![Słynne, japońskie klopsy w marynacie tsukune z ryżem (fot. Martyna Cybuch)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/4CbqqkoXSRUWanJSkT_UU8O09vgt7TGIhM7fMGbvtDw/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMjUv/a2xvcHN5XzE3Lmpw/Zw.jpg)
Japońskie tsukune z sosem teriyaki, ryżem i sezamem
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Słodki sos sojowy:
- sos sojowy
- 50 ml
- sake
- 20 ml
- cukier trzinowy
- 1 łyżka
- Tsukune:
- mielone mięso z ud kurczaka
- 200 g
- mielone mięso z piersi kurczaka
- 200 g
- sól
- 1/2 łyzeczki
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- cebula
- 1 mała sztuka
- imbir
- 1/3 łyżeczki
- ostra papryka mielona
- 1 łyżeczka
- mąka kukurydziana
- 1 łyżka
- sos sojowy jasny
- 2 łyżeczki
- Do podania:
- ryż
- 100 g
- szczypiorek
- 2 łyżki
- czarny sezam
- 1 łyżeczka