Zaczęło się od przygotowywania posiłków w zaciszu domowej kuchni. Monika Mazurek i Klaudia Górak, założycielki i właścicielki restauracji Peaches Gastro Girls, najpierw częstowały jedzeniem znajomych, a potem prowadziły catering, by w końcu wynająć lokal w Klubie SPATiF. Otwarcie restauracji nastąpiło w samym środku lockdownu, ale dziewczyny przeszły przez ten czas z podniesionymi głowami. I od kiedy tylko mogą przyjmować gości w swoich progach, nie narzekają na brak ruchu – wcale nas to nie dziwi! Ciekawy, pełen kolorów wystrój, przemyślana identyfikacja wizualna, klimatyczny ogródek otoczony kamienicami, wreszcie – znakomite jedzenie, inspirowane kuchniami całego świata. Wszystkie te elementy łączą się w obraz restauracji z pomysłem, którą warto odwiedzić!
![Peaches Gastro Girls, wegańska kuchnia z całego świata (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/30xwE0qgNFLiinwVVASLI6mfvV1Tmnke5xZCXrj0D_Q/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNjE3/LmpwZw.jpg)
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
Tekst: Ada Michalak
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy: Klaudia Górak / Peaches Gastro Girls
Stylizacja: Rafał Kwiczor
![Klaudia Górak, szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji Peaches Gastro Girls](https://mediaconvert.kukbuk.pl/5DwtncMDblZdyqX31rP8ftF4xj7HdCP586mB2a6WA1E/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMjkv/S2xhdWRpYV9JTUdf/OTY4OS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/I_ogOxgY4cXT0oAUA3F0OrqgnI2LZ0srwrcgAt0DV8A/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMjkv/S2xhdWRpYV9JTUdf/OTY4OS5qcGc.jpg 1010w)
O to, by każdy klient wyszedł z lokalu zachwycony smakiem, dbają na co dzień założycielki restauracji Monika Mazurek i Klaudia Górak, będąca jednocześnie szefową kuchni Peaches Gastro Girls. Co znajdziecie w ich menu? Mnóstwo zaskakujących autorskich kompozycji wegańskich, opartych na sezonowych składnikach i nawiązujących do tradycji kulinarnych z całego świata. Do zielonego curry trafia polska śliwka renkloda, carbonarę podaje się z domową śmietaną z nerkowców, tempehem i nori, a tacos z boczniakowym carnitas uzupełnia delikatna gorycz grejpfruta. Tych połączeń po prostu trzeba spróbować! A dzięki poniższym przepisom możecie się w nich rozsmakować także we własnym domu!
![Peaches Gastro Girls, zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą, wegańska kuchnia tajska (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EYQc6H8PzpCPcUbKWSQFa4RKDMdb7LEZOxUOpwE1P-k/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTU0/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/km0uBPXQB9ch2mT3L3252s0pWWYVRH6_We0fM2dv1lk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTU0/LmpwZw.jpg 1010w)
Zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą
Curry, które w Tajlandii najczęściej przyrządza się z mięsem, znakomicie smakuje także w wersji wegańskiej. Można je zrobić na bazie gotowej pasty curry, choć polecamy przygotować własną – będzie świeższa i bardziej aromatyczna. Do sosu dodajcie bakłażan, cebulę cukrową i śliwki renklody, a danie podajcie z ryżem jaśminowym, listkami kolendry i limonką.
Zobacz, jak przygotować wegańskie curry z bakłażanem i ze śliwką >>
![Peaches Gastro Girls, Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą, pomysł na wegańska przystawkę (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jusRpR4tNHq3IZoSdMSMqqTQ0wtSqzOibknk99FjF0k/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTI5/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/S7zu2PFsAN-ZAaoxgfMUQgBtWhRlgSWy0mZmLSJCpJk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTI5/LmpwZw.jpg 1010w)
Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą
Młode marchewki zachwycają wiosną swoją delikatną słodyczą. Choć zwykle są używane jako dodatek, w tej propozycji trafiają na sam środek talerza. Ugotowane w wegańskiej osełce, znakomicie komponują się z ostrą pastą gochujang i ze świeżą pietruszkową gremolatą. To doskonały pomysł na wegańską przystawkę.
Sprawdź, jak przygotować młode marchewki w paście gochujang >>
![Peaches Gastro Girls, jak zrobić carbonarę ze śmietanką z nerkowcówa, z tempehem i nori, wegańska włoska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/qrEspbHspUuvcJjzHLdYYKFqQwCjoPvkeL--NHfeuG4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTcx/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/oDdUtYWsh7AicAsYxdusrwD0SQDQx6-WS3g80v3K-6A/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTcx/LmpwZw.jpg 1010w)
Carbonara ze śmietanką z nerkowców, z tempehem i nori
Pasta alla carbonara to jedno z flagowych dań kuchni włoskiej. Tradycyjnie składa się ze spaghetti, sosu na bazie jajek, pecorino romano, guanciale lub pancetty i czarnego pieprzu. W wersji wegańskiej kremowy sos przygotowujemy z domowej śmietanki z nerkowców, a zamiast mięsa korzystamy z tempehu i nori, które są bogatym źródłem umami!
Podpowiadamy, jak przygotować wegańską carbonarę z tempehem >>
![Peaches Gastro Girls, Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta, wegańska meksykańska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/sYwpZFBuv8TTF-y4ER26DFdOK3w0gjelJ9WaIP0dzr8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTM3/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/CxKx-8W-XeSDxaTr_VWaiJYl25e4TI0RXO9sBEgLpWI/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTM3/LmpwZw.jpg 1010w)
Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta
Tacos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Choć najczęściej jest podawane z mięsem, bez problemu można je zastąpić soją, seitanem czy – jak w tym przypadku – grzybami. Boczniaki doskonale odnajdą się w towarzystwie pikantnego sosu chimichurri i świeżej salsy z żółtych pomidorów, grejpfruta i jalapeño.
![Peaches Gastro Girls, Laksa z makaronem z fasoli mung, grzybami i warzywami, wegańska kuchnia azjatycka (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FB8R49mRei8o6mFGPIzzeBfAF5inypamP_tygcszFO8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTkw/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9oFHn8NDNBVHca5zWlygC-3y2cQe7k_P6vGiUMMMTvs/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMDgv/UGVhY2hlc19HYXN0/cm9fR2lybHMyNTkw/LmpwZw.jpg 1010w)
Laksa z makaronem z fasoli mung, grzybami i warzywami
Popularna w Azji Południowo-Wschodniej laksa to gęsta zupa, którą gotuje się na bazie czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego i podaje z makaronem, a także różnymi dodatkami. W wersji wegańskiej ten aromatyczny bulion smakuje doskonale w połączeniu z grzybami enoki i shimeji, groszkiem cukrowym, ziemniakami i wędzonym tofu. Pamiętajcie jednak, że cały sekret jej głębokiego smaku tkwi w przyprawach!
Materiał powstał we współpracy z Peaches Gastro Girls, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?