Kukbuk
Kukbuk
Wnętrze restauracji (fot. Bundo Kim / unsplash.com)

For Rest: na ratunek gastronomii

Wyjątkowo trudna sytuacja, w jakiej nagle znaleźli się restauratorzy wymaga konkretnych rozwiązań. Skąd czerpać pomoc? Jak utrzymać zespół i wesprzeć pracowników? Realne wsparcie znajdziecie na For Rest Projekt.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Ciężko odnaleźć się w gąszczu niesprawdzonych informacji, domysłów i plotek. Od spraw urzędowych, przez pytania od najemców i wierzycieli, aż po trudne rozmowy z pracownikami. Wszystko to rodzi poczucie beznadziei i permanentny stres. Grupa osób, pod przewodnictwem Marcina Kocha, postanowiła nie tracić czasu i zaczęła działać. Korzystając z własnych doświadczeń i wiedzy eksperckiej chcą zmotywować do działania i przekazać szereg praktycznych rozwiązań na wielu płaszczyznach. A to wszystko pro bono.

Pusta restauracja, przy stoliku jedna osoba pracująca przy komputerze (fot. Parker Coffman / unsplash.com)

fot. Parker Coffman / unsplash.com

Kto tworzy For Rest Projekt?

Zależy im, by każdy, kto znalazł się w podobnej sytuacji miał świadomość, że nie jest w niej sam. Zespół ratunkowy tworzy właściciel warszawskiej restauracji Bazar Kocha – Marcin Koch wraz z ekspertką w zarządzaniu pracownikami – Hanną Dąbrowską oraz Magda Pyszczek, zajmująca się kosztami i optymalizacją produkcji w branży gastronomicznej. For Rest wraz z zaprzyjaźnionymi konsultantami i ekspertami służy wskazówkami i konkretnymi rozwiązaniami w bardzo szerokim zakresie. Oprócz spraw związanych z urzędami i finansami, doradzą jak rozmawiać z pracownikami, pomogą podjąć trudne decyzje i wskażą odpowiadające potrzebie narzędzia wsparcia. Podpowiedzą gdzie szukać pomocy psychologicznej i jak zaplanować działania pozwalające z powodzeniem wrócić na rynek.

Organizatorom akcji For Rest zależy, by każdy, kto znalazł się w trudnej sytuacji miał świadomość, że nie jest w niej sam

Twórcom projektu For Rest zależy na bezpośrednim kontakcie, spotkaniach i długoterminowym wsparciu

Jak uzyskać pomoc?

Na tronie frprojekt.pl lub ouichef.pl należy wypełnić formularz, który pozwala wstępnie zdiagnozować sytuację. Następnie zagadnienia analizowane są przez profesjonalnych konsultantów For Rest, którzy kontaktują się bezpośrednio – mailowo lub telefonicznie – z przedstawicielami zgłoszonych firm. Kiedy problem epidemii zostanie już zażegnany i lokale znów będą mogły przyjmować gości, For Rest rozwinie skrzydła poza trybem online. Twórcom projektu zależy na bezpośrednim kontakcie, spotkaniach i długoterminowym wsparciu – podkreślają, że to najskuteczniejsza i kompleksowa forma niesienia pomocy. – Wszystko po to, by do naszych gastronomicznych biznesów jak najszybciej powróciło prawdziwe życie i radość z biesiadowania – mówią twórcy projektu.

Z początkiem kwietnia na portalu ouichef.pl uruchomiona została ponadto specjalna zakładka o nazwie „Gastronomia w czasach pandemii”. Znajdziecie w niej aktualności dotyczące koronawirusa w świecie gastronomii, a także porady dla restauratorów, które zostały przygotowane przez ekspertów serwisu ouichef.pl i magazynu „Food Service” oraz inicjatorów akcji For Rest Projekt. Przedsięwzięcie powstało z potrzeby pomocy, a nie dla celów zarobkowych, co podkreśla redaktorka naczelna „Food Service”, Agata Godlewska: „Eksperci, z którymi nawiązaliśmy współpracę, oraz cała nasza redakcja realizuje inicjatywę pro bono. Zrobimy wszystko co w naszej mocy, aby pomóc branży we wszystkich kwestiach związanych z funkcjonowaniem restauracji w tych trudnych czasach”.

Logo projektu wsparcia dla gastronomi – FOR REST

Co znajdziesz na For Rest?

  • Manual najpilniejszych działań związanych z daną chwilą kryzysu.
  • Podpowiedź jakie działania urzędowe trzeba podjąć teraz, z czym nie można czekać.
  • Wskazówki jak rozmawiać z pracownikami, i te dotyczące optymalizacji zatrudnienia oraz podejmowania trudnych decyzji.
  • Narzędzia wsparcia dla pracowników, porady jak utrzymać zespół.
  • Pomoc w planowaniu starego biznesu w nowej rzeczywistości
  • Podpowiedz gdzie szukać finansowego wsparcia.
  • Porady jak przejść przez burze w zgodzie z wartościami i samym sobą, gdzie szukać pomocy psychologicznej.

 

     KUKBUK patronuje akcji For Rest!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk