Kukbuk
Kukbuk
Smaki Korei: Smażony ryż z kimchi – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Smażony ryż z kimchi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ryż jaśminowy lub okrągłoziarnisty
2 szklanki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
imbir
3 cm
kimchi
1½ szklanki
olej roślinny
1 łyżka
pasta gochujang
1 łyżka
sok z kimchi
100 ml
sos sojowy
2 łyżki
olej sezamowy
1 łyżka
dymka
1 pęczek
nori
do podania
sezam
do podania
jajko „zerówka”
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy go na noc.

krok 2

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir siekamy, a kimchi rozdrabniamy. Cebulę, czosnek i imbir smażymy do zeszklenia na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodajemy kimchi i smażymy przez 3 minuty. Dokładamy na patelnię ryż i mieszankę z pasty gochujang, soku z kimchi, sosu sojowego i oleju sezamowego. Smażymy przez 10 minut, ciągle mieszając. Przez kolejne 5 minut smażymy bez mieszania, aby powstała skorupka. Posypujemy posiekaną dymką. Ryż podajemy na talerzu z pokrojonym nori i sezamem. Na wierzch kładziemy jajko sadzone.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk