Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie kokosowego ryżu z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Puszysty ryż kokosowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
wiórki kokosowe
3 łyżki
ryż basmati
450 g
cytryna
1 sztuka
mleko 2%
150 ml
szafran
szczypta
masło lub ghi
mały kawałek
zielony kardamon
6 strączków

Przepis: Jamie Oliver


Zdjęcie: David Loftus


Porcje: 6

WCZEŚNIEJ 

Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Praż wiórki kokosowe w garnku, regularnie mieszając, aż lekko się zarumienią, po czym przesyp je do miseczki. Do garnka po wiórkach wrzuć ryż, zalej go wrzątkiem i gotuj 6 minut. Szybko przelej go zimną bieżącą wodą i dobrze odcedź. Przełóż ryż do miski, dolej sok wyciśnięty z cytryny i dorzuć uprażone wiórki kokosowe. Posyp szczyptą soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj składniki, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

PRZED PODANIEM 

Lekko podgrzej mleko, dodając szafran dla aromatu. Posmaruj masłem dno zimnej nieprzywierającej patelni o średnicy 26 cm i posyp je strączkami kardamonu. Wsyp ryż i dłońmi nadaj mu kształt kopuły. Trzonkiem drewnianej łyżki zrób w niej kilka głębokich dziur, aby ryż mógł lepiej odparować. Wlej w nie łyżką ciepłe szafranowe mleko. Zwilż arkusz papieru do pieczenia, zgnieć go i ostrożnie przykryj nim ryż. Szczelnie przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj ryż na małym ogniu jakieś 20 minut, aż spód dania zrobi się chrupiący, a reszta – gorąca i puszysta.

• kalorie 311 kcal • tłuszcze 4,7 g • tłuszcze nasycone 3,2 g • białka 7,3 g • węglowodany 64,4 g • cukier 1,7 g • sól 0,4 g • błonnik 0,8 g •
Okładka najnowszej książki Jamiego Olivera "Razem"

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcie: David Loftus.

Więcej przepisów Jamiego Olivera z książki "Razem":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk