Kukbuk
Kukbuk
Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
miso
1 łyżka
1 łyżka
miód
sos sojowy
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
chili w proszku
1 łyżeczka
łosoś MOWI (300 g)
2 kawałki
bok choy
1 główka
sól i pieprz
do smaku
oliwa
do smarowania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Mieszamy w garnku miso, miód, sos sojowy, sok z cytryny i chili. Gotujemy, aż zgęstnieje. Smarujemy glazurą łososia i pieczemy go 12-15 minut w temperaturze 180 stopni – co jakiś czas smarujemy gorącym sosem. Bok choy przepoławiamy, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i smażymy na ostrym ogniu, aż się przypiecze i zmięknie. 

Logo Mowi z marginesami

Podajemy z pieczonym łososiem, w razie potrzeby polanym resztą glazury.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!