Kukbuk
Kukbuk

Tempeh goreng

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kostka bulionowa
1 sztuka
mąka pszenna
4 łyżki
mąka ryżowa
4 łyżki
czosnek
1 ząbek
kolendra mielona
1 łyżeczka
kurkuma
½ łyżeczki
woda
ok. 150 ml
papryczka chili
2 sztuki
natka pietruszki
½ pęczka
tempeh wędzony
1 sztuka
olej do głębokiego smażenia
ok. 1 l

Przepis i zdjęcie: Dorota Jaworska

krok 1

Kostkę bulionową rozkruszamy w palcach, łączymy z oboma rodzajami mąki i przypr Wlewamy tyle wody, aby powstało gęste ciasto. Na koniec dokładamy pokrojone razem z pestkami papryczki chili i poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy.

 

krok 2

Tempeh kroimy w trójkąty, każdy kawałek obtaczamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim tłuszczu, aż tempeh wyraźnie zbrązowieje.
Usmażone kawałki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy na zimno lub gorąco,na przykład jako przekąskę do piwa.

TIP:
Tempeh goreng może być całkiem łagodny albo naprawdę ostry – zależy od ilości i pikantności użytej papryczki chili.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!