Kukbuk
Kukbuk
Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Bulion:
bulion z wieprzowiny i kurczaka
1,8 l
makaron ramen
według uznania
japońska pasta sezamowa
8-12 łyżek
sól
do smaku
olej z chili
4 łyżki
Chrupiąca wieprzowina:
mielona wieprzowina
400 g
olej
2 łyżki
drobno pokrojona dymka
2 sztuki
drobno starty imbir
1 łyżka
drobno starty czosnek
1 ząbek
sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)
2 łyżki
olej sezamowy
1 łyżeczka
sos sojowy
2 łyżki
dodatki:
liście pak choi
z dwóch kapust
świeże kiełki fasoli
180 g
drobno pokrojona dymka
4 sztuki
jajko marynowane w sosie sojowym
4 sztuki
utarte prażone ziarna sezamu
4 łyżki

Przepis: Tove Nilsson


Zdjęcia: materiały promocyjne

krok 1

Gotujemy bulion w rondlu i trzymamy na małym ogniu. Na drugim palniku gotujemy duży garnek osolonej wody.

krok 2

Blanszujemy liście pak choi przez około 30 sekund we wrzątku, wrzucamy na chwilę kiełki fasoli. Nie zlewamy wody, tylko przekładamy warzywa na sitko i wykorzystujemy wodę ponownie do ugotowania makaronu. Krótko płuczemy warzywa pod zimną wodą, aby zachowały chrupkość.

krok 3

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso mielone z dymką, imbirem i czosnkiem. Dodajemy sfermentowaną pastę z fasoli i chili, olej sezamowy i sos sojowy. Smażymy dalej, aż mięso się zrumieni i nabierze chrupkości.

krok 4

Przygotowujemy cztery miski z gorącą wodą, tak by bulion z makaronem nie wystygł zbyt szybko. Przed podaniem odlewamy wodę z misek. Łączymy pastę sezamową z olejem z chili bezpośrednio w miskach do makaronu. Dodajemy bulion i mieszamy.

krok 5

Wkładamy makaron do wrzątku na około 45 sekund, najlepiej w koszyczku lub sitku, żeby móc ponownie wykorzystać wodę i szybko go z niej wyjąć. O tym, czy makaron się rozgotuje lub będzie niedogotowany, decydują sekundy. Dokładnie odsącz i przełóż do misek z bulionem.

krok 6

Na koniec dodajemy mięso mielone, pak choi, kiełki fasoli, dymkę i marynowane jajka. Podajemy z ziarnami sezamu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk