![Smaki Korei: Smażony kurczak po koreańsku – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/oxfg4SX4MEOb79xEbf0N7mbrMQmOin-aabm5fa_N7wg/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDkzLmpw/Zw.jpg)
Smażony kurczak po koreańsku
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- PANIEROWANY KURCZAK:
- udko kurczaka
- ½ kg
- mąka pszenna
- ½ szklanki
- skrobia ziemniaczana
- ½ szklanki
- czosnek granulowany
- ½ łyżki
- sól
- 2 łyżeczki
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżeczka
- mielony pieprz
- ½ łyżeczki
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- woda
- 150 ml
- olej bezsmakowy
- do smażenia
- SOS:
- ketchup
- 100 ml
- cukier
- 100 g
- papryczka gochugaru
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 30 ml
- pasta gochujang
- 2 łyżki
- woda
- 100 ml
- syrop kukurydziany lub miód
- 100 ml
- DODATKOWO:
- sezam
- do posypania