Kukbuk
Kukbuk
Przepis na domowe onigiri (fot. Maciek Niemojewski)

Onigiri z grzybami, łososiem i groszkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + gotowanie i studzenie ryżu
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Onigiri:
ryż do sushi
1 opakowanie
płaty prażonego nori
kilka sztuk
Farsz z grzybów, łososia i groszku:
grzyby enoki
30 g
olej roślinny
do smażenia
groszek świeży lub mrożony
garść
łosoś wędzony na zimno
3 plastry
Opcjonalnie:
prażony sezam
do obtoczenia

Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

krok 2

Przygotowujemy farsz. Grzyby kroimy na drobne kawałki i smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Odstawiamy do wystygnięcia. Groszek blanszujemy. Gotowy łączymy z grzybami i pokrojonym na małe kawałki łososiem. Porcję ryżu mieszamy delikatnie z farszem.

krok 3

Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy z ryżu małe trójkąty, które zawijamy w paski wodorostów nori i ewentualnie obtaczamy w prażonym sezamie. 

krok 4

Gotowe onigiri wykładamy na talerze i zjadamy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka