Kukbuk
Kukbuk
Smaki Korei: Ogórkowe kimchi – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Ogórkowe kimchi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
ogórek
3 sztuki
czosnek
4 ząbki
cebula
¼ sztuki
dymka
1 pęczek
imbir
5 cm
marchew
1 sztuka
sól
2 łyżeczki
cukier
3 łyżki
sos sojowy
3 łyżki
sos rybny
2 łyżki
chili w proszku
5 łyżek

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdy słupek kroimy na pół. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, a dymkę w 5-centymetrowe paski. Imbir i marchew obieramy, a następnie tniemy na cienkie paski przy użyciu maszynki julienne.

krok 2

Do miski wrzucamy pokrojone ogórki, dodajemy ¼ łyżeczki soli i ½ łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Odsączamy. W drugiej misce umieszczamy resztę składników i dodajemy odsączone ogórki. Marynujemy przez 15 minut. Danie możemy jeść świeże lub zostawić na kilka dni w lodówce – nabierze wtedy smaku i kwaskowości.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk