Kukbuk
Kukbuk
Świąteczne dania włoskie z rybami i owocami morza. Przepisy na owoce morza. Włoskie przepisy na owoce morza (fot. Paulina Czyżewska)

Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania

Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!

Cristina Catese - warsztaty kulinarne (fot. materiały prasowe)

Tekst: Cristina Catese

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Włosi są kulinarnymi patriotami, co sprawia, że zgłębianie tajników ich kuchni nawet na co dzień jest wyjątkowo angażujące. W święta ta tradycja wspólnego zasiadania z bliskimi przy suto zastawionym stole staje się jeszcze bardziej widoczna. Pod koniec roku wszyscy cieszą się aromatycznymi daniami, których jedzenie w świetle choinkowych lampek to niezrównana przyjemność. Nie obejdzie się oczywiście bez ryb i owoców morza – smażonych filetów z dorsza, dorady z ziemniakami i pomidorkami cherry, sałatki z ośmiornicy czy spaghetti z małżami – ale nie zabraknie także jednego z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, czyli karczochów. Nieodłącznym elementem włoskich świąt są również tradycyjne słodkie wypieki, o których mieliśmy już przyjemność wspomnieć w poprzedniej odsłonie cyklu „Włoska szkoła gotowania” (sprawdź, jak zrobić tradycyjne włoskie ciastka >>). Wraz z Cristiną Catese sprawdzamy, jak przygotować świąteczne dania we włoskim stylu.

– W Wigilię w moim domu czuć zapach owoców morza i smażonych warzyw. Antonia, moja mama, smaży dziesiątki karczochów, dorsza, ziemniaki, ricottę i jabłka, podczas gdy reszta rodziny przemyka się do kuchni, aby podkraść przygotowane przez nią jedzenie. Reakcja jest zawsze taka sama: jeśli zjecie wszystko teraz, to co przyniosę wam później do stołu? Uwielbiam zapach smażonego jedzenia i mam nadzieję, że moje przepisy pokochacie również wy – opowiada nam Cristina.

Porcja smażonych filetów z dorsza Baccala, kuchnia włoska Cristiny Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Baccala – smażone filety z dorsza

Jeśli znudził się wam tradycyjny karp, doskonałym pomysłem na święta może być usmażenie filetów z dorsza w chrupiącym cieście drożdżowym. W takiej wersji nie odmówią go nawet maluchy, które zwykle kręcą nosem na ryby! Przygotowanie tego świątecznego dania zajmie wam jedynie godzinę, a usatysfakcjonowani nim będą nie tylko amatorzy kuchni włoskiej.

Sprawdź, jak zrobić smażone filety z dorsza >>

Włoska kuchnia Cristiny Catese, talerz z doradą z ziemniakami i pomidorkami cherry (fot. Paulina Czyżewska)

Dorada z ziemniakami i pomidorkami cherry  

Proste przepisy są najlepsze! Doradę wypełnijcie gałązkami rozmarynu, tymianku, dwoma ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki pokrójcie za pomocą mandoliny i aby nabrały jeszcze więcej aromatu, doprawcie je oliwą i suszonym oregano. Dorzućcie też pokrojone na pół i przyprawione solą i pieprzem pomidorki koktajlowe, a później wszystko razem upieczcie. To proste danie jest świetną propozycją dla tych, którzy mają ochotę nieco odmienić tradycyjny świąteczny stół.

Zobacz przepis na doradę z ziemniakami i pomidorkami cherry >>

Porcja karczochów z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście, włoska kuchnia (fot. Paulina Czyżewska)

Karczochy z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście

Należące do najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej karczochy świetnie sprawdzają się nie tylko na co dzień, ale także od święta. Wystarczy przygotować je w pysznym cieście na bazie drożdży i podać w towarzystwie ziemniaków, jabłek i cudownie miękkiej ricotty. Pst! Pamiętajcie, aby nie smażyć zbyt wielu kawałków naraz. Może to zbytnio obniżyć temperaturę tłuszczu, co wpłynie na jakość dania.

Wypróbuj przepis na karczochy z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście >>

Porcja ośmiorniczek w stylu Luciana, włoska kuchnia  (fot. Paulina Czyżewska)

Ośmiorniczki w stylu Luciana

Dla tych, którzy chcieliby wyskoczyć na weekend Włoch, raczyć się pysznymi daniami z owoców morza i pić lokalne wino, przygotowaliśmy coś specjalnego. Gwarantujemy, że ośmiorniczki z chili, czosnkiem i pomidorami San Marzano, sprawią, że w myślach przeniesiecie się wprost do słonecznej Italii – nawet gdy za oknem prószy śnieg! Przed podaniem nie zapomnijcie skropić ich oliwą i obsypać obficie posiekaną natką pietruszki!

Sprawdź przepis na ośmiorniczki w stylu Luciana >>

Włoskie dania Cristiny Catese, porcja sałatki z osmiornicą (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z ośmiornicy

Ośmiornica doskonale sprawdza się także w sałatkach! Wystarczy ją ugotować, pokroić na kawałki i podać z ziemniakami, czarnymi oliwkami, kaparami, selerem i wyśmienitym sosem citronette. To włoskie danie sprawi, że wasz wigilijny stół nabierze barw. Uwaga! Jeśli chcecie podać sałatkę po kilku godzinach od przygotowania lub nawet następnego dnia, natkę pietruszki dodajcie dopiero przed serwowaniem potrawy – wówczas nie straci pięknego zielonego koloru.

Zobacz, jak zrobić sałatkę z ośmiornicy >>

Porcja spaghetti z małżami, pasta, małże, ostra papryczka (fot. Paulina Czyżewska)

Spaghetti z małżami

Makarony są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego sprawdzają się zawsze – także w święta. Jeśli chcecie odmienić swój wigilijny stół i dodać mu włoskiego akcentu, przyrządźcie spaghetti z małżami. Danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut, a zrobi oszałamiające wrażenie – zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przed podaniem pastę koniecznie doprawcie mielonym pieprzem i obsypcie posiekaną natką pietruszki – będzie świeżo i pysznie!

Wypróbuj przepis na spaghetti z małżami >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk