wyjątkowo aromatyczne i mają zdecydowany smak. My polecamy je zjeść szczególnie z sałatką z pomidorami, położyć na kanapce z wędzonym łososiem albo dodać do porannego jogurtu. Takie przygotowane kiszone truskawki zdecydowanie mogą równać się z najlepszymi babcinymi dżemami.

Reklama

Kiszone winogrona z wanilią, kwiatem kopru i kardamonem >>

Winogrona można wykorzystać na tysiące sposobów. Świetnie komponują się z pleśniowymi serami, nadają słodyczy sałatkom i najważniejsze – można z nich zrobić doskonałe wina. Niewiele jednak osób wie, że można je również wykorzystać do kiszenia. Zielone winogrona zalejcie wodą z solą i dodajcie do nich koper i wanilię. Tak ukiszone owoce będą doskonałą przekąską na jesień.

Kiszony arbuz z miodem, kwiatem kopru i chili >>

Próbowaliście kiedyś ukisić arbuza? To zdecydowanie jedno z naszych najciekawszych odkryć tego lata, dlatego zachęcamy was do eksperymentowania. Arbuza pokrójcie w kostkę i posypcie chili. Następnie wymieszajcie z zalewą i miodem. Tak przygotowany będzie doskonałym dodatkiem do czerwonego mięsa.

Co jeszcze można ukisić? 

Sprawdź nasz przepis na kiszone ziemniaki z rozmarynem >>

Choć nie są to owoce, tak przygotowane ziemniaki smakują wybornie, dlatego musieliśmy dodać je do zestawienia. Gotowe, kiszone ziemniaki możecie dodać do zup, zrobić z nich placki albo podać jako dodatek do głównego dania. Możecie także je śmiało podać jako przystawkę – z pewnością zachwyci gości.

Co jeszcze warto ukisić? Sprawdź nasze przepisy na małosolne ogórki >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk