Kukbuk
Kukbuk

Banh mi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Syrop cukrowy (dau hao):
cukier
2 łyżki
woda
100 ml
Banh mi:
karkówka
300 g
trawa cytrynowa
1 gałązka
korzeń galangalu
3 cm
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
cukier
1 szklanka
ocet
1 szklanka
woda
2 szklanki
kalarepa
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
tłuszcz roślinny
do smażenia
bagietka
2 sztuki
majonez
1 łyżeczka
sriracha
1 łyżeczka
kolendra
garść
ogórek
1 sztuka
maggi
według uznania

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do garnka wsypujemy cukier, gotujemy na bardzo małym gazie. Kiedy cukier się roztopi i będzie ciemnobrązowy, wlewamy wodę. Powstały syrop (dau hao) pozostawiamy do wystygnięcia.

krok 2

Mięso kroimy na cienkie kawałki. Trawę cytrynową, korzeń galangalu, szalotkę, czosnek drobno kroimy – łączymy je z 2 łyżkami syropu cukrowego (dau hao). Mięso mieszamy z marynatą i pozostawiamy na całą noc.  

krok 3

Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i wodę. Zagotowujemy. Kalarepę i marchewkę kroimy w grube paski. Mieszamy z zalewą i pozostawiamy na całą noc.  

krok 4

Następnego dnia smażymy plastry mięsa na tłuszczu roślinnym – przez 2-3 minuty. Nacinamy bagietki wzdłuż, smarujemy je majonezem i srirachą. Nakładamy plastry usmażonego mięsa, warzywa, kolendrę i plasterki świeżego ogórka, doprawiamy maggi według uznania. Składamy kanapki. Podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk