Kukbuk
Kukbuk
ramen mięsny, ramen z mięsem, domowy ramen, ramen, jak zrobić ramen, ramen w domu, oryginalny ramen

Ramen mięsny

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 12 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion:
kość wieprzowa
1 kg
korpus kurczaka
1 sztuka
łopatka wieprzowa
300 g
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
liść laurowy
1 sztuka
pieprz
1 łyżeczka
soju
300 ml
woda
5 litrów
dodatki:
jajko "zerówka"
1 sztuka
por
1 sztuka
ocet ryżowy
1 łyżeczka
pędy bambusa
2 łyżki
pasta miso
4 łyżki
cebula dymka
1 pęczek
kukurydza
2 łyżki
kiełki fasoli mung
duża garść
nori
1 arkusz
chili w proszku
szczypta
olej sezamowy z chili
kilka kropel
zalewa do mięsa:
sos sojowy
3 łyżki
woda
3 łyżki
świeży imbir
3 plasterki
czosnek
2 ząbki
sake
1 łyżka
mirin
3 łyżki
syrop kukurydziany
3 łyżki
liść laurowy
1 sztuka
pieprz
1 łyżeczka
zielona część pora
1 sztuka
zalewa do jajka:
sos sojowy
3 łyżki
woda
3 łyżki
mirin
2 łyżki
sake
2 łyżki
świeży imbir
3 plasterki
czosnek
3 ząbki
syrop kukurydziany
1 łyżka

Przepis: Yeunsu Lee


Przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Miska i talerz: Hadaki 
Małe talerzyki: PoPo Ceramics

krok 1

Kości wieprzowe wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 12 godzin, co godzinę wymieniając wodę. Następnie obgotowujemy przez 5 minut i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Oddzielnie obgotowujemy korpus z kurczaka. Kości, korpus i łopatkę wieprzową wkładamy do garnka, dorzucamy warzywa i przyprawy, wlewamy wódkę oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu. Po godzinie nakłuwamy łopatkę – jeśli płyn, który z niej wypływa, jest przezroczysty, wyciągamy ją, a resztę gotujemy dalej, zbierając szumy, przez 6 do 12 godzin. Gotowy bulion przecedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.

krok 2

Jajko gotujemy na półtwardo, obieramy i na kilka godzin wkładamy do zalewy.

ramen mięsny, ramen z mięsem, domowy ramen, oryginalny przepis na ramen, ramen z jajkiem, jak zrobić ramen, domowy bulion, bulion mięsny, zupa miso, makaron ramen

Pora kroimy w cienkie paseczki, zalewamy na kilka minut zimną wodą i odsączamy. Pędy bambusa skrapiamy łyżeczką octu i po kilku minutach także odsączamy.

Łopatkę wkładamy do garnka z przygotowaną zalewą i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut (do momentu aż zalewa się zredukuje, a mięso skarmelizuje).

Przygotowujemy makaron.

Bulion wyciągamy z lodówki, zbieramy z wierzchu stężały tłuszcz, doprowadzamy do wrzenia i dokładnie roztrzepujemy w nim pastę miso. Makaron wkładamy do misek, zalewamy bulionem i dosypujemy posiekaną dymkę, kukurydzę, kiełki, pora, wkładamy połówkę jajka, po 4 plastry mięsa oraz kawałek glonu nori. Zupę można przyprawić japońskim chili w proszku i olejem sezamowym z chili.

TIP

W niektórych barach z ramenem, np. londyńskim Bone Daddies na Soho, na stole obok pałeczek i młynka z sezamem można znaleźć także foliowe śliniaki i gumki do włosów. Przydadzą się i w domu, bo ramen ciężko zjeść elegancko i bez chlapania!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!