Kukbuk
Kukbuk
Makaron ryżowy z jarmużem, z orzechami nerkowca i z rodzynkami w ostrym sosie sojowym,  jarmuż z makaronem ryżowym w azjatyckim stylu, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Jarmuż orient express z makaronem ryżowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: obiad
makaron ryżowy
200 g
jarmuż
300 g
sos sojowy tamari
6 łyżek
płynny miód
1 łyżka
papryczka chili
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
olej kokosowy
1 łyżka
orzechy nerkowca
garść
rodzynki
garść

Przepis: Kasia Bem / Kasiabem.com


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut, by był gotowy do zjedzenia. Z liści jarmużu usuwamy twardą łodyżkę. Rwiemy je na małe kawałki (można też kupić jarmuż już umyty i porwany) i zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Makaron i jarmuż odsączamy z wody na sitku.

krok 2

W garnuszku mieszamy sos sojowy z miodem, chili, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i prażymy na nim orzechy nerkowca. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy makaron i jarmuż, mieszamy. Wsypujemy rodzynki i znowu mieszamy. Wlewamy sos sojowy z chili i miodem, jeszcze raz mieszamy i podajemy.

Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.
Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk