Słowo „classico” oznacza we włoskiej terminologii winiarskiej najbardziej tradycyjną, historyczną część danego regionu, słynącą - najczęściej od wieków - z produkcji wina pod określoną nazwą. Tak jest choćby w przypadku Valpolicelli Classico, Bardolino Classico czy Soave Classico. W Kalabrii zaproponowano ostatnio, by w Cirò , najbardziej znanej miejscowej apelacji, również wydzielić taką strefę. Można się spierać, czy w wymienionych wyżej regionach winiarskich Italii w obszarze „klasycznym” powstają wina zdecydowanie lepsze niż poza nim. Jednak wątpliwości takich nie ma z pewnością w przypadku DOCG Chianti Classico.
Toskania – przydrożne smaki
Najbardziej lubię Toskanię latem. Ma wówczas najpiękniejszy złoty kolor, a cykady brzmią jak najlepsza muzyka. Kiedy samochód połyka kilometry w drodze pomiędzy kolejnymi arcydziełami sztuki, ja zastanawiam się, gdzie zjeść, bo o żołądek trzeba dbać równie mocno, jak o ucztę dla oczu!