Miasto do tańca i do różańca. Do zakochania się i zjedzenia. Na weekendowy city break i na tygodniową kulinarną rozpustę. Paryż zaskakuje – i ewoluuje. W restauracjach, sklepach i na straganach widać zmianę. Na plus! Ekologia, troska o środowisko nie są tu jedynie hasłem, one są wiodącym trendem. W wielu restauracjach i hotelach nie tylko nie znajdziemy już plastikowych słomek, ale nawet klucze do drzwi czy szklanki są zrobione z materiałów z odzysku. W menu królują warzywa, a stragany mają znaczek zielonego listka.
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.