Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z makaronem, yubą i jarmużem (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka makaronowa z jarmużem i yubą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + przygotowanie yuby
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
yuba
100 g
bulion roślinny
2 l
makaron ryżowy wstążki
200 g
jarmuż
200 g
sól
do smaku
cukier
1 łyżeczka
cytryny
2 sztuki
czerwona cebula
2 sztuki
marchew
1 sztuka
oliwa
⅓ szklanki
olej sezamowy
2 łyżki
syrop trzcinowy
2 łyżki
pieprz
do smaku
natka pietruszki
garść
czarny sezam
2 łyżki

Przepis: Dorota Jaworska


Przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Dzień wcześniej zalewamy yubę wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc. Nawodnioną yubę odcedzamy i kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Odcedzamy i wkładamy do dużej miski.

krok 2

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski z yubą.

krok 3

Marchew obieramy, płuczemy, a następnie obieraczką kroimy ją wzdłuż na wąskie paski przypominające makaron tagliatelle. Gotujemy niewielką ilość osolonej wody, wrzucamy paski marchwi i blanszujemy przez 1 minutę po czym odlewamy, studzimy i dodajemy do yuby.

krok 4

Jarmuż oczyszczamy, usuwamy zgrubiałe łodyżki. Zalewamy go niedużą ilością wrzątku, solimy, dodajemy cukier i sok z ½ cytryny i gotujemy krótko, aż listki zaczną mięknąć, ale nadal będą al dente (około 10 minut). Odcedzamy, a gdy jarmuż ostygnie, także przekładamy go do miski z yubą. Cebulę obieramy, kroimy na talarki i dodajemy do sałatki, rozdzielając palcami na pojedyncze krążki. 

krok 5

Z oliwy, soku z 1 cytryny, oleju sezamowego, syropu trzcinowego, soli, pieprzu i 1 łyżki zimnej wody przygotowujemy aksamitny sos. Polewamy nim sałatkę. Mieszamy wszystkie składniki rękami, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją serwować.

krok 6

Przed podaniem posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki i czarnym sezamem. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk