Kukbuk
Kukbuk
Makaron ryżowy smażony z kiszoną kapustą z chili, porem i białą rzepą

Makaron ryżowy z kimchi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 2 godziny odsączania kapusty + czas na fermentowanie kimchi
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kimchi:
kapusta pekińska
1 sztuka
sól
1/4 szklanki
por
1 sztuka
biała rzepa
1 sztuka
cebula dymka
1 pęczek
czosnek
4 ząbki
świeży imbir
kawałek
chilli w płatkach
1 łyżka
sos rybny
2 łyżki
cukier
1 łyżeczka
makaron:
makaron ryżowy
400 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sos sojowy
1 łyżeczka
cukier
1 łyżeczka
olej sezamowy
1 łyżka
olej roślinny
2 łyżki
kimchi
2 szklanki
sezam
garść

krok 1

Przygotowujemy kimchi. Kapustę kroimy na duże kawałki i nacieramy solą. Układamy w misce, przykrywamy talerzykiem i przygniatamy czymś ciężkim. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, żeby kapusta puściła sok. Po tym czasie opłukujemy ją z nadmiaru soli i odsączamy na sicie.

krok 2

Rzepę, por i dymkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski. W miseczce ucieramy pastę z wyciśniętego czosnku, startego imbiru, płatków chili, sosu rybnego i cukru.

krok 3

Kapustę odciśniętą z nadmiaru soku mieszamy z warzywami i pastą. Układamy w słoju – dobrze dociskamy każdą z nich. Wierzch słoika szczelnie przykrywamy ręcznikiem papierowym. Kimchi zostawiamy na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, żeby sfermentowało. Pamiętajmy, żeby codziennie ugniatać kapustę w słoiku i uwalniać w ten sposób gazy powstające w trakcie fermentacji. Gdy kapusta skwaśnieje, zakręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki. Kimchi przechowujemy do dwóch tygodni.

krok 4

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajko mieszamy z sosem sojowym i cukrem, ale nie ubijamy.

krok 5

Patelnię natłuszczamy olejem sezamowym, rozgrzewamy i smażymy na niej cienki omlet z jajka. Zwijamy go w rulon i kroimy w paski.

krok 6

W woku rozgrzewamy olej roślinny. Wrzucamy na nią 2 szklanki kimchi i podsmażamy je na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy makaron i smażymy dalej. Pod koniec dokładamy paski omletu. Makaron serwujemy posypany uprażonym sezamem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka