Spéculoos – korzenne, maślane kruche ciasteczka
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-04jEuxupUNwR-isexP4qoKXdLf5su03fsNTSnV1ctY/fill/1418/1682/fp:0.35:0.25/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTdfUVRxd2tE/Rl90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg)
5 deserów, których musisz spróbować w Brukseli
W stolicy Europy jest naprawdę słodko! Podajemy adresy najlepszych cukierni.
Tekst: Agnieszka Klimowicz
Zdjęcia: Agnieszka Klimowicz
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/gtsuTabclVv97wdNuTvMzoG9MvC2nCStEQRLWoCEEiM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTJfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/oOQKhXQfwjmE-t7LqOqdgv-Xomy2joP3s3raFcMSxNA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTJfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EERXqqBZoahDEIiz-NDQJU_9DnjAicegAK5V3LeMWbQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/MMNejDtdjI-q8x-MmID154ODuwITy3yu0QmwCF5yaEw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
Można je znaleźć w holenderskich i francuskich cukierniach, ale to te belgijskie podobno były pierwsze. Tradycyjnie wypiekane w czasie adwentu, w Brukseli są dostępne przez okrągły rok. Do ich wypiekania używa się drewnianych form, które pozostawiają na powierzchni ciastek bajkowe rysunki. Ciastka kupicie w każdym supermarkecie, warto jednak wybrać się do Maison Dandoy. Tam prócz nich znajdziecie galerię zabytkowych drewnianych form do spéculoos.
Maison Dandoy,
rue au Beurre 31, Bruksela
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xwsMrj0yTJQBL7Y6bS7hJ465RUdGrBgQie2bqnJHHlY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTVfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/EFBgyDN_ZLzQDwr2juZuWbKPi5Ats1H1p1ls_syz1HA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTVfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
Mus czekoladowy zamiast lodów
W przepięknej galerii handlowej de la Reine mieści się niezwykła cukiernia. W 1857 roku rodzina Neuhausów postanowiła zmienić branżę, w której działał rodzinny biznes, i aptekę przekształciła w wytwórnię czekoladek. Dziś w cukierni Neuhaus nie tylko skosztujecie pralin, ale też wypijecie gorącą gorzką czekoladę i zjecie musy czekoladowe, które zimą idealnie zastępują lody. Nie za słodkie, puszyste, pozwalają dosłownie zatopić się w czekoladowym smaku.
Neuhaus
Galerie de la Reine, Bruksela
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-gM7Nhn3G-d98ItKG9qoUm-b5kArh4kupnRFaJ5Usso/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LWdsb3duYS01/MjV4MzUwX1V1NExu/SldfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/eqyZ-rlX0XyKaJg-G1H9kludFlfGgnkE8vVk_4ZmvgY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LWdsb3duYS01/MjV4MzUwX1V1NExu/SldfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Makaroniki – belgijskie równie dobre jak francuskie
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/UZxnO0KtHz7a-3-9OKDI3pIaj3UeSb1a7px6_FR3pfE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTZfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZOTk_Q32SWwvFO9RzXxv0t3BVXuCRWhLYQ3Hp-rcUEU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTZfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
Pierre Marcolini jest znany przede wszystkim jako doskonały chocolatier. W jego cukierni jednak spróbujecie nie tylko pralin z czekolad z całego świata, lecz także idealnych i pięknych makaroników. Polecamy szczególnie te o smaku żurawiny i orzecha włoskiego.
Pierre Marcolini,
rue des Minimes 1, Bruksela
Pralinki i czekolady z galerii sztuki
Wchodząc do cukierni Patricka Rogera, możemy odnieść wrażenie, że pomyliliśmy adresy i znaleźliśmy się w jednej z tych elitarnych galerii sztuki współczesnej, których w tym mieście jest mnóstwo. Potrzeba czasu, by się zorientować, że w tej wyrafinowanej przestrzeni stoją lady wypełnione truflami, pralinami i tabliczkami czekolady opakowanymi w oryginalne metalowe kasetki. Koniecznie spróbujcie tutejszych pralin, na przykład o smaku bazyliowo-cytrynowym.
Patrick Roger,
place du Grand Sablon 43, Bruksela
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/mhq-Qw3jFWcLWS3iESrN2dM1IAnt8uN_omHOMDUKIkg/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LThfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/W-bFuzjv14pXZ-me2AosDaXFkNFtirL3Lu3u7YRys44/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTlfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/QaJteFQGnz9hoq_XrDNPbXPSu41SZpitbzknyjsuO1c/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTEwX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/_swSaEORW_Xhc16UDWYNkBmDUigCoeggxnwFLDG2Ndc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTEyX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/mgdLIxleHL5sdM8Q076_xzRJslLNgpDCk_8PC-KlxFY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTEyX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Gofry z Liège
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/4hBYly0GQ8bDLLKg4jPAWRS_AX2O1hnq6T2P2pk9IjI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTExX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/p_lwHLjoIj9h2_34aAE8SapFZddXyQNjSmI5CAgpSZ8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTQv/YnJ1a3NlbGEtZGVz/ZXJ5LTExX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Kto przyjedzie do Brukseli, ten po prostu musi spróbować gofrów. Do wyboru są dwa rodzaje – brukselskie i z Liège. Te pierwsze są cienkie, delikatne, formą przypominają gofry znane nam z nadmorskich deptaków. Drugie, potocznie nazywane belgijskimi, mają nieregularne kształty, chrupiącą skórkę i miękki, bardzo słodki drożdżowy środek. Najlepiej szukać ich na weekendowych bazarach!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?