– Teraz spróbujecie tokaju szamorodni. Nazwa pewnie brzmi znajomo, bo pochodzi z polskiego – wyjaśnia mistrzyni degustacji w tokajskiej piwnicy Himesudvar. Smakując wyjątkowych trunków, czujemy się swojsko, a to przecież nieczęste w ekskluzywnym świecie win. Niewątpliwie pomagają w tym polskie menu i kolejne anegdoty potwierdzające, że Tokaj przez wieki funkcjonował jako główna winnica Polski. Malownicze wzgórza i rozlewiska rzek, a także pełne historii i charakteru wioski czynią z regionu atrakcyjny kierunek dla amatorów niespiesznych jesiennych wypraw. Szczególnie podczas winobrań, kiedy okolica tętni życiem i imprezami.
Co i gdzie zjeść w Atenach?
Kolebka zachodniej cywilizacji, antyczne budowle i filozofowie, których imiona towarzyszą nam niemal od urodzenia. Mało które miasto wywołuje w nas równie intensywne skojarzenia. Kulinarnie jednak o Atenach wiemy niewiele. Podpowiadamy, co i gdzie zjeść w greckiej stolicy.