Kukbuk
Kukbuk

Gdzie są najlepsze bagietki w Paryżu?

Skojarzenia z Paryżem zwykle są oczywiste. Nie wyobrażamy sobie tego miasta bez bagietek. Podłużne bułki, chrupiące na zewnątrz i puchate w środku, mają nawet własny konkurs kulinarny. Sprawdzamy, gdzie zjeść najlepsze bagietki w Paryżu!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Bagietka bagietce nierówna. Różnią się stopniem wypieczenia, chrupkością, smakiem. Każdy, kto kiedykolwiek próbował swoich sił na przykład w pieczeniu chleba, wie, jak trudno osiągnąć dokładnie taki efekt, jaki by się chciało. W przypadku bagietek jest podobnie – perfekcyjna podłużna bułka wymaga nie lada doświadczenia, precyzji i umiejętności. Nic więc dziwnego, że paryżanie stworzyli konkurs na najlepszą bagietkę.

A właściwie nie tyle sami mieszkańcy miasta, ile paryski ratusz razem ze Związkiem Piekarzy i Cukierników Wielkiego Paryża. Co roku przyznają tytuł najlepszej bagietki na podstawie ślepego testu przeprowadzanego przez eksperckie jury. Komisja bierze pod uwagę pięć kryteriów: wygląd, stopień wypieczenia, teksturę, zapach i smak. Do konkursu kwalifikują się bagietki o konkretnych wymiarach: długości 55-65 centymetrów i wadze 250-300 gramów. Nie mogą też zawierać więcej niż 18 gramów soli na kilogram mąki. Zwycięzca konkursu, oprócz rozgłosu po ogłoszeniu wyników, zdobywa nagrodę pieniężną. 

Zwycięska bagietka. Fot. Instagram Boulangerie Utopie 

Bardzo istotne jest także to, że zwycięskie bagietki gwarantują piekarni przywilej dostarczania pieczywa do Pałacu Elizejskiego przez okrągły rok. Wiemy więc, które bagietki będzie jadł na śniadanie Emmanuel Macron!

W tym roku Grand prix de la Baguette de tradition française de la Ville de Paris powędrowało do piekarni Utopie, znajdującej się na ulicy Jeana-Pierre’a Timbauda w 11. dzielnicy Paryża. Za sukcesem piekarni stoi Xavier Netry, piekarz z wieloletnim doświadczeniem. Drugie i trzecie miejsce zdobyły Maison Doré i La Parisienne. Zostały wyłonione spośród 173 kandydatów!

Bagietka – symbol Paryża

Tego typu konkursy mogą nam się wydawać niepoważne, bywają obiektem żartów i nierzadko podchodzimy do nich z przymrużeniem oka. Ale! W rzeczywistości to jeden ze sposobów na pokazywanie i promowanie kulinarnego dziedzictwa. Czy to przy okazji darmowy marketing dla wyróżnionych piekarni? Oczywiście! Nie zmienia to jednak faktu, że konkurs na najlepszą bagietkę podkreśla jej znaczenie dla francuskiej kultury kulinarnej.

To także okazja do uhonorowania piekarni, które pielęgnują tradycję i przykładają dużą wagę do używanych składników. Nagrody są przyznawane od 1993 roku. Na pytanie o to, w czym tkwi tajemnica sukcesu idealnej bagietki, Xavier Netry odpowiada na instagramowym koncie Utopie: „Umiejętnie kontrolowany proces fermentacji, świetnej jakości zakwas, a przede wszystkim mnóstwo miłości i pasji”.

Nie pozostaje nam nic innego, jak podczas najbliższej wizyty w Paryżu udać się do Utopie, by się przekonać na własnym języku, czy jury miało rację. Z bagietkami w dłoni polecamy udać się na piknik pod wieżę Eiffla – niech tradycji stanie się zadość! A gdybyście nie byli akurat w pobliżu Utopie, poniżej znajdziecie listę 10 najlepszych paryskich piekarni:

  • Boulangerie Utopie – 20, rue Jean-Pierre-Timbaud (11e)
  • Maison Doré – 29, rue Gay-Lussac (5e)
  • La Parisienne – 85, rue Saint-Dominique (7e)
  • Boulangerie Rougès – 45, avenue de Saint-Ouen (17e)
  • L’Écrin Gourmand – 15, avenue du Docteur-Arnold-Netter (12e)
  • Boulangerie AA – 63, rue du Javelot (13e)
  • Boulangerie Paris and Co – 4, rue de la Convention (15e)
  • Maison M – 2, avenue de la Porte-Didot (14e)
  • Aux Délices de Vaugirard – 48, rue Madame (6e)
  • Du Pain et Vous – 63, avenue Bosquet (7e)

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk