Kukbuk
Kukbuk

Okonomiyaki z batatami i brukselką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
brukselka
100 g
bataty
400 g
dymka z zieloną częścią
5 sztuk
jajkao "zerówki"
2 sztuki
mąka pszenna
200 g
sos sriracha
do smaku
majonez
do smaku
furikake
do smaku
biały i czarny sezam
wg. uznania
olej do smażenia
wg. uznania
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Brukselkę umyj i pokrój w cienkie paski. Bataty obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dymkę pokrój w plasterki o grubości 5 mm, a zieloną część zostaw do dekoracji. Połącz brukselkę, słodkie ziemniaki, dymkę i jajka w dużej misce. Posól do smaku. Wymieszaj dokładnie. Dodaj mąkę i znowu wymieszaj.

krok 2

Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni. Masę ziemniaczaną podziel na cztery równe części. Z jednej uformuj cienki placek. Smaż, aż placuszek zrumieni się na brzegach, wtedy przewróć na drugą stronę i dalej smaż – placuszek nie może w środku być surowy. W razie potrzeby dodaj oleju. Powtórz czynność z pozostałymi plackami.

krok 3

Każdy po usmażeniu udekoruj szlaczkami ze srirachy, majonezu i furikake. Posyp obficie zieloną dymką i sezamem.

Koszyk