Podróż statkiem daje wspaniałe możliwości. Postanowiliśmy wybrać się w rejs z Costa Cruises, jednym z największych europejskich armatorów, od ponad 60 lat oferującym gościom luksusowe morskie wyprawy. Flota Costa Cruises przemierza wody Morza Śródziemnego, Europy Północnej, Karaibów, Ameryki Południowej czy Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Dlaczego warto się wybrać w taką podróż?
Nasz statek to flagowiec Costa Smeralda. Możecie na nim doświadczyć prawdziwego dolce vita: włoski dizajn, beztroska, widok na morze, świetna kuchnia i selekcja win. Tak płynęliśmy od Barcelony, przez Sardynię, aż do końcowego portu w Neapolu.
Musicie wiedzieć jedno: ten statek to prawdziwy gigant. Waży ponad 185 tysięcy ton i może pomieścić aż 6,5 tysiąca pasażerów. Na 19 piętrach znajduje się 2612 kabin, 19 restauracji i 21 barów, oferujących różne style i kuchnie – od rodzinnych po eleganckie. Menu zmienia się codziennie, dostosowując się do aktualnego celu rejsu, dzięki czemu każdy posiłek to także ekscytująca podróż kulinarna.
Costa Smeralda może się dodatkowo pochwalić restauracją Archipelago, dla której menu przygotowali wyróżnieni gwiazdkami Michelin światowej sławy szefowie kuchni: Bruno Barbieri, Hélène Darroze i Ángel León. Na nowo zinterpretowali oni składniki kojarzone z Morzem Śródziemnym, a efekty ich pracy przyciągają na statek smakoszy z całego świata.