Kukbuk
Kukbuk
Kompozycja maseł smakowych (fot. Maciek Niemojewski)

Jak przygotować masło smakowe?

Masło z dodatkami to idealny pomysł na przełamanie kulinarnej monotonii. Zobaczcie, na ile słodkich i wytrawnych sposobów możecie je urozmaicić!

Tekst: redakcja

Przepisy: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Opublikowano: 28 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Jeśli sądzicie, że maślany repertuar kończy się na wariacji czosnkowej, wyprowadzamy was z błędu! Naturalny smak masła pozwala łączyć je z wieloma dodatkami – ziołami, przyprawami, warzywami, na słodko i na słono. W klasycznym wydaniu – z solą i pieprzem, w śródziemnomorskim – z oliwkami, w japońskim – z pastą miso. Domowe masło smakowe nada się nie tylko na kanapkę, wzbogaci również smak grillowanych mięs czy ryb.

Masła ziołowe, na przykład z rozmarynem, lub inne maślane opcje mają jeszcze jedną zaletę – ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, z powodzeniem więc sprawdzą się jako szybka przystawka czy wyzwanie na pierwsze kuchenne eksperymenty dla dzieci.

Będzie jeszcze smaczniej, jeśli masło smakowe przygotujecie na bazie własnoręcznie ubitego masła. Jak je zrobić? Wystarczy tłusta śmietana i nieco cierpliwości – wypróbujcie nasz przepis na domowe masło.

Masło czosnkowe z ziołami prowansalskimi

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Kostka masła ziołowego z kromką chleba żytniego (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło czosnkowe z ziołami prowansalskimi

  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • czosnek 3 ząbki
  • zioła prowansalskie 3 łyżeczki
  • kurkuma szczypta
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

krok 1

Przygotowujemy miseczkę i drewnianą łyżkę.

krok 2

Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ucieramy drewnianą łyżką. Po chwili wsypujemy zioła prowansalskie, kurkumę, pieprz i odrobinę soli. Dokładnie mieszamy.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIPY

  • Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.
  • Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Masło solone z pieprzem

Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
Masło z solą i pieprzem z kromką chleba pszennego (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło solone z pieprzem

  • sól morska 2 płaskie łyżeczki
  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • pieprz czarny świeżo mielony ⅓ łyżeczki

krok 1

Przygotowujemy miseczkę i drewnianą łyżkę.

krok 2

Gruboziarnistą sól morską rozdrabniamy w moździerzu. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i dokładnie ucieramy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIPY

  • Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.
  • Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Masło cytrynowe z tymiankiem

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Masło tymiankowo-cytrynowe z kromkami z bagietki (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło cytrynowe z tymiankiem

  • skórka z cytryny 3 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • świeży tymianek 2 gałązki
  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • sól ⅓ łyżeczki

krok 1

Przygotowujemy miseczkę i drewnianą łyżkę.

krok 2

Cytrynę dokładnie sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Tymianek myjemy i siekamy. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy skórkę z cytryny, posiekany tymianek oraz szczyptę soli. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIPY

  • Zamiast świeżego tymianku do masła można dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku.
  • Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.
  • Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

     

Masło musztardowe

Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
Masło musztardowe z kromką chleba pszennego (fot. Maciek Niemojewski)

składniki

Masło musztardowe

  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • ulubiona musztarda 2 łyżki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól ⅓ łyżeczki

 

krok 1

Przygotowujemy miseczkę i drewnianą łyżkę.

krok 2

Miękkie masło przekładamy do miseczki razem z musztardą. Ucieramy przez chwilę drewnianą łyżką. Sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Razem ze szczyptą soli dodajemy do masła i mieszamy do połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIPY

  • Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.
  • Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Masło z oliwkami

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Masło z oliwkami i kromkami chleba żytniego (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło z oliwkami

  • oliwki czarne 7 sztuk
  • oliwki zielone 7 sztuk
  • czosnek 1 ząbek
  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól ⅓ łyżeczki
  • pieprz ⅓ łyżeczki
  • papryka ostra mielona szczypta

krok 1

Oliwki i czosnek bardzo drobno kroimy.

krok 2

Miękkie masło, oliwki i czosnek wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy przez chwilę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i ostrą paprykę. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Masło z pastą miso

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Maslo z pastą miso, imbirem i czosnkiem (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło z pastą miso

  • pasta miso jasna 70 g
  • czosnek 1 ząbek
  • imbir starty 1 łyżeczka
  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • miód 1 łyżeczka
  • chili w proszku ⅓ łyżeczki

krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

krok 2

Miękkie masło, czosnek i imbir wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy przez chwilę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy pastę miso, miód i chili. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Masło z anchois, musztardą i szalotką

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
Masło z anchovies na kromce chleba pszennego (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło z anchois, musztardą i szalotką

  • filety anchois 3 sztuki
  • szalotka 1 sztuka
  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • musztarda diżońska 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • słodka papryka mielona ½ łyżeczki
  • ostra papryka mielona ⅓ łyżeczki
  • pieprz ½ łyżeczki
  • szczypiorek posiekany 1 łyżka

krok 1

Filety anchois odsączamy i grubo kroimy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę.

krok 2

Miękkie masło, anchois, szalotkę i musztardę wkładamy do malaksera. Ucieramy przez minutę. Następnie dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i posiekany szczypiorek. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Masło cynamonowe z miodem i pomarańczą

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Masło z cynamonem na grzance z chałki (fot. Maciek Niemojewski)

składniki:

Masło cynamonowe z miodem i pomarańczą

  • skórka z pomarańczy z 1 sztuki
  • domowe masło w temperaturze pokojowej 200 g
  • cynamon mielony 1 czubata łyżeczka
  • miód płynny 4 łyżki
  • sól szczypta

krok 1

Pomarańczę sparzamy – ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

krok 2

Miękkie masło, cynamon i miód przekładamy do malaksera. Ucieramy przez minutę. Dodajemy szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo zwyczajnie uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka