Kukbuk
Kukbuk
Smaki Korei: Smażony kurczak po koreańsku – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Smażony kurczak po koreańsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
PANIEROWANY KURCZAK:
udko kurczaka
½ kg
mąka pszenna
½ szklanki
skrobia ziemniaczana
½ szklanki
czosnek granulowany
½ łyżki
sól
2 łyżeczki
słodka papryka w proszku
1 łyżeczka
mielony pieprz
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
woda
150 ml
olej bezsmakowy
do smażenia
SOS:
ketchup
100 ml
cukier
100 g
papryczka gochugaru
2 łyżki
sos sojowy
30 ml
pasta gochujang
2 łyżki
woda
100 ml
syrop kukurydziany lub miód
100 ml
DODATKOWO:
sezam
do posypania

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mięso kurczaka oddzielamy od kości i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Wszystkie suche składniki panierki mieszamy w torebce strunowej. W misce roztrzepujemy jajka ze 150 mililitrami wody. Do torebki z suchymi składnikami dodajemy 3 łyżki roztworu i mieszamy, aż powstaną małe grudki. Kawałki kurczaka wkładamy do miski z roztrzepanym jajkiem, a następnie przekładamy do torebki. Szczelnie ją zamykamy i mieszamy, potrząsając torebką strunową.

krok 2

Kawałki kurczaka partiami smażymy przez 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Pilnujemy, by mięso się nie posklejało. Uważamy też, aby nie obniżyła się temperatura oleju. Mięso zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Aby kurczak był chrupiący, gdy lekko przestygnie, ponownie smażymy go na bardzo gorącym oleju – przez 3 minuty. Znów odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 3

Na drugiej patelni dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Gotujemy, aż się rozpuszczą i połączą.

krok 4

Usmażonego kurczaka wkładamy do sosu i dokładnie mieszamy. Danie serwujemy posypane sezamem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk