Nie ukrywamy, że do kuchni azjatyckiej mamy słabość. Czy planujemy wieczór z przyjaciółmi (choćby online), czy szybkie przekąski lub lunch do pracy – dalekowschodnie smakołyki sprawdzają się na każdą okazję, a do tego w zależności od sezonu można je przyrządzać na tysiące różnych sposobów. I tak smak wasabi kojarzy nam się z chrupkimi liśćmi sałaty i nietypową wiosenną sałatką, a zapach imbiru, miodu i chili przypomina nam o nie tak dawno odbytej podróży do Tajlandii czy Indonezji. Z kolei na myśl o indyjskim tofu tikka masala nie możemy przestać myśleć o jesieni, gdy aura sprzyja spędzaniu długich wieczorów przy aromatycznej i gorącej misce pełnej egzotycznych smaków.
Gdy w końcu głód kulinarnych wrażeń i tęsknota za dalekimi podróżami stają się nie do zniesienia, z radością przypominamy sobie, że kuchnia azjatycka, choć zaskakuje głębią i różnorodnością smaków, na szczęście zazwyczaj jest szybka i prosta. A na dodatek jej flagowe dania możemy z powodzeniem zrobić w domu. Wystarczy dobrze rozgrzana patelnia, odpowiednia mieszanka przypraw i past, które zakupimy w sklepie azjatyckim, i możemy ruszać w niespieszną podróż na drugi koniec świata. Odkryjcie, jak smakuje pad thai z krewetkami i japoński ramen, albo przygotujcie słynny nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż. Ostrzegamy tylko, że istnieje spore ryzyko, że po zrobieniu tych dań zaczniecie gorączkowo planować kolejne wakacje oraz sprawdzać ceny biletów lotniczych.