Kukbuk
Kukbuk
Mokka - Siemens

Kawowe podróże: Włochy

Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 4 Lutego 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Mimo że Włosi sami nie uprawiają kawy, a ten aromatyczny, ciemny napar jest popularny niemal na całym świecie, to właśnie Italia należy do krajów, które z kawą kojarzą się najbardziej. Włosi zachwycają kulturą picia kawy – sposobami na jej przyrządzenie i charakterystycznymi zwyczajami, które z przyjemnością celebrujemy za każdym razem, gdy podróżujemy na Półwysep Apeniński, spragnieni i wyśmienitego espresso, i południowego stylu życia.

Eksperes do kawy – Siemens

Podróż tam

Wakacje we Włoszech to znacznie więcej niż pradawne ruiny, malownicze nadmorskie miasteczka, pejzaże z cyprysami czy kolekcje arcydzieł malarstwa. To również szansa na zasmakowanie włoskiej kultury jedzenia i picia. Jej częścią jest zestaw czynności związanych z wyśmienicie przygotowaną kawą doskonałej jakości – dzięki ich kultywowaniu i my choć przez chwilę możemy się poczuć częścią tego kraju. Jak zatem pija się kawę we Włoszech?

Espresso Macchiatto – Siemens

Najpopularniejszym sposobem jej podania jest espresso. To właściwie synonim kawy (we Włoszech nie używa się sformułowania „espresso”, które raczej określa sposób i szybkość przygotowania naparu). Jeśli więc poprosimy „un caffè” możemy być pewni, że dostaniemy właśnie małą, aromatyczną czarną, o intensywnym smaku, z charakterystyczną cremą. Espresso pije się szybko (zwykle wystarcza na dwa, trzy łyki), stojąc przy barze i gawędząc ze wszystkimi wokół.

Włosi wierzą, że poranna kawa ze sporą ilością kremowego mleka to zapowiedź udanego dnia

Włoski dzień

Choć espresso pije się tu najczęściej, dzień we Włoszech zazwyczaj rozpoczyna się od połączenia tej mocnej kawy ze spienionym mlekiem, czyli cappuccino. Mieszkańcy tego kraju do sprawy swoich rytuałów podchodzą zdecydowanie – dlatego precyzyjnie określają, że cappuccino (i inne wersje mocno mlecznej kawy, jak na przykład caffè latte) pije się do godziny 11. Włosi wierzą, że poranna kawa ze sporą ilością kremowego mleka to zapowiedź udanego dnia, bo pomaga im się odpowiednio zrelaksować przed pracą.

Picie kawy to we Włoszech zarówno element życia społecznego, jak i kulinarnego – dlatego to sposób nie tylko na spędzenie poranka czy pretekst do ciekawej rozmowy, ale także na zakończenie pysznego posiłku. Włosi piją kawę przez cały dzień, więc ta serwowana po kolacji nie dziwi – nawet jeśli po sycącym, wieczornym daniu wybierzemy doppio, czyli podwójne espresso.

Latte Macchiato – Siemens

Włosi zamawiają kawę w barach, ale równie często parzą ją w domu. Popularną popołudniową pozycją jest macchiato, czyli jeden shot espresso z dodatkiem dosłownie kilku kropli spienionego mleka. Mleko jest tu dodatkiem, które odrobinę łagodzi zdecydowany smak kawy, ale nie dominuje nad głównym składnikiem.

Podróż z powrotem

Z tej smakowitej podróży zabieramy ze sobą wizję nieco innego świata, nowe kulinarne doznania, włoski entuzjazm i radosny styl życia. A jeśli chcemy, aby stan la dolce vita trwał także po powrocie, jest kilka sposobów na to, by tak się stało. Poza porządnym kawałkiem dojrzałego grana padano czy butelką aromatycznego primitivo możemy wprowadzić do swojego życia włoskie kawowe zwyczaje.

Ekspres do kawy

Nic prostszego, jeśli tylko zadbamy o jakościowe ziarna i dobry automatyczny ekspres, który za pomocą wysokiego ciśnienia przygotuje i odpowiednio gęste espresso, i doskonale spienione poranne cappuccino. Dzięki ekspresom takim jak Siemens EQ.500 najpopularniejsze we Włoszech typy kawy można robić przy użyciu jednego przycisku. Najlepiej, jeśli do tego skorzystamy z funkcji parzenia dwóch kaw jednocześnie i we włoskim stylu, delektując się filiżanką ulubionego naparu, oddamy się długiej rozmowie.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Siemens.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk