Miasto do tańca i do różańca. Do zakochania się i zjedzenia. Na weekendowy city break i na tygodniową kulinarną rozpustę. Paryż zaskakuje – i ewoluuje. W restauracjach, sklepach i na straganach widać zmianę. Na plus! Ekologia, troska o środowisko nie są tu jedynie hasłem, one są wiodącym trendem. W wielu restauracjach i hotelach nie tylko nie znajdziemy już plastikowych słomek, ale nawet klucze do drzwi czy szklanki są zrobione z materiałów z odzysku. W menu królują warzywa, a stragany mają znaczek zielonego listka.
Paryż — miasto smakoszy, ciągle zmieniające się na plus
Tekst: Magda Klimczak / Dare to Cook
Zdjęcia: Magda Klimczak / Dare to Cook
Targi i markety z jedzeniem
Przygodę z Paryżem proponuję zacząć właśnie od targu. Świeże sezonowe warzywa, sery, ryby, owoce morza – to wszystko znajdziecie na paryskich straganach. W każdej dzielnicy targi mają swoje dni i godziny otwarcia, sprawdźcie, zanim się na nie wybierzecie. Obecnie funkcjonuje 65 targowisk ulicznych i 13 w zadaszonych halach. Uwadze polecam:
- Marché Raspail (Bd Raspail, 75006 Paris)
- Boulevard de Reuilly (Bd de Reuilly, 75012 Paris)
- Batignolles organic market (34 Bd de Batignolles).
Paryż na śniadanie i lunch
Ten Balles
Po targowym spacerze na śniadanie wpadnijcie do Ten Belles – na wyśmienitą kawą, pyszne kanapki lub słodkie wypieki. To piekarnia, palarnia kawy i kawiarnia jednocześnie; miejsce skoncentrowane na zrównoważonej produkcji i dobrostanie planety. Ten Belles ma aż trzy lokalizacje w Paryżu, ja zjadłam śniadanie w maleńkim lokaliku na 10 Rue de la Grange aux belles.
Tapisserie Pâtisserie
A jeśli wolicie zacząć dzień na słodko, to koniecznie – ale to koniecznie! – biegnijcie do Tapisserie Pâtisserie (65 Rue de Charonne, 75011 Paris) na tarteletkę z jabłkiem lub inne genialne ciacho. Wokół tapisserie rozchodzi się wspaniały słodki zapach masła i karmelu, w środku jest kilka miejsc do przycupnięcia na szybką kawę i małe co nieco. To lokal właścicieli restauracji Septime, a to rekomendacja sama w sobie. Jeśli grzeszyć, to właśnie tu! Zamówcie pudło ciastek i delektujcie się nimi we własnym tempie.
Cedric Grolet Opera
Kolejny słodki adres to lokal Cédrica Groleta – guru cukiernictwa i instagramowego showmana (35 Avenue de l’Opéra, 75002 Paris). Nie udało nam się zarezerwować miejsca w środku, ale zamówiliśmy online wybrane ciastka i odebraliśmy je bez stania w gigantycznej kolejce. A te ciastka to fantastyczny popis technik i smaków! Jeśli jesteście fanami wanilii, polecam vanilla bean (w tłumaczeniu to po prostu laska wanilii). Po nim już nigdy nie spojrzycie na wanilię tak samo.
Patrick Roger Chocolatier
Butik Patrick Roger to miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić. Roger, okrzyknięty najlepszym czekoladnikiem Paryża, w swoich lokalach prezentuje niezwykłe rzeźby z czekolady i kolorowe praliny; wszystko pięknie wyeksponowane w nowoczesnej formule i stylu. Smaki pralin to połączenie wyselekcjonowanych ziaren kakao z ziołami i owocami – tymiankiem, bazylią, imbirem, cytryną. Warto zainwestować w pudełeczko tych cudeniek i przenieść się w świat Patricka Rogera.
Przyjemności w środku dnia
Boutique yam’Tcha
Boutique yam’Tcha (4 Rue Sauval, 75001 Paris) to młodsza siostra gwiazdkowej restauracji yam’Tcha, położonej po sąsiedzku – urocza herbaciarnia ze streetfoodowym okienkiem, w którym kupicie przyrządzane na parze bułeczki bao z zaskakującymi nadzieniami, łączącymi kuchnię francuską z azjatycką. Bułeczki możecie także zjeść na miejscu, popijając wspaniałą herbatą.
Wistaria
Wistaria (6 Rue du Pont de Lodi, 75006 Paris) to otwarta niedawno herbaciarnia z selekcją herbat z Tajwanu i Chin, a także całkiem obszerną kartą przekąsek. Rytuał parzenia i picia herbaty w tym miejscu jest niezwykły, obsługa przeprowadzi was przez jego tajniki i podpowie, którą herbatę wybrać, jak i ile razy ją parzyć.
Kolacja pełna smaku
E. Dehillerin
W drodze na kolację zajrzyjcie koniecznie do E. Dehillerin (18-20 Rue Coquilliere, 75001 Paris), najstarszego sklepu z utensyliami kuchennymi. Można się tu zagubić – i zapomnieć – pośród alejek wypełnionych formami do pasztetów, miedzianymi rondlami, nożami, trybuszonami i foremkami do magdalenek.
Mesa de Hoy
A na wegańską kolację polecam Mesa de Hoy (68 Rue Des Martyrs, 75009 Paris), restaurację połączoną z hotelem i kwiaciarnią. Menu, łącznie ze śniadaniowymi croissantami, jest w całości wegańskie. To koncept skupiony na zrównoważonej i etycznej działalności. Kolacja w formie menu degustacyjnego z mocnymi meksykańskimi akcentami zaspokoi gusta nie tylko wegan. Na aperitif przed posiłkiem zaprasza Notre Bar z selekcją win naturalnych i autorskimi koktajlami.
Clamato
Clamato – bez rezerwacji, z dużym luzem i genialną kuchnią (Clamato 80 Rue de Charonne, 75011 Paris). To koncept, który pomimo wielu wspaniałych odwiedzonych w Paryżu miejsc skradł moje podniebienie i duszę. Na talerzu nietypowe, ale bardzo udane połączenia. Grzanka z ’ndują i sardynkami, kalafior zapiekany pod beszamelem z płatkami bonito lub pad thai z kałamarnicą zamiast makaronu do własnego złożenia. Brzmi dobrze, prawda? Wina naturalnie naturalne, obsługa gościnna. Wszystko się zgadza, chce się wracać!
Septime La Cave
Czekając na miejsce w Clamato, możecie wpaść na kieliszek wina do siostrzanego Septime La Cave – uroczego małego wine baru w „trójkącie Septime” (3 Rue Basfroi, 75011 Paris).
Miejsca na wyjątkowe okazje
Restaurant A.T
Paryż to oczywiście gwiazdki, a gwiazdkowych restauracji w Paryżu tyle, ile gwiazd na niebie. Na specjalną okazję warto zrobić sobie przyjemność i zarezerwować stolik w A.T (4bis Rue du Cardinal Lemoine, 75005 Paris). Lunch lub kolacja w tym niezwykłym miejscu prowadzonym przez Atsushiego Tanakę zostaną z wami na długo. Dania w A.T zaspokajają wszystkie zmysły. Obłędny smak, ale też forma, techniki, kolory, wszystko tu jest wyjątkowe. Ze mną już na zawsze pozostanie połączenie tonki z wytrawnym morskim jeżowcem. Koniecznie zarezerwujcie stolik!
Arpége
A na specjalne, szczególnie wyjątkowe okazje warto (naprawdę warto!) zaszaleć i wybrać się do Arpége (84 Rue de Varenne, 75007 Paris). To trzygwiazdkowa restauracja założona przez wybitnego szefa kuchni.
Alaina Passarda
Cała nasza paryska przygoda mogłaby się zamknąć w tym jednym miejscu. Na talerzach dostaliśmy więcej, niż mogliśmy się spodziewać, oparte na warzywach menu jest onieśmielająco skomponowane, kolorowe, czasami wręcz zabawne. Były dania wybitne i dania, o których dyskutujemy do tej pory. To miejsce na pewno nie pozostawia nikogo obojętnym. Wróciłabym w każdej chwili.
Przeczytaj również:
- Na mapie
Nietuzinkowa kulinarna podróż? Wypływamy w rejs!
Brzmi ekscytująco, prawda? Rejs luksusowym statkiem to świetny pomysł na niestandardową wyprawę. Także kulinarną, ponieważ o jedzenie dbają najlepsi szefowie kuchni, a trasa rejsu pozwala odkrywać lokalne smaki co najmniej w kilku miastach.
- Na mapie
Świąteczny Wiedeń – co zobaczyć i zjeść? Przewodnik po jarmarkach
Dwumilionowy Wiedeń lubi świąteczny klimat, a tradycje bożonarodzeniowych kiermaszów w stolicy Austrii sięgają XVIII wieku. Swoje jarmarki organizuje dziś każda dzielnica i większa instytucja, taka jak uniwersytet, pałac czy muzeum. Które warto odwiedzić w świątecznym Wiedniu?
- Na mapie
7 rzeczy, które warto zrobić na Maderze
Wyspa nieskończonych możliwości – tak lubimy o niej myśleć. Odwiedzicie tu plantacje bananów, wyruszycie w podróż jeepem po górach, a nawet będziecie podglądać codzienne życie wielorybów. Madera oferuje wiele wspaniałych możliwości spędzania czasu.
- Na mapie
Nietuzinkowa kulinarna podróż? Wypływamy w rejs!
Brzmi ekscytująco, prawda? Rejs luksusowym statkiem to świetny pomysł na niestandardową wyprawę. Także kulinarną, ponieważ o jedzenie dbają najlepsi szefowie kuchni, a trasa rejsu pozwala odkrywać lokalne smaki co najmniej w kilku miastach.
- Na mapie
Świąteczny Wiedeń – co zobaczyć i zjeść? Przewodnik po jarmarkach
Dwumilionowy Wiedeń lubi świąteczny klimat, a tradycje bożonarodzeniowych kiermaszów w stolicy Austrii sięgają XVIII wieku. Swoje jarmarki organizuje dziś każda dzielnica i większa instytucja, taka jak uniwersytet, pałac czy muzeum. Które warto odwiedzić w świątecznym Wiedniu?
- Na mapie
7 rzeczy, które warto zrobić na Maderze
Wyspa nieskończonych możliwości – tak lubimy o niej myśleć. Odwiedzicie tu plantacje bananów, wyruszycie w podróż jeepem po górach, a nawet będziecie podglądać codzienne życie wielorybów. Madera oferuje wiele wspaniałych możliwości spędzania czasu.
- Na mapie
Gdzie jeść w Londynie? 6 miejsc, które musicie odwiedzić
Londyn to raj dla foodies. Znajdziemy tu zarówno restauracje serwujące klasyczne dania kuchni brytyjskiej, jak i lokale z kuchniami całego świata. Wybierzcie się z nami w podróż po najciekawszych miejscach w Londynie!
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Na mapie
Florencja: gdzie jeść i pić w stolicy Toskanii
Najciekawsze miejscówki Florencji - od wybitnych restauracji po rewelacyjny street food.
- ABC wina
Wszystko o chianti. „Classico” robi różnicę!
Chianti classico to dziś czołowe wino Toskanii i całych Włoch. Łatwo rozpoznać je po symbolu czarnego koguta na szyjce butelki.
- Na mapie
Weekend w Wiedniu
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
- ABC wina
5 rzeczy o monastrellu
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Na mapie
Miejsca, w których się zakochasz
Walentynki, czas miłosnych uniesień. Święto zakochanych rozbudza uczucia i sprzyja marzeniom, by przeżyć coś wyjątkowego. Podpowiadamy, gdzie szukać wrażeń z ukochaną osobą.
- Na mapie
Oda do młodości
Jeden brzeg Apulii opływa Morze Adriatyckie, drugi Morze Jońskie. Przez jej środek płynie zaś morze primitivo.
- Na mapie
Kastylia i León. Wina z przeszłości
Stuletnie krzewy i rzadkie odmiany winorośli, mikroklimat i historie o powrotach na ziemie przodków – sprawdzamy, co sprawia, że wina z Kastylii i León smakują tak wyjątkowo.
- Na mapie
Smaki Galicii
Ośmiornica po galisyjsku to typowe danie w leżącym na północnym zachodzie Hiszpanii regionie. Ale kuchnia Galicii ma wiele do zaoferowania nie tylko wielbicielom owoców morza.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Na mapie
Tokaj – dwa dni w krainie wyjątkowego wina
W tokajskim regionie winiarskim powstają jedne z najsmaczniejszych alkoholi w Europie. Ale północny wschód Węgier warto odwiedzić nie tylko dla jego słynnych win. Sprawdźcie, co robić w Tokaju i okolicach!
- Na mapie
Pora na burčak
Burčak, lekko sfermentowany moszcz winny, jest kwintesencją ulotności – codziennie smakuje inaczej, a skosztować go można tylko na przełomie lata i jesieni na Morawach.
- Na mapie
Portugalskie korzenie kuchni japońskiej
Lekka, chrupiąca tempura i uwielbiana w Nagasaki kasutera wbrew pozorom nie są tradycyjnie japońskimi potrawami. Oto historia portugalskich mnichów, którzy zmienili kuchnię Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Paryż: jeszcze wszystko może się zdarzyć
„Jestem szczęśliwa, że to miasto istnieje i ma dla mnie tyle opowieści” – pisze Agnieszka Drotkiewicz o Paryżu. Jak wygląda stolica Francji widziana jej oczami?
- Na mapie
Bretania nie tylko na talerzu
Mało który region Europy tak bardzo działa na zmysły. Poszarpana linia brzegowa, malownicze plaże, klify i estuaria rzek roznoszące zapach oceanu – Bretania urzeknie każdego.
- Na mapie
Dlaczego uwielbiamy włoską kuchnię?
Kuchnia włoska nie bez powodu jest najpopularniejszą na świecie. Pizza i makaron to comfort food, który poprawia nastrój i w mgnieniu oka przenosi na wyczekiwane wakacje.
- Na mapie
Madryt Almodóvara
Chyba nie ma w Madrycie dzielnic, które flirtowałyby z popkulturą bardziej niż Malasaña i Chueca. Tutejsze bary, ulice i sklepy pojawiają się w piosenkach, filmach i na portalach plotkarskich.
- Na mapie
Wakacje w Monako: co warto zjeść?
Monako to nie tylko jachty, luksusowe hotele i kasyna. Na przybyszów czeka znacznie więcej atrakcji. Odkryjcie kulinarne Monako i dowiedzcie się, czego koniecznie trzeba spróbować.
- Ludzie i inspiracje
Jak gotować w greckim stylu?
Bazuje na świeżych warzywach, owocach i oliwie – kuchnia grecka jest prosta, a do tego zdrowa. Poznajcie tamtejsze specjały i dowiedzcie się, jak je przygotowywać.
- Na mapie
Lato w Południowym Tyrolu
Od najbardziej wysuniętego na północ rejonu Włoch dzieli nas zaledwie kilkanaście godzin jazdy samochodem. Słoneczny Południowy Tyrol to pełne kontrastów miejsce na piękne i bezpieczne wakacje.
- Na mapie
Włoski dla początkujących
Kluczem do rozsmakowania się w prawdziwej włoskiej kuchni jest dobra znajomość nie tylko potraw, ale przede wszystkim składników – ich tradycji, pochodzenia, smaków i zapachów.
- Na mapie
Wegańska i wegetariańska Praga
Praga jeszcze 15 lat temu była czarną plamą na kulinarnej mapie Europy, jeśli chodzi o wegetariańskie i wegańskie restauracje. Wiele się zmieniło, a stolica Czech w ciągu kilku lat dogoniła zachodnie miasta.
- Na mapie
Sewilla – instrukcja obsługi
Czym różni się café manchado od cortado? Czy wypada zamówić nasiona łubinu do wermutu? I jak duże powinny być tapas? Podpowiadamy, jak nie zgubić się w gąszczu kulinarnych terminów i obyczajów w stolicy Andaluzji.
- Na mapie
Wachau – szlakiem winnic i morelowych sadów
Mknąc latem wygodnymi autostradami, zwykle traktujemy Austrię jako państwo tranzytowe w drodze do krajów śródziemnomorskich czy adriatyckich. Wystarczy jednak zjechać z głównych dróg, by odkryć miejsca, które urodą mogą konkurować z Toskanią czy Burgundią.
- Na mapie
Toskania – przydrożne smaki
Najbardziej lubię Toskanię latem. Ma wówczas najpiękniejszy złoty kolor, a cykady brzmią jak najlepsza muzyka. Kiedy samochód połyka kilometry w drodze pomiędzy kolejnymi arcydziełami sztuki, ja zastanawiam się, gdzie zjeść, bo o żołądek trzeba dbać równie mocno, jak o ucztę dla oczu!
- Kultura i wiedza
Hygge, sisu, lagom i ikigai. Sposoby na udany dzień
Marzycie o dobrym, szczęśliwym życiu? Nawet jeśli jesteście z niego całkiem zadowoleni, pewnie zdarzają się chwile, gdy zauważacie, że dni są jednakowe, zadań i obowiązków jest wyraźnie więcej niż przyjemności, a czasu dla rodziny, przyjaciół czy dla samych siebie wyraźnie brakuje.
- Na mapie
Weekend w Budapeszcie: co zobaczyć i gdzie zjeść
Samolotem to tylko godzina – tyle zajmuje podróż z Warszawy do stolicy Węgier. W ciągu dwóch dni można nie tylko zwiedzić sporą część miasta, ale także spróbować pachnących papryką specjalności kraju.
- Na mapie
Kijów: Na ostrygi i na kawę
Kijów niemal na każdym kroku przypomina o swojej politycznej, historycznej i kulturalnej przeszłości. Secesja, socrealizm, postmodernizm i prawosławne świątynie mieszają się, tworząc fascynujący obraz miasta. Miasta, które, mimo że stolicą jest od niecałych trzech dekad, okazuje się bardzo atrakcyjne kulinarnie.
- Ludzie i inspiracje
Najciekawsze ścieżki rowerowe w Europie
Drogi zawieszone w powietrzu, trasy wykute w skale i emanujące niebieskim światłem trakty. Przedstawiamy najciekawsze urbanistyczne koncepty, które służą rowerzystom i ich bezpieczeństwu.
- Na mapie
Rzym – gdzie kupują lokalsi
Nie marnujcie czasu na poszukiwanie słynnych kulinarnych miejscówek, nie guglujcie rankingów i nie sprawdzajcie ocen. Zdajcie się na lokalsów, a nie pożałujecie!
- Kultura i wiedza
Chefs Table na wyciągnięcie ręki
Wielbiciele kulinariów nie muszą czekać na kolejny sezon znanego serialu, by podejrzeć warsztat niedostępnych na co dzień szefów kuchni. Chefs Table na żywo można doświadczyć w Chorwacji, na wyspie Hvar – w tym roku już po raz 6.
- Na mapie
Bracia norbertanie na tropie piwnych receptur
Po 220 latach belgijscy mnisi z opactwa Grimbergen wskrzeszają stare piwne receptury, otrzymali także pozwolenie na budowę nowego minibrowaru. Nigdy nie jest zbyt późno, by dać się zaskoczyć smakom z przeszłości.
- Na mapie
Czechy nieodkryte. Przewodnik po Ołomuńcu
Nasi południowi sąsiedzi brak dostępu do morza wynagradzają sobie piwem, kalorycznymi przekąskami i dystansem do życia, którego możemy im pozazdrościć.
- Na mapie
Przewodnik po Malcie
Jeśli zapytacie, co jeść na Malcie, odpowiedź będzie krótka: chleb! Chrupiąca, mocno spieczona skórka sprawi, że zaszumi wam w głowach jak po najlepszym szampanie. Przy takim śniadaniu można zapomnieć o tym, że na świecie do zjedzenia jest coś więcej.
- Ludzie i inspiracje
Wielkanoc w drodze
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.
- Na mapie
Uroki Południowego Tyrolu
Piękne krajobrazy, 300 słonecznych dni w roku i regionalne pyszności. Oto Południowy Tyrol!
- Na mapie
Kulinarny Rzym dla wtajemniczonych – DZIEŃ 1
Proponuję dwudniową przygodę. Zmysłowy, odprężający spacer po Rzymie. Razem odwiedzimy miejsca z pysznym jedzeniem oraz urokliwe, zabytkowe zakątki, o których wiedzą tylko nieliczni.
- Na mapie
6 miejsc na Lazurowym Wybrzeżu, w których powinniście zjeść
Jeśli Lazurowe Wybrzeże kojarzy wam się głównie z jachtami w Saint-Tropez, botoksem i Pradą, a na hasło „Prowansja” stają wam przed oczami pola lawendy i autokary Niemców w sandałach – koniecznie musicie tu przyjechać.
- Na mapie
Alzacja – kraina wina i… kiszonej kapusty!
Z czym wam się kojarzy Alzacja? Nam z bocianami, wyśmienitym winem i pyszną kuchnią z wieloma wpływami… niemieckimi. Na alzackich talerzach bowiem królują chou de choucroute, czyli kiszona kapusta, i kugelhopf – baba drożdżowa.
- Na mapie
Kulinarny przewodnik po Katanii
Sycylia w pigułce: na wakacje, na weekend i na ucieczkę od zimy.
- Na mapie
Najlepsze targi i markety z jedzeniem w Paryżu
Poznawanie każdego kraju warto zacząć od targów z żywnością – dają one najszybszy wgląd w to, co w danym kraju się jada i co gra w sercu tubylców.
- Na mapie
4 lokalne przysmaki, których trzeba spróbować w Sorrento
Perła w koronie wybrzeża Amalfi, której Dean Martin zadedykował rozmarzoną balladę „Come Back to Sorrento”. Zachwyca nie tylko szafirowymi wodami, krętymi drogami i monumentalnymi willami, ale również lokalnymi przysmakami, dla których rzeczywiście najmocniej pragnie się do Sorrento powrócić.
- Na mapie
12 godzin na Procidzie – co zobaczyć i gdzie zjeść?
Rybacka wyspa o powierzchni 4 kilometrów kwadratowych, usiana kolorowymi domkami. Mówi się o niej, że to Włochy sprzed kilkudziesięciu lat. Bez pośpiechu, hord turystów i przeznaczonej dla nich infrastruktury.
- Na mapie
Krakowski Makaroniarz i pomarańcze
Nie znoszę zimy! Nie lubię marznąć. A z zimowych sportów najbardziej podnieca mnie siedzenie przed kominkiem. Z mojej perspektywy zima ma tylko jeden plus. Są nim pomarańcze!
- Na mapie
Co i gdzie zjeść w Atenach?
Kolebka zachodniej cywilizacji, antyczne budowle i filozofowie, których imiona towarzyszą nam niemal od urodzenia. Mało które miasto wywołuje w nas równie intensywne skojarzenia. Kulinarnie jednak o Atenach wiemy niewiele. Podpowiadamy, co i gdzie zjeść w greckiej stolicy.
- Na mapie
Jesienny weekend w czeskiej Pradze
Jesień to całkiem niezła pora na zwiedzanie Pragi. Gdy pogoda dopisuje, miasto prezentuje się pięknie, a w razie pluchy zawsze można przecież schować się w jednym z licznych barów piwnych. Sprawdźcie, co i gdzie zjeść (oraz czym popić) w stolicy knedlików i piwa.
- Na mapie
Europa kluskami stoi
Gnudi, szpecle, gałuszki, knedliki – których jeszcze nie znacie?
- Na mapie
24 godziny w Paryżu – co i gdzie zjeść?
Stolicy Francji nie trzeba reklamować: 134 restauracje z gwiazdkami Michelin, najważniejsze pokazy mody, najpiękniejsze zbiory dzieł sztuki. I drogie restauracje! Gdzie i co zjeść, by nie zbankrutować? Skorzystajcie z naszych podpowiedzi i poczujcie się jak prawdziwi paryżanie.
- Na mapie
Weekend w Rzymie – co i gdzie zjeść
Planujecie weekendowy wypad do Wiecznego Miasta? Dwa dni wystarczą, by wygrzać się w słońcu, zjeść mniej lub bardziej znane klasyki kuchni włoskiej i zrobić smaczne zakupy. Podpowiadamy jakie miejsca odwiedzić, by najlepiej poczuć rzymską atmosferę!
- Na mapie
Berlin: weekend z kuchnią etniczną
Koreański, japoński i żydowski fast food – to się teraz jada za naszą zachodnią granicą. Zdradzamy najciekawsze adresy!
- Na mapie
Kulinarny przewodnik po Walencji
Wszechobecna zieleń, bliskość morza i portu, tapas na każdym kroku oraz napój bogów – Agua de Valencia – w cenie menu del dia. Walencja to doskonały kompromis między najpopularniejszymi hiszpańskimi kierunkami, Barceloną i Madrytem, do tego kulinarnie ma nie mniej do zaoferowania.
- Na mapie
Bolonia – co i gdzie zjeść?
O stolicy Emilii-Romanii zwykło się mówić, że jest czerwona, uczona i… gruba. Bolonia szczyci się jedną z lepszych kuchni w kraju, a o gastronomicznej sławie świadczą liczne restauracje. Pod średniowiecznymi arkadami znajdziemy lokale serwujące smakowite dania i aromatyczne potrawy.
- Na mapie
Kulinarny przewodnik po Florencji
Grudzień to idealna pora na wyprawę do Florencji. Tłumów nie ma. Kolejek nie ma. Temperatury zaś są całkiem przyjemne!
- Na mapie
Kulinarny przewodnik po Rzymie
Najlepsze, sprawdzone adresy w Rzymie, w mieście, w którym naklejkę TripAdvisora drukuje się samodzielnie i przykleja do drzwi, na bezczelnego, czasem nawet przed otwarciem.
- Na mapie
Weekend w Porto – co i gdzie zjeść
Choć Porto kojarzy się głównie z winem, to portugalskie miasto ma do zaoferowania o wiele więcej.
-
Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać
Choć Bolonia słynie przede wszystkim z mięsa i tortellini, to nie znaczy, że brakuje tu słodkich pokus. Poznajcie desery ze stolicy Emilii-Romanii.
- Na mapie
5 deserów, których musisz spróbować w Brukseli
W stolicy Europy jest naprawdę słodko! Podajemy adresy najlepszych cukierni.
- Na mapie
Sztokholm: Gdzie jeść i nie zbankrutować?
Kulinarny przewodnik po stolicy Szwecji, czyli jak się najeść za rozsądne pieniądze.
- Na mapie
Kulinarny przewodnik po Lizbonie
Plątałem się po Lizbonie trochę tropem Anthony’ego Bourdaina, trochę według przewodnika, a trochę na czuja.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?