Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie curry z dyni i ciecierzycy z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Aromatyczne curry z dynią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dynia piżmowa
1 sztuka (1,2 kg)
oliwa
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
ziarna kolendry
1 łyżeczka
ziarna kozieradki
1 łyżeczka
średnio ostra przyprawa curry
1 łyżeczka
dojrzałe pomidorki koktajlowe
300 g
ananas z puszki w zalewie
2 plastry
mleko kokosowe light
1 puszka
cieciorka
1 puszka (400 g)
Opcjonalnie:
kolendra
2 gałązki do podania

Przepis: Jamie Oliver


Zdjęcie: David Loftus


Porcje: 6 + 2 porcje resztek

WCZEŚNIEJ 

Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyszoruj dynię (nie ma potrzeby jej obierać). Ostrożnie przekrój ją wzdłuż na pół i pozbaw pestek, następnie pokrój w kostkę o boku 2 cm. Umieść dynię na blasze, wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz jakąś godzinę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.

Gdy dynia będzie się piekła, obierz cebulę i grubo ją pokrój. Obierz czosnek i imbir, wsyp razem z cebulą, ziarnami kolendry i kozieradki na nieprzywierającą patelnię i praż na dosyć dużym ogniu, mieszając, aż wszystko mocno się przypiecze. Dodaj pomidorki i plastry ananasa (zachowując zalewę) i praż 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną i mocno się przypieką. Przełóż zawartość patelni do blendera, dolej mleko kokosowe i zmiksuj wszystko na bardzo gładki płyn. Wlej go z powrotem na patelnię i dodaj cieciorkę razem z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć upieczoną dynię. Rozrzedź curry wedle uznania zachowanym sokiem ananasowym i dopraw do smaku. Ostudź, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

PRZED PODANIEM 

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wstaw przykrytą patelnię z curry do piekarnika, żeby się podgrzało – zajmie to jakąś godzinę. Pysznym i pięknym dodatkiem będą listki kolendry.

• kalorie 159 kcal • tłuszcze 6 g • tłuszcze nasycone 3 g • białka 5 g • węglowodany 22,6 g • cukier 11,4 g • sól 0,3 g • błonnik 5,2 g •
Okładka najnowszej książki Jamiego Olivera "Razem"

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcie: David Loftus.

Więcej przepisów Jamiego Oliviera z książki "Razem":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk