Kukbuk
Kukbuk

Tofu duszone z sosem sojowym, imbirem i miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
tofu
1 opakowanie
sos sojowy
2 łyżki
miód
1½ łyżki
czosnek
3 ząbki
korzeń imbiru
1½ cm
gruszka
½ sztuki
dymka
4 sztuki
olej sezamowy
4 łyżki
pasta gochujang
1½ łyżeczki
woda
1 łyżka
olej rzepakowy
2 łyżki
Do podania:
biały sezam
garść
czarny sezam
garść
ugotowany ryż jaśminowy
według uznania

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Ceramika: Agnieszka Berlińska

krok 1

Tofu wyjmujemy z opakowania i ściskamy między dłońmi, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie owijamy tofu papierem kuchennym i odkładamy na bok.

krok 2

Do miseczki wlewamy sos sojowy i miód. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojony imbir, pokrojoną i obraną gruszkę i poszatkowane białe części dymki. Wlewamy olej sezamowy i dodajemy pastę gochujang z łyżką wody. Mieszamy do połączenia się składników.

krok 3

Odsączone tofu kroimy na plastry grubości około 1 centymetra. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, a następnie układamy na niej plastry tofu. Smażymy na złoty kolor, mniej więcej po 5 minut z każdej strony. Usmażone tofu zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok, na papier kuchenny.

krok 4

Na patelnię, na której smażyliśmy tofu, wlewamy przygotowany wcześniej sos i smażymy przez minutę. Ponownie wrzucamy tofu i smażymy je około 5 minut, żeby nabrało odpowiedniego aromatu i wymieszało się z sosem. W trakcie smażenia sos powinien się zredukować i zrobić bardziej gęsty oraz szklisty. 

krok 5

Przed podaniem tofu posypujemy sezamem, białym i czarnym, oraz pokrojonym szczypiorem dymki. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk