Warzywa i owoce to niezbędne elementy zdrowej i zrównoważonej diety. Aby jednak spełniły w niej swoje zadanie, powinniśmy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Lokalne epidemie spowodowane zanieczyszczeniami, na przykład sałaty rzymskiej czy kiełków warzyw, sprawiły, że poświęcamy temu tematowi więcej uwagi. Mycie pod bieżącą wodą nie zawsze wystarcza, nie ma zresztą jednej uniwersalnej metody – powinniśmy pamiętać, że najlepsza i najbardziej skuteczna technika mycia będzie zależeć od tego, co chcemy umyć i czego chcemy się pozbyć. Ważne jest również przygotowanie do mycia – ręce, sitko czy deska powinny być wcześniej umyte w gorącej wodzie z detergentem. Powinniśmy także dysponować osobną deską do warzyw i owoców – nigdy nie używajmy tej samej do mięsa. Pamiętajmy też, że po obraniu, a przed siekaniem należy ponownie wszystko dokładnie oczyścić, a do mycia warzyw i owoców nigdy nie używać detergentów. Są naturalne sposoby, które w zupełności wystarczą. Jak zatem skutecznie usuwać zanieczyszczenia z warzyw i owoców?
Dom pełen ziół
Rośliny we wnętrzach nie tylko pełnią funkcję dekoracyjną, ale także mają właściwości praktyczne. Wyjątkiem nie jest tu domowa uprawa ziół, która i zdobi, i znajduje zastosowanie w kuchni.