Kukbuk
Kukbuk

Omlet z bobem i ziołami po koreańsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
jajko „zerówka”
5 sztuk
ugotowany bób
1 garść
mięta
3-4 listki
tymianek świeży
kilka gałązek
masło klarowane
do smażenia
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

Krok 1

Ugotowany bób obieramy ze skórek i siekamy na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.gałązek tymianku obrywamy listki, a miętę drobno siekamy. 

Krok 2

Rozgrzewamy i natłuszczamy patelnię. Wylewamy na nią 1/3 masy jajecznej. Na brzegu omletu układamy bób i zioła, a następnie, kiedy jeszcze wierzch omletu nie będzie całkowicie ścięty, podważamy brzegizginamy do środka tak, by przykryć bób. Omlet przesuwamy do krawędzi patelni i w puste miejsce, przy drugim brzegu patelni dolewamy połowę pozostałej masy jajecznej. Omlet ponownie zwijamy, lekko dociskamy, po czym dolewamy resztę masy jajecznej. Po chwili zwijamy omlet do końca. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk