Kukbuk
Kukbuk

Chicken katsu ramen

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 4 godziny i 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Bulion:
kurczak
1½ kg
woda
5 l
cebula
1 sztuka
sól
do smaku
Mięso:
filet z kurczaka
2 sztuki
sól
1 łyżka
mąka pszenna
1 szklanka
jajko "zerówka"
2 sztuki
panko
1 szklanka
olej
1 l
Ramen:
jajko "zerówka"
2 sztuki
świeży makaron ramen
300 g
sól
do gotowania
sos sojowy
4-6 łyżek
ocet ryżowy
2 łyżki
dymka
1 pęczek
kiełki fasoli mung
½ szklanki
prażony sezam
do dekoracji

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Kurczaka dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka (około 6-litrowego) z wodą. Zagotowujemy, a następnie dorzucamy opaloną cebulę. Gotujemy 2-4 godziny pod przykryciem. W połowie czasu gotowania dodajemy sól. Co jakiś czas usuwamy pływające na wierzchu szumowiny. Gotowy bulion przelewamy przez sito. 

krok 2

Filety z kurczaka myjemy i każdy kroimy na pół – tak by z jednego otrzymać dwa cieńsze. Każdy kawałek posypujemy solą, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i panko. Smażymy na oleju rozgrzanym do 180 stopni – około 2 minut z jednej strony, następnie przewracamy filet na drugą stronę. Po kolejnych 2 minutach smażenia odsączamy mięso z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

krok 3

W mniejszym garnku gotujemy jajka – 6 minut. Zalewamy je zimną wodą i obieramy ze skorupki. 

krok 4

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 45 sekund. Odcedzamy go i polewamy zimną wodą. 

krok 5

Wlewamy do miseczek po mniej więcej 200 mililitrów ciepłego bulionu, 1-2 łyżki sosu sojowego – zależnie od upodobań – i ½ łyżki octu ryżowego. Do każdej miski nakładamy porcję makaronu, pokrojonego kurczaka, ½ jajka, posiekaną dymkę i kiełki. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk