Kukbuk
Kukbuk

Sałatka warzywna w stylu azjatyckim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Dressing:
czosnek
1 ząbek
świeżo starty imbir
1 łyżeczka
czarny sezam
1 łyżeczka
olej sezamowy
2 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
sok z limonki
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
pieprz
do smaku
Sałatka:
marchew
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
por
100 g
biała kapusta
¼ główki
awokado
1 sztuka
Do podania:
orzeszki ziemne
50 g
posiekana kolendra
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Do słoiczka wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo starty imbir i czarny sezam. Wlewamy olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki i miód. Doprawiamy pieprzem. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo, aż powstanie jednolity sos. 

krok 2

Marchew i ogórka obieramy – przy użyciu maszynki julienne kroimy warzywa na cienkie paski. Pora myjemy, a jego białą część kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Awokado obieramy i kroimy w wąskie paski. Orzeszki ziemne siekamy. 

krok 3

Wszystkie warzywa wkładamy do miski, wierzch posypujemy orzechami oraz kolendrąPolewamy dressingiem imbirowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka