Położona godzinę drogi od Splitu, chorwacka wyspa Hvar zaskakuje. Pierwsze osady założyli tu Grecy i to oni sprowadzili w te strony oliwki i winogrona, zaszczepiając tym samym zalążki śródziemnomorskich smaków. Najstarszym miastem Hvaru jest wpisany na listę UNESCO Stari Grad – spokojne miasteczko, które nawet w sezonie nie straszy tłumem turystów, za to nęci pozostałościami po pierwotnych mieszkańcach. Od czasów greckich miastem władały różne nacje, a historyczne perturbacje zostawiły ślad w jego architekturze. Znajdziecie tu rzymskie mozaiki, weneckie pałace, ale odkryjecie też wpływy austrowęgierskie. W okolicach możecie zobaczyć jak oliwki i winogrona hodowali pierwsi mieszkańcy tej wyspy.
![Widok na zatokę na Chorwackiej wyspie Hvar](https://mediaconvert.kukbuk.pl/MpSx0vThKgQtOduhBn9WkEfX59vSsJd9tQ8IiCVeO4M/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQxODBfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
Chefs Table na wyciągnięcie ręki
Wielbiciele kulinariów nie muszą czekać na kolejny sezon znanego serialu, by podejrzeć warsztat niedostępnych na co dzień szefów kuchni. Chefs Table na żywo można doświadczyć w Chorwacji, na wyspie Hvar – w tym roku już po raz 6.
Tekst: Marcin Lewandowski
Zdjęcia: Marcin Lewandowski
![Detal fresku na suficie w teatrze miejskim na Chorwackiej wyspie Hvar](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jB0PKAPGbdOOtpWwDLMNCP2wGwwdw9BKaCCvGaklJWw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyNjZfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ACVb31XByI-FJek8FAfEAj8gWe9YX2ZkI6qFvloL7i0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyNjZfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 1010w)
Leżące na wyspie i dzielące z nią nazwę, miasto Hvar, które w czasach władania weneckiego przejęło rolę głównego ośrodka handlowego wyspy, było gospodarzem tegorocznej edycji festiwalu Taste the Mediterranean. W Hvarze znajduje się jeden z pierwszych teatrów miejskich w Europie, ufundowany przez mieszkańców i wenecką arystokrację. Parter teatru, który dawniej wykorzystywany był jako arsenał, był miejscem festiwalowych wykładów – między innymi o architekturze wnętrz śródziemnomorskich restauracji i butikowych hoteli. Również tam odbywała się degustacja win.
![Widok na kamienice i ogródek restauracji w mieście Stari Grad na wyspie Hvar w Chorwacji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/T_lUcOUdGjE8fWRgETozzapTScaWmHl1ZtY6wgjr3uE/fill/1240/651/fp:0.6:0.65/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQzNjhfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZMe55HlcFoSpq3LGdPD9bnC_4u0mFQ8ne9dc-O5jdIc/fill/2480/1302/fp:0.6:0.65/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQzNjhfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 2480w)
![Rybny tatar z cukinią i orzeszkami pini udekorowany kwiatami lawendy](https://mediaconvert.kukbuk.pl/uOkn44swod22MiRIE9h06AEVzTMCgd5i_O9qfb5K1fw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyMjFfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/0XxoHsycUOzaDS7rRvOoEXqFoR09wBZLFxIGn5WP4vY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyMjFfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 1010w)
Co roku najważniejszym punktem wydarzenia jest część warsztatowa, podczas której każdy uczestnik festiwalu ma szansę poznać gwiazdkowych chefów kuchni i przyjrzeć się ich warsztatowi, gdy na oczach gości przygotowują dania inspirowane lokalnymi produktami i składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Tegoroczne pokazy odbywały się w oszałamiającej scenerii. Taras jednej z nadmorskich restauracji przemienił się w miejsce pracy dwunastu kucharzy z całego świata: Chorwacji, Francji, Włoch, Albanii, Słowenii, Serbii, Hiszpanii i Tajlandii. Każdy z nich prezentował, w jaki sposób można przygotować restauracyjne danie z lokalnych składników. Dzięki temu można było podejrzeć jak za pomocą zwykłej muszli, francuski szef japońskiego pochodzenia, Ippei Uemuru, przygotowuje tatar z tuńczyka. Bliski kontakt z cheafami pozwolił też na to, by wysłuchać opowieści Chorwata, Fabricio Vežnavera o tym jak pasja, zaangażowanie, miłość do lokalnych produktów i dań, połączone z kreatywnością mogą pomóc przekształcić niewielką rodzinną restaurację w mądrze zarządzany biznes.
![Szefowa kuchni Bee Satanhgun przy pracy](https://mediaconvert.kukbuk.pl/aqmXm7o7nK0gJ_m0IK0g857iWYH-yeq3un2yoaB34k4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQzMTFfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/jl_bXj7DaVc0WjfjoUDEgdFr3fDRErYV6_HWRoKDo2w/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQzMTFfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg 1010w)
Prócz wielu atrakcji, które czekają na festiwalowych gości za dnia, organizatorzy zadbali też, o wspaniałe popołudniowe doświadczenia kulinarne. Każdego wieczoru można wziąć udział w kolacji przygotowanej przez zaproszonych chefów. W tym roku jedną z nich, przyrządziła Bee Satanhgun, najlepsza azjatycka szefowa kuchni według przewodnika Michellin. Kolacja tajskiej szefowej we współpracy z Chorwatem – Hrvoje Zirojeviciem. Miała miejsce w bajkowej scenerii restauracji Laganini, znajdującej się na Palmižanie jednej z okolicznych Wysp Piekielnych. Tam też goście mieli okazję zobaczyć i posmakować jak dwie kuchnie – tajska i chorwacka – łączą się i przenikają, dając oszałamiający efekt.
![Widok na panoramę wyspy Hvar i pozostałości Greckich tarasów służących do uprawy winorośli i oliwek](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iEeUl1Uf-tFGk6_Qyi7hhb1FZNKED0qGY4fyYfbZ_DA/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQzNzNfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
![Widok na opuszczone miasteczko Mali Grad na wyspie Hvar w Chorwacji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/9fLD9D0Z-DWCVLBC0oAQnLgyBhy9GJ76Pi1JlC-YMXE/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQzOTlfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
![Ryby na targu rybnym w Trogirze w Chorwacji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/kkuiHGIQwL-tn9tmbRDccqkcMxmncLHdxmj-uoh_Pi4/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQ0MzhfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
![Zachód słońca na przystani wyspy Hvar w Chorwacji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FfyGHPcUczW0OcD_XqMzjWBEWvixc7o8T6f6HhkA4jc/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyMzdfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
![Widok na wnętrze teatru miejskiego w mieście Hvar](https://mediaconvert.kukbuk.pl/lowqkY2pJJGk_12y76QpRbzCZMXZAI8HKy4vRtGBbt4/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyNzRfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
![Wąska uliczka nocą w Splicie w Chorwacji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-cL_ap9A5j4U176wwLuQzzIfV0tSA5LdcGP1C5AqeIQ/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQ0MjJfdGlu/aWZpZWQuSlBH.jpg)
![Szefowie kuchni i organizatorzy festiwalu pozują do wspólnego zdjęcia na przystani w mieście Hvar, w tle widać arsenał i teatr.](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0msOiiMPKKOiIOpDY7VBGjaJ1SZOsN75oEJyGv4vAlc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyOTVfMl90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/X5WXYMX4N_Cnyew2bRCpVgPkhMhRiDVAYtMPPR3xd9Q/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMjcv/SU1HXzQyOTVfMl90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Dania uzupełniał zestaw chorwackich win, o których powiedzieć, że zaskakują to nie powiedzieć nic. Jedno z nich, Stina Plavac Majstor, szczególnie zasługuje na wyróżnienie. Jego głęboki, owocowy smak przypominał najlepsze hiszpańskie Riochy.
Międzynarodowy festiwal Taste the Mediterranean to wydarzenie, które na długo zostaje w pamięci. Z pewnością nie jest to jedna z tych konferencji, podczas których szefów kuchni widzi się tylko na scenie. Sceneria, atmosfera i gościnność organizatorów sprawiają, że można poczuć się tu się jak na wakacjach z grupą bliskich znajomych, jedząc świetnie przygotowane dania, dyskutując o jedzeniu i lokalnych produktach w gronie gwiazd światowej kuchni.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?