Kukbuk
Kukbuk
Azjatycka kanapka z marynowanym tofu, piklami warzywnymi i kolendrą (fot. Maciek Niemojewski)

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania warzyw i tofu
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
marynowane tofu:
tofu naturalne
200 g
sos sojowy
3 łyżki
miód
1 łyżka
płatki chili
1 łyżeczka
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
czosnek
1/2 ząbka
skrobia kukurydziana
50 g
oliwa lub olej kokosowy
do smaku
pikle:
woda
1 szklanka
ocet winny
1/2 szklanki
cukier
80 g
sól
1 łyżka
rzodkiewka
5 sztuk
czerwona kapusta
100 g
marchewka
2 sztuki
świeża kolendra
kilka gałązek
papryczka chili
1 sztuka
sos sriracha-majo:
majonez wegański
100 ml
sos sriracha
1 łyżka
sok z limonki
20 ml
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
kanapka:
ogórek gruntowy
1 sztuka
prażone orzeszki ziemne
garść
pszenna bagietka
1 sztuka
sos sriracha-majo
3 łyżki
marynowane tofu
200 g
domowe pikle
według uznania
świeża kolendra
3 gałązki

 Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy marynowane tofu. Kostkę naturalnego tofu dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy sos sojowy, miód, płatki chili, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Tofu przekładamy do szczelnego pudełka, zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

krok 2

Przygotowujemy szybkie pikle. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Rzodkiewkę i kapustę myjemy i kroimy w cienkie plastry, a marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Do dużego słoika wkładamy pokrojone warzywa, gałązki świeżej kolendry i przekrojoną na pół papryczkę chili. Zalewamy przestudzoną wodą z octem. Słoik zamykamy i odstawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pikle przechowujemy w lodówce do tygodnia.

krok 3

Przygotowujemy sos. W małej misce łączymy majonez, srirachę, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Energicznie mieszamy i odstawiamy.

Reklama

krok 4

Ogórka gruntowego kroimy we wstążki, prażone orzeszki ziemne siekamy.

krok 5

Tofu wyjmujemy z zalewy, kroimy na plasterki, obtaczamy w mące kukurydzianej i podsmażamy przez chwilę na patelni na rozgrzanym oleju. Odsączamy tofu z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

krok 6

Bagietkę podgrzewamy w piekarniku lub opiekamy w tosterze. Przekrawamy na pół, smarujemy z obu stron sosem siracha-majo. Na jednej części układamy świeżego ogórka i podsmażone tofu, które przed nałożeniem na kanapkę obtaczamy w pozostałej marynacie. Na tofu kładziemy piklowane warzywa i świeżą kolendrę. Polewamy resztą sosu i posypujemy orzeszkami. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka