Kukbuk
Kukbuk
Zupa Pho - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańska zupa phở ze smażonym tofu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas gotowania bulionu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Bulion:
pietruszka
2 sztuki
marchewka
3 sztuki
cebula
1 duża sztuka
seler korzeniowy
1/2 sztuki
imbir
4 centymetrowy kawałek
czosnek
2 ząbki
oliwa
2 łyżki
shitake lub boczniaki
50 g
trawa cytrynowa
1 sztuka
papryczka chili
1/2 sztuki
woda
2 i 1/2 l
nasiona kolendry
1/2 łyżeczki
goździki
5 sztuk
anyż
1 gwiazdka
sól
1 łyżeczka
brązowy cukier
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżka
limonka
1/2 sztuki
do podania:
tofu wędzone
1/2 kostki
mąka ziemniaczana
3 łyżki
oliwa
1 łyżka
makaron ryżowy
100 g
limonka
1/2 sztuki
dymka
1 sztuka
świeża kolendra
kilka gałązek
ostra papryczka
kilka gałązek
sos sojowy
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Joanna Sidor i Marcin Lewandowski

krok 1

Pietruszkę, marchewkę, cebulę, seler, imbir i czosnek obieramy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni z funkcją grilla. Warzywa pieczemy około 20 minut, aż lekko się przypieką, następnie przekładamy do dużego garnka. Dodajemy całe grzyby, trawę cytrynową i papryczkę chili. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 3 godziny.

krok 2

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy ziarna kolendry, kmin, goździki i anyż. Dodajemy do bulionu. Doprawiamy go solą, brązowym cukrem, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowy bulion przecedzamy.

krok 3

Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie plastry, które obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy z patelni, układamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Limonkę kroimy na ćwiartki, dymkę, kolendrę i papryczkę siekamy.

krok 4

Do miseczek nakładamy makaron, pokrojone warzywa z bulionu, podsmażone tofu, posiekane dymkę, papryczkę chili i kolendrę. Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i skrapiamy sokiem z limonki. Phở podajemy od razu po przygotowaniu.

Danie jest inspirowane potrawą z filmu „On podaje rybę, ona woli kwiaty”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków.  KUKBUK.pl ma przyjemność patronować sekcji „Kino ze smakiem”.

Więcej wegetariańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk