Kukbuk
Kukbuk
Peaches Gastro Girls, wegańska kuchnia z całego świata (fot. Maciej Niemojewski)

Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls

Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy: Klaudia Górak / Peaches Gastro Girls


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Zaczęło się od przygotowywania posiłków w zaciszu domowej kuchni. Monika Mazurek i Klaudia Górak, założycielki i właścicielki restauracji Peaches Gastro Girls, najpierw częstowały jedzeniem znajomych, a potem prowadziły catering, by w końcu wynająć lokal w Klubie SPATiF. Otwarcie restauracji nastąpiło w samym środku lockdownu, ale dziewczyny przeszły przez ten czas z podniesionymi głowami. I od kiedy tylko mogą przyjmować gości w swoich progach, nie narzekają na brak ruchu – wcale nas to nie dziwi! Ciekawy, pełen kolorów wystrój, przemyślana identyfikacja wizualna, klimatyczny ogródek otoczony kamienicami, wreszcie – znakomite jedzenie, inspirowane kuchniami całego świata. Wszystkie te elementy łączą się w obraz restauracji z pomysłem, którą warto odwiedzić!

Klaudia Górak, szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji Peaches Gastro Girls

O to, by każdy klient wyszedł z lokalu zachwycony smakiem, dbają na co dzień założycielki restauracji Monika Mazurek i Klaudia Górak, będąca jednocześnie szefową kuchni Peaches Gastro Girls. Co znajdziecie w ich menu? Mnóstwo zaskakujących autorskich kompozycji wegańskich, opartych na sezonowych składnikach i nawiązujących do tradycji kulinarnych z całego świata. Do zielonego curry trafia polska śliwka renkloda, carbonarę podaje się z domową śmietaną z nerkowców, tempehem i nori, a tacos z boczniakowym carnitas uzupełnia delikatna gorycz grejpfruta. Tych połączeń po prostu trzeba spróbować! A dzięki poniższym przepisom możecie się w nich rozsmakować także we własnym domu!

Peaches Gastro Girls, zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą, wegańska kuchnia tajska (fot. Maciej Niemojewski)

Zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą

Curry, które w Tajlandii najczęściej przyrządza się z mięsem, znakomicie smakuje także w wersji wegańskiej. Można je zrobić na bazie gotowej pasty curry, choć polecamy przygotować własną – będzie świeższa i bardziej aromatyczna. Do sosu dodajcie bakłażan, cebulę cukrową i śliwki renklody, a danie podajcie z ryżem jaśminowym, listkami kolendry i limonką. 

Zobacz, jak przygotować wegańskie curry z bakłażanem i ze śliwką >>

Peaches Gastro Girls, Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą, pomysł na wegańska przystawkę (fot. Maciej Niemojewski)

Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą

Młode marchewki zachwycają wiosną swoją delikatną słodyczą. Choć zwykle są używane jako dodatek, w tej propozycji trafiają na sam środek talerza. Ugotowane w wegańskiej osełce, znakomicie komponują się z ostrą pastą gochujang i ze świeżą pietruszkową gremolatą. To doskonały pomysł na wegańską przystawkę.

Sprawdź, jak przygotować młode marchewki w paście gochujang >>

Peaches Gastro Girls, jak zrobić carbonarę ze śmietanką z nerkowcówa, z tempehem i nori, wegańska włoska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)

Carbonara ze śmietanką z nerkowców, z tempehem i nori

Pasta alla carbonara to jedno z flagowych dań kuchni włoskiej. Tradycyjnie składa się ze spaghetti, sosu na bazie jajek, pecorino romano, guanciale lub pancetty i czarnego pieprzu. W wersji wegańskiej kremowy sos przygotowujemy z domowej śmietanki z nerkowców, a zamiast mięsa korzystamy z tempehu i nori, które są bogatym źródłem umami!

Podpowiadamy, jak przygotować wegańską carbonarę z tempehem >>

Peaches Gastro Girls, Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta, wegańska meksykańska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)

Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta

Tacos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Choć najczęściej jest podawane z mięsem, bez problemu można je zastąpić soją, seitanem czy – jak w tym przypadku – grzybami. Boczniaki doskonale odnajdą się w towarzystwie pikantnego sosu chimichurri i świeżej salsy z żółtych pomidorów, grejpfruta i jalapeño.

Sprawdź, jak przygotować tacos z boczniakowym carnitas >>

Peaches Gastro Girls, Laksa z makaronem z fasoli mung, grzybami i warzywami, wegańska kuchnia azjatycka (fot. Maciej Niemojewski)

Laksa z makaronem z fasoli mung, grzybami i warzywami

Popularna w Azji Południowo-Wschodniej laksa to gęsta zupa, którą gotuje się na bazie czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego i podaje z makaronem, a także różnymi dodatkami. W wersji wegańskiej ten aromatyczny bulion smakuje doskonale w połączeniu z grzybami enoki i shimeji, groszkiem cukrowym, ziemniakami i wędzonym tofu. Pamiętajcie jednak, że cały sekret jej głębokiego smaku tkwi w przyprawach!

Przepis na wegańską laksę >>

Materiał powstał we współpracy z Peaches Gastro Girls, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk