zobacz więcej
- Ludzie i inspiracje
Autentyczność i nostalgia. Anya von Bremzen o kuchniach narodowych
Czy istnieje coś takiego jak kuchnia włoska, japońska albo meksykańska? Co to znaczy: autentyczne? Odpowiedzi na te pytania szuka w swojej książce „Kuchnia narodowa” Anya von Bremzen. Nam opowiada o jedzeniu nostalgicznym, gastrodyplomacji i o tym, dlaczego gdy podróżuje, zawsze zagląda do McDonald’s.
- Ludzie i inspiracje
Jak smakuje kolacja na farmie Wojciecha Modesta Amaro? Pojechałam to sprawdzić!
O tym, że pod Warszawą jest farma prowadzona przez gwiazdkowego szefa kuchni, wciąż wiedzą nieliczni. A przecież to foodiesowa gratka jakich mało! Kiedy więc marka Defender zaprosiła mnie na wyprawę zakończoną kolacją w Forgotten Fields Farm, nie wahałam się ani chwili. Terenowe samochody i fine dining? Jedziemy!
- Na mapie
Najlepsze restauracje w Gdyni – 11 świetnych miejsc
Gdynia to intrygujące miasto. Słynie głównie z architektury modernistycznej, ale znajdziemy tu też sporo miejsc, które zadowolą smakoszy. My wybraliśmy 11 lokali, w których nigdy się nie zawiedliśmy. Oto najlepsze restauracje w Gdyni!
- Ludzie i inspiracje
Łukasz Modelski: W jedzeniu chodzi o opowieść
Dziecko w kuchni to kontrowersyjny temat. Łukasz Modelski jednak twierdzi, że edukacja kulinarna jest równie istotna jak ta tradycyjna. Z autorem „Pysznych przypadków” rozmawiamy o potrawach, które robiła mu babcia, gotowaniu w szkole i… marchewce z groszkiem.
- Ludzie i inspiracje
Przemysław Klima: Mam obsesję na punkcie gotowania
Jako pierwszy w historii polskiej gastronomii zdobył dwie gwiazdki Michelin. W krakowskiej Bottiglierii 1881 udowadnia, że polska kuchnia jest niebanalna, modna i szalenie ekscytująca. Przemysława Klimę pytamy, czy fine dining to nadal fun, na czym polega fenomen karpatki i czy odtwarzanie w domu finediningowych klasyków ma sens.
- Ludzie i inspiracje
Dobre wino? Takie, które nam smakuje!
O winie wiedzą wszystko i jeszcze więcej. Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski pasjonują się nim od lat. Teraz w ramach Szkoły Wina przekazują swoją wiedzę innym. Nam opowiedzieli o tym, jak zacząć przygodę z winem i dlaczego warto wybierać to, które po prostu nam smakuje.
- Ludzie i inspiracje
Bartek Kieżun: Kocham Neapol, ale rozumiem, że można go nienawidzić
Neapol to miasto kontrastów. Tu święci chodzą pod ręką z mafiosami, a magia łączy siły z pragmatyzmem. Bartek Kieżun w swojej nowej książce „Neapol łakomym okiem” opowiada jednak o mieście z czułością i ze zrozumieniem. Pytamy go o pizzę ze smalcem, chroniące przed wulkanem jajko i… grób Draculi.
- Ludzie i inspiracje
Kylie Minogue śpiewa prosecco
Kylie Minogue, znana australijska piosenkarka, od 4 lat zajmuje się też produkcją wina. Ostatnio w ofercie Winnicy Lidla pojawiło się prosecco z jej portfolio.
- Ludzie i inspiracje
Gdzie są najlepsze bagietki w Paryżu?
Skojarzenia z Paryżem zwykle są oczywiste. Nie wyobrażamy sobie tego miasta bez bagietek. Podłużne bułki, chrupiące na zewnątrz i puchate w środku, mają nawet własny konkurs kulinarny. Sprawdzamy, gdzie zjeść najlepsze bagietki w Paryżu!
- Polskie wino
Lojalnie Lokalnie: pomoc dla polskich winiarzy
Kilkanaście dni temu przez polskie winnice przeszedł front mrozowy, wywołując katastrofalne straty. Producenci liczą oczywiście na pomoc ze strony państwa, ale można ich też wesprzeć w ramach oddolnej akcji Lojalnie Lokalnie.
- Ludzie i inspiracje
W tej restauracji gotują tylko… babcie. Dlaczego?
Nowojorska Enoteca Maria stawia na nostalgię. W kuchni zatrudnia tylko starsze kobiety. Gotują swoje ulubione klasyki, a nowojorczycy są zachwyceni. Czy taki koncept sprawdziłby się w Polsce?
- ABC wina
Wino i grill
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
- Ludzie i inspiracje
Raz na pokolenie
„Zszedłem do piwnic, w których przechowywana jest METAXA, i poczułem, że to moje miejsce. Są magiczne, pełne historii i tradycji”, wspomina Konstantinos Kalpaxidis, nowy mistrz METAXY. Wraz z Dorothée Hériard Dubreuil, dyrektor zarządzającą, opowiada o zmianie pokoleniowej i wyzwaniach, jakie stoją przed rolnikami i producentami METAXY.
- Kultura i wiedza
Wino i konwersacja
Tematy, które można bezpiecznie poruszać przy winie i te, których lepiej unikać.
- Ludzie i inspiracje
Three Cents – od barmanów dla barmanów
W świat kulinarnych doznań, w którym gusta i wymagania smakowe są zróżnicowane, wkracza marka Three Cents, oferując rewolucję w kategorii mikserów. Najpierw podbiła koktajlową scenę w Grecji – teraz pojawia się w Polsce, by zdobyć serca bywalców modnych barów i restauracji mikserami ultrapremium.
- Ludzie i inspiracje
Autentyczność i nostalgia. Anya von Bremzen o kuchniach narodowych
Czy istnieje coś takiego jak kuchnia włoska, japońska albo meksykańska? Co to znaczy: autentyczne? Odpowiedzi na te pytania szuka w swojej książce „Kuchnia narodowa” Anya von Bremzen. Nam opowiada o jedzeniu nostalgicznym, gastrodyplomacji i o tym, dlaczego gdy podróżuje, zawsze zagląda do McDonald’s.
- Ludzie i inspiracje
Jak smakuje kolacja na farmie Wojciecha Modesta Amaro? Pojechałam to sprawdzić!
O tym, że pod Warszawą jest farma prowadzona przez gwiazdkowego szefa kuchni, wciąż wiedzą nieliczni. A przecież to foodiesowa gratka jakich mało! Kiedy więc marka Defender zaprosiła mnie na wyprawę zakończoną kolacją w Forgotten Fields Farm, nie wahałam się ani chwili. Terenowe samochody i fine dining? Jedziemy!
- Na mapie
Najlepsze restauracje w Gdyni – 11 świetnych miejsc
Gdynia to intrygujące miasto. Słynie głównie z architektury modernistycznej, ale znajdziemy tu też sporo miejsc, które zadowolą smakoszy. My wybraliśmy 11 lokali, w których nigdy się nie zawiedliśmy. Oto najlepsze restauracje w Gdyni!
- Ludzie i inspiracje
Łukasz Modelski: W jedzeniu chodzi o opowieść
Dziecko w kuchni to kontrowersyjny temat. Łukasz Modelski jednak twierdzi, że edukacja kulinarna jest równie istotna jak ta tradycyjna. Z autorem „Pysznych przypadków” rozmawiamy o potrawach, które robiła mu babcia, gotowaniu w szkole i… marchewce z groszkiem.
- Ludzie i inspiracje
Przemysław Klima: Mam obsesję na punkcie gotowania
Jako pierwszy w historii polskiej gastronomii zdobył dwie gwiazdki Michelin. W krakowskiej Bottiglierii 1881 udowadnia, że polska kuchnia jest niebanalna, modna i szalenie ekscytująca. Przemysława Klimę pytamy, czy fine dining to nadal fun, na czym polega fenomen karpatki i czy odtwarzanie w domu finediningowych klasyków ma sens.
- Ludzie i inspiracje
Dobre wino? Takie, które nam smakuje!
O winie wiedzą wszystko i jeszcze więcej. Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski pasjonują się nim od lat. Teraz w ramach Szkoły Wina przekazują swoją wiedzę innym. Nam opowiedzieli o tym, jak zacząć przygodę z winem i dlaczego warto wybierać to, które po prostu nam smakuje.
- Ludzie i inspiracje
Bartek Kieżun: Kocham Neapol, ale rozumiem, że można go nienawidzić
Neapol to miasto kontrastów. Tu święci chodzą pod ręką z mafiosami, a magia łączy siły z pragmatyzmem. Bartek Kieżun w swojej nowej książce „Neapol łakomym okiem” opowiada jednak o mieście z czułością i ze zrozumieniem. Pytamy go o pizzę ze smalcem, chroniące przed wulkanem jajko i… grób Draculi.
- Ludzie i inspiracje
Kylie Minogue śpiewa prosecco
Kylie Minogue, znana australijska piosenkarka, od 4 lat zajmuje się też produkcją wina. Ostatnio w ofercie Winnicy Lidla pojawiło się prosecco z jej portfolio.
- Ludzie i inspiracje
Gdzie są najlepsze bagietki w Paryżu?
Skojarzenia z Paryżem zwykle są oczywiste. Nie wyobrażamy sobie tego miasta bez bagietek. Podłużne bułki, chrupiące na zewnątrz i puchate w środku, mają nawet własny konkurs kulinarny. Sprawdzamy, gdzie zjeść najlepsze bagietki w Paryżu!
- Polskie wino
Lojalnie Lokalnie: pomoc dla polskich winiarzy
Kilkanaście dni temu przez polskie winnice przeszedł front mrozowy, wywołując katastrofalne straty. Producenci liczą oczywiście na pomoc ze strony państwa, ale można ich też wesprzeć w ramach oddolnej akcji Lojalnie Lokalnie.
- Ludzie i inspiracje
W tej restauracji gotują tylko… babcie. Dlaczego?
Nowojorska Enoteca Maria stawia na nostalgię. W kuchni zatrudnia tylko starsze kobiety. Gotują swoje ulubione klasyki, a nowojorczycy są zachwyceni. Czy taki koncept sprawdziłby się w Polsce?
- ABC wina
Wino i grill
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
- Ludzie i inspiracje
Raz na pokolenie
„Zszedłem do piwnic, w których przechowywana jest METAXA, i poczułem, że to moje miejsce. Są magiczne, pełne historii i tradycji”, wspomina Konstantinos Kalpaxidis, nowy mistrz METAXY. Wraz z Dorothée Hériard Dubreuil, dyrektor zarządzającą, opowiada o zmianie pokoleniowej i wyzwaniach, jakie stoją przed rolnikami i producentami METAXY.
- Kultura i wiedza
Wino i konwersacja
Tematy, które można bezpiecznie poruszać przy winie i te, których lepiej unikać.
- Ludzie i inspiracje
Three Cents – od barmanów dla barmanów
W świat kulinarnych doznań, w którym gusta i wymagania smakowe są zróżnicowane, wkracza marka Three Cents, oferując rewolucję w kategorii mikserów. Najpierw podbiła koktajlową scenę w Grecji – teraz pojawia się w Polsce, by zdobyć serca bywalców modnych barów i restauracji mikserami ultrapremium.
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Ludzie i inspiracje
Wigilia firmowa inaczej
Dobrze zgrany zespół zazwyczaj sam znajduje powody do świętowania i długo nie szuka pretekstu do wspólnego spędzania czasu. Jednak nie zawsze sprawy układają się kolorowo. A szkoda, bo w pracy spędzamy tak dużo czasu, że warto zawalczyć o miłą atmosferę. Bliżej Świąt nadarza się idealna ku temu okazja. Jak zorganizować firmową Wigilię tak, by przeżyć miły, aktywny i niezapomniany czas, lepiej się poznać i finalnie zintegrować grupę? Poznaj nasze smakowite propozycje!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bianca
Dali się już poznać jako wytwórcy świeżych, włoskich serów. Dziś w sercu Warszawy prowadzą też miejsce, gdzie oprócz wspaniałej burraty czy mozzarelli można spróbować chrupiącej focaccii i innych włoskich przysmaków. Nam Kaja i Francesco zdradzają swoje ulubione włoskie przepisy.
- Ludzie i inspiracje
Jak smakuje Dania
Go local, go zero waste, go greener – zachęca Ambasada Danii w kampanii „Dania na gorąco, czyli 3 kroki do zrównoważonego gotowania”. Ambasador Ole Toft podpowiada także, czego spróbować podczas wizyty w jego ojczyźnie, wspomina smaki dzieciństwa i zdradza, jak duńska kuchnia zmieniała się przez ostatnie lata.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na kolor nie istnieje
Artystki Ola Ignasiak i Karolina Gębka eksperymentują i bawią się kolorami, z sukcesem łącząc malarstwo z ekologią. Ich pomysł na farby, które powstają dzięki naturze – owocom, warzywom czy ziołom – pokazuje, że to, co dla niektórych jest jedynie odpadkiem, dla innych może się stać dziełem sztuki.
- Ludzie i inspiracje
Aleksandra Koperda: „Dobry dizajn jest na wyciągnięcie ręki”
Aleksandra Koperda w swojej najnowszej książce odwiedza miłośników projektowania przestrzeni, przybliża historie architektów i ikon dizajnu, zdradza adresy niezwykłych sklepów ze starociami, showroomów i pracowni.
- Ludzie i inspiracje
Sernik - 10 pomysłów na pyszne ciasto
Sernik to niekwestionowany król deserów. Tajemnica jego popularności tkwi w aksamitnym, kremowym smaku i niezliczonych wariantach smakowych. Możecie przygotować go w tradycyjnej wersji lub eksperymentować z dodatkami. Oto 10 przepisów, które skradły nasze serca.
- Ludzie i inspiracje
Wywiad: Niezwykła kuchnia Wenecji
Kuchnia Wenecji należy do najbardziej różnorodnych kuchni regionalnych we Włoszech. O tym, jak się rozwijała i których jej dań warto spróbować, rozmawiamy z Matteo Brunettim!
- Ludzie i inspiracje
Gwiazdki z Północy – nordycka rewolucja kulinarna
Jest takie miejsce na końcu świata, dokąd pielgrzymują wielbiciele pysznego i nieoczywistego jedzenia. To Koks na Wyspach Owczych, któremu szefuje zaledwie 30-letni maestro lokalnej kuchni – Poul Andrias Ziska.
- Ludzie i inspiracje
Niwa – wzorowa restauracja
Dwieście kilometrów od Warszawy, na ekologicznej farmie połączonej z rzemieślniczą cydrownią powstała bezkompromisowa restauracja, funkcjonująca zgodnie z ideą „from farm to table”. Magda Klimczak aka Dare to Cook oprowadza nas po tej pełnej niezwykłych smaków przestrzeni.
- Ludzie i inspiracje
Nie ma jak u gastro-mamy
Marchewka z tymiankiem, boczkiem i cebulą, kaczka faszerowana kaszą gryczaną, chałka z masłem i z szynką – każdej z nich dzieciństwo kojarzy się z innym daniem. Teraz gotują same – dbając o wspomnienia kulinarne nie tylko swoich dzieci. Z okazji Dnia Matki rozmawiamy z trzema twórczymi i inspirującymi mamami, które kształtują świat polskich kulinariów.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Warmut
Inspirowany barami przekąskowymi stołeczny Warmut, już od 2018 roku kusi warszawskich klientów połączeniem ziołowego aromatu wermutu z autorską kuchnią, serwowaną w ciekawie zaprojektowanym wnętrzu.
- Ludzie i inspiracje
Nocny Market po raz szósty!
Sześć lat temu, zainspirowani azjatyckimi targami z jedzeniem, postanowili przenieść tę atmosferę na perony warszawskiego Dworca Głównego. W tym sezonie założyciele Nocnego Marketu po raz kolejny zaskoczą różnorodnością wystawców i wesprą przy tym lokale, które ucierpiały przez pandemię.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Paweł Stawicki / Scoria
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Bianca Mozzarella, czyli włoskie sery w polskim wydaniu
Czy prawdziwą mozzarellę można produkować w Polsce? Kaja Przygońska i Francesco Micaletti, założyciele marki Bianca Mozzarella, dowodzą, że polska mozzarella może konkurować z najlepszymi włoskimi serami.
- Ludzie i inspiracje
Media społecznościowe w świecie kulinariów
Jeszcze kilka lat temu osoby fotografujące posiłek przed jego zjedzeniem padały ofiarami żartów. Dziś, w erze mediów społecznościowych, chyba nikogo już taki widok nie dziwi. Jak TikTok i Instagram wpływają na kulinarny świat?
- Ludzie i inspiracje
8 najlepszych szefowych kuchni
Jeszcze do niedawna stały w cieniu szefów kuchni. Na szczęście w kulinarnym świecie zaszły zmiany i działające w tej branży kobiety coraz częściej zdobywają należne im uznanie. Oto szefowe kuchni, które zmieniają myślenie o gotowaniu.
- Ludzie i inspiracje
Konopie: nieznany superfood
Zawierają kwasy omega, pełnowartościowe białka i bogactwo witamin – o gotowaniu z konopi rozmawiamy z Małgorzatą Szakułą, autorką książki „Konopie w kuchni” i bloga Smiling Spoon.
- Ludzie i inspiracje
Trendy na 2021 rok według szefów kuchni
W tym roku postawimy na jakość – produktów, smaków i doznań. Co prognozują na 2021 rok szefowie kuchni i jakie zmiany w gastronomii już dostrzegają?
- Ludzie i inspiracje
Przepisy na świąteczne koktajle
W trakcie pospiesznych przygotowań czy po pełnym emocji wieczorze – w te święta warto znaleźć czas dla siebie i bliskich, zatrzymać się na moment i delektować chwilą.
- Ludzie i inspiracje
Święta inne niż wszystkie
Tegoroczna Wigilia u większości z nas będzie inna niż zazwyczaj. Spotykamy się w mniej licznym gronie, rezygnujemy z podróży do bliskich nam osób, a życząc zdrowia, naprawdę mamy na nie nadzieję. Paradoksalnie przy wszystkich ograniczeniach jeszcze mocniej doceniamy ten wyjątkowy czas i robimy wszystko by zachować błogi świąteczny nastrój. Zobaczcie, jak do świąt Bożego Narodzenia przygotowują się przyjaciele KUKBUK-a.
- Ludzie i inspiracje
Talerz od nieznajomego
Jedzenie otwiera serca. Wie o tym Massimo Bottura. W rozsianych po świecie refettoriach, powołanych do życia przez fundację Food for Soul, przywraca ludziom wiarę w sens życia. Bezdomni, imigranci i wszyscy ci, którzy znaleźli się na życiowym zakręcie, mogą tam liczyć nie tylko na posiłek, ale też na uwagę, szacunek i przypomnienie, że miejsce przy stole, tak jak i w społeczeństwie, należy się każdemu.
- Ludzie i inspiracje
Rozkoszny: Tradycja od zielonej strony
Najpierw zachwyciła Amerykanów, teraz kolej na Polskę. Michał Korkosz, autor bloga Rozkoszny, napisał książkę o polskiej kuchni w wersji wegetariańskiej. Z jabłkiem na okładce i babcią w sercu.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Michał Gniadek / Zoni
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Śledziowa rewolucja
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.
- Zdrowie i rozsądek
Jak pomóc naturze podczas podróży?
Turystyka rzuca długi cień na środowisko naturalne, a nieodpowiedzialne podróżowanie szkodzi całym ekosystemom. Co możemy zrobić, by temu zapobiec i wspomóc przyrodę?
- Ludzie i inspiracje
Spotkanie KUKBUK & przyjaciele
Ach, co to był za wieczór! Premiera nowego wydania specjalnego KUKBUK Rodzina, w którym przyglądamy się przyjaźni w różnych kontekstach, była idealnym pretekstem do spotkania z naszymi przyjaciółmi.
- Ludzie i inspiracje
Śladami polskich podróżników
Trudno znaleźć na mapie świata miejsce, którego żadne z nich nie odwiedziło. O swoich fascynujących podróżach opowiadają nam Ula Fiedorowicz, Robert Rient i Filip Skrońc.
- Ludzie i inspiracje
Marta Dymek: polska tradycja w wersji wege
Jak mówić o kuchni roślinnej i czy da się gotować po polsku bez mięsa? O swojej najnowszej książce opowiada nam Marta Dymek, autorka Jadłonomii.
- Ludzie i inspiracje
Obiekty codzienne – część 2.
Kiedy od jednych rzeczy musimy się izolować, inne stają się wyjątkowo bliskie. Zdystansowani od pewnych relacji, nawiązujemy nowe – z domowymi przedmiotami.
- Ludzie i inspiracje
Obiekty codzienne
Kiedy od jednych rzeczy musimy się izolować, inne stają się wyjątkowo bliskie. Zdystansowani od pewnych relacji, nawiązujemy nowe – z domowymi przedmiotami.
- Ludzie i inspiracje
Wielkanoc w czasach izolacji
Tegoroczna Wielkanoc to święta bez precedensu. Z psychoterapeutką Anną Mochnaczewską rozmawiamy o tym, jak w święta w czasach pandemii możemy zadbać o najbliższych i samych siebie.
- Ludzie i inspiracje
8 polskich, kobiecych marek
Dzielą swój czas między kreację a zarządzenie. Ich przedmioty muszą być wyjątkowe, ale również powstawać w etyczny sposób. Oto polskie marki prowadzone przez kobiety.
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne rewolucjonistki
Głód eksperymentów i uwielbienie dla jedzenia – oto jak kilka kobiet zmieniło światowe gotowanie. Poznajcie pięć kulinarnych rewolucjonistek.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Jakub Kaftański / The Cool Cat
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Root Connection – taniec intuicyjny
Root Connection to coś więcej niż taniec – to sposób na połączenie się ze światem i z ludźmi, którzy nas otaczają. Rozmawiamy o nim z Talyą Balikcioglu, urodzoną w Turcji nauczycielką tańca.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Ouce Naser / Tahina
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Gotowanie po francusku – wywiad z Michelem Moranem
O kuchni francuskiej i propozycjach na romantyczną kolację walentynkową rozmawiamy z szefem kuchni Michelem Moranem, ambasadorem marki Kenwood.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Damian Surowiec / Euskadi
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Dlaczego chipsy chrupią?
Charles Spence, twórca psychofizyki gastronomii, opowiada o tym, jak manipulowanie kolorem, zapachem, teksturą, a nawet dźwiękiem spożywanego przez nas jedzenia wpływa na jego smak.
- Kultura i wiedza
Składniki, których nie lubią szefowie kuchni
Traumy z dzieciństwa, niezrozumiałe mody kulinarne, przedziwne przykłady rodem z kuchni regionalnych. Jakie składniki mogłyby nie istnieć dla tych, którzy potrafią ugotować wszystko?
- Ludzie i inspiracje
Technika i tradycja
O prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or rozmawiamy z Adamem Chrząstowskim, utytułowanym szefem kuchni i prezydentem Akademii Bocuse d’Or Polska.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Przemek Błaszczyk / sezo’novo
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Język Gaga, czyli dialog między ciałem a umysłem
O tym, jak poprzez taniec nawiązać kontakt z własnym ciałem i pozbyć się bólu, rozmawiamy z Adi Weinberg-Prejną, tancerką specjalizującą się w tańcu współczesnym, choreografką i instruktorką gaga dance.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Tomek Muza / Molam
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Nguyen DieuHong / Wiệtnam
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Zosia Pilitowska / Ranny Ptaszek
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Z wizytą u Molehill
Solidnie wykonane, przechodzą z rąk do rąk – od początku, bo to wyłącznie ręczna robota, do końca. Zaglądam do żoliborskiego gościnnego domu Molehill, gdzie wespół goszczą twórcy marki, jej odbiorcy i wreszcie – bohaterki: skórzane torby.
- Ludzie i inspiracje
Gaga w operze
Z Natalią Iwaniec spotykamy się w Krakowie. Tancerka i nauczycielka gagi, na co dzień mieszkająca w Londynie, od kilku tygodni prowadzi pod Wawelem próby do spektaklu. Sprawdzamy, nad czym tu pracuje i kiedy będzie można zobaczyć efekty.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Piotr Cyna / Youmiko
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Niki Segnit: Sztuka gotowania
Świat spotyka się w kuchni na poziomie lokalnym, ale globalny aspekt gotowania pozwala wyodrębnić grupy przepisów i gotować z fantazją niczym włoska nonna – przekonuje brytyjska pisarka kulinarna Niki Segnit, autorka rewolucyjnych książek: „Leksykonu smaków” oraz najnowszej „Sztuki gotowania”.
- Ludzie i inspiracje
Trend zero waste jest dla uprzywilejowanych
Zbierając materiały do książki „Na marne”, Marta Sapała była pewna, że zobaczy szokujące obrazy w rodzaju tych, które lubią publikować media. Odkryła, że nie mówią one zbyt wiele o polskiej rzeczywistości. Dlaczego wyrzucamy i gdzie leży granica odpowiedzialności za ten problem?
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Agata Dembek-Dziwosz / Mezzalians
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
BioBazar: zakupy na dobrą formę
Daria Ładocha zdradza, co każdy sportowiec amator powinien wiedzieć o żywieniu i dokąd udać się po najlepszej jakości składniki.
- Ludzie i inspiracje
Nie ma wojny, jest Pokój
W wizualnym chaosie i ulicznej kakofonii warszawskiej Woli kryje się miejska oaza, przypominająca domek na drzewie. To otwierany sezonowo – w tym roku po raz piąty z rzędu – Pokój na lato, czyli letni pawilon kulturalno-rekreacyjny Muzeum Powstania Warszawskiego. Portret pokojowiczów, którzy korzystają z zielonego schronu i przyczyniają się do tworzenia stołecznej opowieści, nakreśla jego pomysłodawczyni i najpiękniejsza urzędniczka, jaką przyszło mi poznać, Agnieszka Szulejewska.
- Ludzie i inspiracje
Etyka w modzie: Mapaya
Zaglądamy do krakowskiego butiku marki Mapaya, by porozmawiać z jej twórczynią Martyną Wilde o modzie, rzemiośle i kulturze oraz o tym, jak dzięki ich połączeniu wspierać lokalnych twórców.
- Ludzie i inspiracje
Christopher Kostow: Robię swoje, z gwiazdkami czy bez
O polskich korzeniach, niełatwych początkach w gastronomii i Instagramie rozmawiamy z Christopherem Kostowem – jednym z najmłodszych na świecie zdobywców trzech gwiazdek Michelin i członkiem prestiżowego Samsung Club des Chefs
- Ludzie i inspiracje
Zero waste – bez przesady
Czy zero waste to jedzenie resztek lub radykalne ograniczenie generowanych śmieci? Nie według Jagny Niedzielskiej! Przeczytajcie tekst rozpoczynający nowy cykl na KUKBUK.pl.
- Ludzie i inspiracje
Marta Bradshaw: Gościnność zorganizowana
Niektórzy nazywają go Tinderem dla foodies. My przy stole poznajemy ludzi zawodowo, więc o romansach nie myślimy. Za to jako lubiący chodzić w gości, i mieć ich u siebie, chętnie korzystamy z zaproszenia do kuchni, przez którą przewinęło się już 3 tysiące nieznajomych. W ramach – i nie tylko – aplikacji Eataway.
- Ludzie i inspiracje
Vanessa Lewis: Najważniejsze jest śniadanie
Dlaczego warto jak najwcześniej wpuszczać dzieci do kuchni oraz jak smakowite bywa podróżowanie, kiedy dzieci są naszymi przewodnikami opowiada autorka książki „Śniadanka z czterech stron świata”. Teraz żadna wymówka nie jest dobra, aby zrezygnować z pierwszego posiłku dnia.
- Ludzie i inspiracje
Dziewczyny z wypiekami
O cukierniczej pasji, radzeniu sobie z wpadkami i sposobach na słodkie dekoracje rozmawiamy z Agatą Stankiewicz i Małgorzatą Nagat, gospodyniami programu „Dziewczyny z wypiekami”.
- Ludzie i inspiracje
Jak radzą sobie rodzinne restauracje?
Wsparcie jest skarbem, odpoczywanie sztuką. Rodzinne biznesy restauracyjne kształtują kulinarny świat. Wspólnymi siłami budują nieduże królestwa i prawdziwe imperia. Sposoby mają różne, ale w jednym są zgodni: kluczem są pracowitość i sympatia do ludzi.
- Ludzie i inspiracje
Ważny jest ferment
O dojrzewaniu w kuchni, eksperymentach ze smakami świata oraz zmianach w warszawskiej gastronomii na przestrzeni ostatnich 30 lat rozmawiamy z Agnieszką i Marcinem Kręglickimi.
- Ludzie i inspiracje
Gotuj jak millennials
O zwyczajach kulinarnych millennialsów i tym, jak przekładają się one na proces projektowy, rozmawiamy z projektantami Aną Relvão i Gerhardtem Kellermannem przy okazji wystawy Samsung 24hr. Kitchen podczas Milan Design Week i towarzyszącego mu Fuorisalone.
- Ludzie i inspiracje
Paweł Rodaszyński: Kultura koktajlbaru
O kulturze koktajlowej rozmawiamy z właścicielem nagradzanego El Koktel i jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji prestiżowych konkursów barmańskich – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival – w jednym roku.
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na domowego burgera
Burger niejedno ma imię. Każdy z nas słysząc „hamburger” wyobraża sobie coś innego. Różne są preferencje dotyczące samego kotleta, jeszcze bardziej wymyślne mogą być dodatki.
- Ludzie i inspiracje
Żonglerka smakiem
Na krakowskim Salwatorze żonglerki są dwie. Jedna obraca w dłoniach kule, kusząc tajemniczym uśmiechem, druga szeroko otwiera drzwi, kusząc zapachem kawy i etykietami najlepszych win naturalnych.
- Ludzie i inspiracje
Wojownik Jamie
Na oczach widzów zabija 150 kurczaków z chowu klatkowego, żeby zademonstrować, jak wątpliwej jakości mięso ląduje na naszych talerzach. W licznych książkach i programach telewizyjnych pokazuje siłę płynącą z różnorodności kuchni etnicznych i demokratyczny charakter jedzenia. Od 20 lat Jamie Oliver namawia do świadomych postaw konsumenckich i gotowania. To w kuchni przecież zapadają ważkie dla kondycji świata decyzje. Także polityczne.
- Ludzie i inspiracje
3… 2… 1… start! Odpalamy rakietę z Bronek Longboards
Słońce poczyna sobie coraz śmielej, więc zamiast z zazdrością patrzeć na kalifornijskich chłopaków sunących na longboardach po spadzistych ulicach San Francisco, pędzę na warszawski Mokotów, by z bliska przyjrzeć się cudom wychodzącym spod rąk Piotra Andrzejewskiego aka Bronek Longboards i sprawdzić, czy do wakacji zdążę opanować jazdę na desce.
- Ludzie i inspiracje
Totemy dla miasta i świata
Jak znacząca może być sprawczość sztuki? Duża, a dokładniej wysoka, bo mierząca ponad 8 metrów. Tyle wysokości mają kolorowe instalacje oplatające kolumny w poznańskiej Przystani Sztuki, stworzone przez artystkę Alicję Białą i architekta Iwa Borkowicza. Te współczesne totemy odnoszą się do statystyk, ilustrując sześć wątków kryzysu klimatycznego na Ziemi. I równie wyraziście obrazują to, jak wysoko – znacznie wyżej niż sięga szczyt totemu – pnie się nasza ignorancja dla natury.
- Ludzie i inspiracje
Otwarty Kraków. Z wizytą u Kasi Pilitowskiej
Wielbiciele polskiego dizajnu, poszukiwacze bazarowych skarbów i niestrudzeni odkrywcy śmietnikowych perełek – dziś zabieramy was do Krakowa, by pokazać, jak mieszka Kasia Pilitowska, współwłaścicielka restauracji Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi.
- Ludzie i inspiracje
Laila Gohar: Formując smak
O wspierającej roli technologii w nadawaniu kształtu pomysłom oraz o tym, jak sztuka może przełamywać bariery między ludźmi, rozmawiamy podczas Milan Design Week i towarzyszącego mu Fuorisalone z food dizajnerką Lailą Gohar.
- Ludzie i inspiracje
Zwróć uwagę na mindfulness
Z pozoru brzmi jak mało wymagające zadanie: po prostu bądźmy tu i teraz, nigdzie więcej. Nie rozpraszajmy uwagi, skupmy się na jednej czynności. Mindfulness, trening uważności, jest stary jak świat, choć dopiero teraz odkrywamy jego wartość.
- Ludzie i inspiracje
Historie z piwem w tle
Piwo dla sportowców? A może piwo wędzone, z kawą lub ze śliwką? Takie rzeczy tylko w Browarze Kormoran!
- Ludzie i inspiracje
Michał Woroch: Defenderem przez obie Ameryki
Michał Woroch i Maciej Kamiński jako pierwsi niepełnosprawni podróżnicy na wózkach przejechali samochodem terenowym obie Ameryki, od Ziemi Ognistej po Alaskę.
- Ludzie i inspiracje
Dżentelmeni z Kraju Basków
Żeby poznać kuchnię baskijską, trzeba dostać się do lokalnego txoko. Tam spotykają się mężczyźni, by wspólnie gotować, napić się wina i pogadać. Nie tylko o fenomenie txoko opowiadają Josean Alija, szef kuchni gwiazdkowej restauracji w Bilbao, i Beñat Alonso, executive chef w hotelu Raffles Europejski Warsaw.
- Ludzie i inspiracje
Wege Siostry: roślinne „serowarki”
O modzie na weganizm, pracy w siostrzanym duecie i ulubionych warszawskich restauracjach rozmawiamy z Zuzą i Magdą Rzymanek – właścicielkami firmy Wege Siostry i laureatkami drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Ludzie i inspiracje
Halo, tu twój talerz! Z wizytą u Look At Me Plates
Na pierwszy talerz swawolnym krokiem wkracza kelner, niosąc na tacy musujący koktajl. Dostawiamy drugi talerz, na którym smukła syrena oblewa się rumieńcem. Chyba nie była gotowa na drinka od nieznajomego. Szybko podmieniamy więc syrenę na dwie zamaskowane bandytki. One z pewnością zajmą się i kelnerem, i drinkiem. Witajcie w bajkowym świecie Look At Me Plates!
- Ludzie i inspiracje
Karmiąc ludzi, daję im szczęście
O miłości do jedzenia, zapomnianych warzywach i zero waste rozmawiamy z Piotrem Kucharskim – gospodarzem programu „Kucharskiego pomysł na kuchnię” na kanale Kuchnia+
- Ludzie i inspiracje
Tessa Capponi-Borawska: Z ziemi włoskiej do Polski. Jak podróżują produkty i smaki
Sezonowość to nie kolejna moda, ale konieczność takiego podejścia do jedzenia, by nie powodować uszczerbku w ekosystemie naszej planety. – Jeśli widzę, że pomidor w moim sklepie pochodzi z Hiszpanii, to mogę go nie brać – mówi Tessa Capponi-Borawska.
- Ludzie i inspiracje
Recepta na nostalgię. Znajdź w sobie drapellę!
Wiosna nie wie, co to minimalizm. Kiedy już się rozkręci, zalewa nas obfitością kwiatów i owoców. Choć pewna doza racjonalności jest w życiu niezbędna, dla równowagi potrzebne są też chwile, w których szaleństwo jest cudownym i niegroźnym odstępstwem. W poszukiwaniu odskoczni od minimalizmu zaglądamy do Ewy i Ady z Bodymaps, by zapoznać ich nową koleżankę – Drapellę.
- Ludzie i inspiracje
Laurent de Bremaeker: Dieta zaczyna się w głowie
Wiosna sprzyja podejmowaniu decyzji o zmianach, także tych dotyczących diety. Jednak informacji o tym, co i jak jeść, jest tyle, że trudno połapać się w tym, co sprawi, że nasz organizm zyska na zdrowiu, sile i energii. Którym opiniom ufać i po jakie produkty sięgać? Pytamy Laurenta De Bremaekera, eksperta w dziedzinie zdrowego żywienia i założyciela Żywej Kuchni, o jego sposób na dobre żywienie.
- Ludzie i inspiracje
Marcin Sołtys: Co to za zupa, która nie klei się na języku?
O kucharzach jednego talerza i trzech stopniach zasmażki opowiada Marcin Sołtys, szef kuchni restauracji Filipa 18 w Krakowie.
- Ludzie i inspiracje
Małgosia Minta: Kiedyś robiłam bałwanki z twarogu i krokodyla z ogórka
Jej księgozbiór liczy ponad tysiąc książek. Wśród nich jest ta pierwsza, wyjątkowa, z której uczyła się gotować. Z niej też czerpała inspiracje do tworzenia ogórkowych krokodyli. Nam Małgosia Minta zdradza, jak książki kucharskie zmieniły jej życie.
- Na mapie
Przystanek Holandia. Slow food na Dworcu Śródmieście
Najlepsze sery, świeże warzywa i domowe pieczywo. A w zestawie z kanapką – uśmiech i ciepłe słowo. Tak karmi O! Holender – lokal, który wymyka się schematom.
- Zdrowie i rozsądek
Zakupy i gotowanie w duchu zero waste
Ekologicznie i oszczędnie. Jagna Niedzielska radzi, jak unikać marnowania żywności
- Ludzie i inspiracje
Massimo Bottura na polskim Fine Dining Week!
Szef kuchni najlepszej restauracji na świecie będzie gotować w Warszawie.
- Ludzie i inspiracje
Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku i niech ocieka tłuszczem
"Smażenie może nie wyjdzie mi na zdrowie, ale trudno o większe szczęście dla mojego podniebienia." Swoimi ulubionymi przepisami dzieli się nasza redakcyjna koleżanka Magdalena od słodkości
- Ludzie i inspiracje
Jak łączyć tradycję z nowoczesnością? W Lublinie to potrafią
Jakub Piętkowski, szef kuchni 2 PI ER znany jest z czerpania inspiracji z kuchni regionalnej i prezentowania jej w nowatorskiej formie. Nie może więc dziwić, że właśnie ta restauracja zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Miejsce Inspiracji.
- Ludzie i inspiracje
Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat
Frontiera to po hiszpańsku granica. Ranczo Frontiera też mieści się na granicy – cywilizacji i dzikiej przyrody. To miejsce okrzyknięte przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej najlepszą farmą na świecie. Prowadzą ją Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko – małżeństwo z Poznania, które ponad 20 lat temu zamieniło miasto na mazurską wieś.
- Ludzie i inspiracje
Być jak Gordon Ramsey. Kuba Winkowski wygrał National Chef of the Year
National Chef of the Year należy do najbardziej prestiżowych konkursów dla branży gastronomicznej w Wielkiej Brytanii, w 1992 roku jego laureatem był Gordon Ramsay. W tym roku wygrał go Polak - Kuba Winkowski.
- Ludzie i inspiracje
Kuchnia Konfliktu – przez żołądek do tolerancji
Niezwykły lokal na Wilczej poszerza horyzonty, zarówno kulinarne, jak i kulturowe. Jarmiła Rybicka przybliża nam misję Kuchni Konfliktu – projektu, który otwiera serca i napełnia brzuchy w centrum Warszawy.
- Ludzie i inspiracje
Piotr Ostrowski: Naturalność smaku jest kluczowa
Rzadko który szef kuchni pamięta, że prostota jest kluczem do sukcesu. Piotr Ostrowski zaczynał od kotletów mielonych, a w ubiegłym roku reprezentował Polskę na Olimpiadzie Kulinarnej. Jego dań można spróbować w nowo otwartej restauracji Punkt G.
- Ludzie i inspiracje
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak zacząć?
Jak zacząć przygodę ze światem winiarskim, rozwinąć swoją wiedzę i zmysł smaku? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino”, ma dla debiutantów kilka pożytecznych wskazówek.
- Ludzie i inspiracje
Rodzicielstwo. Rozwój przez całe życie
- Wierzymy, że kiedy wzmacniamy rodzica, wiarę w jego kompetencje, zaufanie do siebie, to jednocześnie korzysta na tym dziecko, bo wtedy rodzic ma siłę je wspierać – mówi Milena Pacuda, psycholożka i współzałożycielka Bliskiego Miejsca
- Ludzie i inspiracje
Przemysław Sendzielski: Do supermarketu chodzę w celach poznawczych
Założyciel sklepu Rano Zebrano o tym, dlaczego warto czekać na sezonowe produkty
- Ludzie i inspiracje
Robert Trzópek: Ludzie mają dość jedzenia byle czego
Właściciel i szef kuchni restauracji Bez Gwiazdek zdradza, dlaczego postanowił zostać jurorem w konkursie KUKBUK Poleca 2017.
- Zdrowie i rozsądek
Agnieszka Mielczarek: Kluczem do sukcesu są jelita
Czym się różni chudnięcie po czterdziestce od zrzucania zbędnych kilogramów w wieku 20 czy 30 lat?
- Ludzie i inspiracje
Sabrina Ghayour: Wiele spraw jest skomplikowanych, jedzenie powinno być proste
W ekskluzywnym wywiadzie dla KUKBUK-a autorka książek o kuchni perskiej radzi, jak niewielkim kosztem uzyskać spektakularne efekty.
- Ludzie i inspiracje
Gastronomia po brexicie – kto będzie pracował na wyspach?
Eryk Bautista, szef kreatywny londyńskiej sieci Bao, uważa, że bez emigrantów nie będzie brytyjskiej kuchni.
- Ludzie i inspiracje
Kasia Burzyńska: stresuję się tylko w kuchni.
Zawsze musi mieć przepis. Nie tylko w trakcie gotowania, lecz także w życiu.
- Ludzie i inspiracje
Wywiad z Anną Olson
Zrewolucjonizowała swoje życie po to, aby piec. Długo uczyła sie tajników kruchego ciasta, składania tortów i dekorowania weselnych wypieków. A i tak czasami zdarzy się jej porażka przy tworzeniu lukru. O pasjach, kulinarnych niepowodzeniach i szczególnym znaczeniu muffinków w jej życiu rozmawiamy z Anną Olson, autorką książek i programów kulinarnych. Kuchenne perypetie Kanadyjki można obecnie śledzić na programie Polsat Food Network („Świeże smaki z Anną Olson”).
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA