Kukbuk
Kukbuk

Hot dry Wuhan noodles, czyli makaron z sosem sojowym, pastą sezamową i zha cai

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
chiński makaron jajeczny
150 g
olej sezamowy
1 łyżka
Sos:
tahini
2 łyżki
olej sezamowy
1 łyżka
jasny sos sojowy
1 łyżka
ciemny sos sojowy
1 łyżka
ciepła woda
2-3 łyżki
przyprawa 5 smaków
szczypta
sól
szczypta
Dodatkowo:
czosnek
2 ząbki
ciepła woda
2 łyżki
dymka
garść
zha cai
2 łyżki
olej z chili
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Ceramika: Agnieszka Berlińska

krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmujemy na deskę i przy użyciu pałeczek mieszamy dokładnie z olejem sezamowym.

krok 2

Przygotowujemy sos. Tahini łączymy kolejno z olejem sezamowym i obydwoma sosami sojowymi. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wlewamy wodę (po łyżce), by sos zrobił się bardziej płynny. Dodajemy przyprawę 5 smaków i szczyptę soli.

krok 3

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie zalewamy w miseczce ciepłą wodą. Dymkę i zha cai siekamy.

krok 4

Makaron ponownie gotujemy przez 10-15 sekund. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do miski. Dodajemy sos, zha cai, olej z chili, wodę z czosnkiem, szczyptę soli i posiekaną dymkę. Mieszamy za pomocą pałeczek.

TIP

Warzywa Zha Cai są bardzo słone, dlatego warto je przed wykorzystaniem przepłukać wodą. Jeśli nie chcecie ich kupować, możecie również wykorzystać odrobinę kiszonej kapusty.

Więcej pomysłów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk