Kukbuk
Kukbuk
Wietnamskie kanapki banh mi z pastą z fasolki szparagowej (fot. Aleksandra Jagłowska)

Kanapka w stylu bánh mì z pastą z fasolki szparagowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Smażona marchewka:
młoda marchew
2 sztuki
liście kalafiora
5 sztuk
sos sojowy
do smaku
brązowy cukier
1 łyżeczka
sriracha
1 łyżeczka
masło klarowane
do smażenia
sezam
3 łyżeczki
Pasta z fasolki szparagowej:
czosnek
1 ząbek
dymka
2 sztuki
sól wędzona
do smaku
masło klarowane
do smażenia
ugotowana fasolka szparagowa
100 g
sok z limonki
2 łyżki
pieprz
do smaku
olej sezamowy
1 łyżka
Dodatki:
bagietka
1 sztuka
ogórek gruntowy
2 sztuki
majonez
według uznania
kolendra
według uznania

Przepis i zdjęcie: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Marchew kroimy w cienkie, długie plastry lub słupki. Liście kalafiora dokładnie myjemy i siekamy.

krok 2

Sos sojowy łączymy z cukrem i ze srirachą. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy warzywa. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.

krok 3

Marchewkę z liśćmi kalafiora smażymy na maśle klarowanym. Gdy będą miękkie, dodajemy sezam i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Reklama

krok 4

Czosnek i cebulkę siekamy, a następnie podsmażamy na maśle klarowanym do momentu, aż warzywa się zeszklą. Odstawiamy do ostudzenia.

krok 5

Podsmażone cebulkę i czosnek wraz z wcześniej ugotowaną fasolką umieszczamy w blenderze. Doprawiamy sokiem z limonki, pieprzem, solą wędzoną i olejem sezamowym. Miksujemy na gładką masę.

krok 6

Bagietkę kroimy na części. Każdą z nich przecinamy wzdłuż na pół, a następnie podgrzewamy na suchej patelni – wewnętrzną stroną kanapki do dna patelni.

krok 7

Kroimy ogórki w plastry. Na kromki bagietki nakładamy smażoną marchew z liśćmi kalafiora, pastę fasolową, plastry ogórka oraz majonez. Posypujemy kolendrą.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk