Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie fenkułowego chlebka z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Fenkułowe chlebki naan

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mąka pszenna chlebowa
500 g
suszone drożdże
7 g
płynny miód
1 łyżeczka
oliwa
nasiona fenkułu
3 łyżeczki
masło lub ghi
20 g

Przepis: Jamie Oliver


Zdjęcie: David Loftus


Porcje: 6

WCZEŚNIEJ 

Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Wsyp mąkę i 1 płaską łyżeczkę soli do dużej miski. Zrób wgłębienie w środku. Wlej do dzbanka 375 ml letniej wody i miód. Wymieszaj to z drożdżami i odstaw na kilka minut. Stopniowo wlewaj mieszaninę do wgłębienia, mieszając i zagarniając mąkę z zewnątrz do środka, aby uzyskać ciasto. Oprósz je mąką i to podnosząc je, to energicznie odkładając, ugniataj jakieś 10 minut, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Umieść ciasto w lekko natłuszczonej oliwą misce, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Jeśli przygotowujesz danie w dniu posiłku, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

PRZED PODANIEM 

W moździerzu lekko rozbij nasiona fenkułu. Posyp mąką gładką powierzchnię i podziel na niej ciasto na trzy równe części. Posyp 1 łyżeczką nasion fenkułu oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na niej jedną kulkę ciasta na grubość 1 cm. Postaw nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, umieść na niej rozwałkowane ciasto, wlej 1 łyżkę wody i natychmiast przykryj patelnię. Smaż placek po jakieś 3 minuty z każdej strony, aż zarumieni się i urośnie dzięki parze, która powstaje z dolanej wody. Przenieś placek na deskę, posmaruj odrobiną masła i posyp szczyptą soli. Powtarzaj procedurę, aż uzyskasz 3 podpłomyki.

• kalorie 320 kcal • tłuszcze 4,6 g • tłuszcze nasycone 2,1 g • białka 10,2 g • węglowodany 64,1 g • cukier 2,4 g • sól 0,7 g • błonnik 2,6 g •
Okładka najnowszej książki Jamiego Olivera "Razem"

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcie: David Loftus.

Więcej przepisów Jamiego Olivera z książki "Razem":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk