Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować tradycyjne włoskie ciastka. Przepisy Cristiny Catese na włoskie ciasteczka (fot. Paulina Czyżewska)

Włoska szkoła gotowania: ciastka

Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!

Cristina Catese - warsztaty kulinarne (fot. materiały prasowe)

Tekst: Cristina Catese

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Opublikowano: 8 Grudnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Tradycyjne słodkie wypieki to nieodłączny element włoskich świąt. W ostatnich dniach grudnia wszyscy cieszą się smakiem czekoladowo-orzechowych morettini, chrupiących cantucci czy migdałowych amaretti, jednak najbardziej klasycznym włoskim ciastem wigilijnym jest pangiallo – przyrządzano je pod koniec roku już w starożytnym Rzymie. Wraz z Cristiną Catese sprawdzamy, jak zrobić tradycyjne włoskie ciastka.

– W moim domu przygotowania do świąt zaczynają się już w listopadzie. Moi rodzice, Antonia i Dino, sporządzają listę zakupów i wspólnie planują świąteczne wypieki. Chodzą po kuchni w fartuchach, rozmawiają, licytują się, kto co potrafi lepiej. Niezależnie, jak podzielą się obowiązkami, i tak zawsze robią pyszne domowe ciastka, które pakują do pięknych pudełeczek wraz z czułymi życzeniami. Co roku dostają je wszyscy członkowie rodziny i bliscy przyjaciele. Teraz chciałabym podarować je także wam! – opowiada nam Cristina.

Włoskie ciasteczka morettini, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Morettini

Te ciasteczka podbiją serca wszystkich, którzy cenią intensywny smak czekolady i orzechów. Zrobicie je bez pieczenia, dzięki czemu będą miękkie i delikatnie ciągnące się. Morettini to idealna przekąska do kawy lub herbaty!

Sprawdź, jak przygotować morettini >>

Włoskie ciasteczka ciambelline al vino, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Ciambelline al vino

Proste w przygotowaniu, chrupiące, słodkie i – jeśli jeszcze nie jesteście przekonani – z dodatkiem wina! Ciambelline al vino to tradycyjne włoskie ciasteczka, których próżno szukać w polskich sklepach i cukierniach.

Przepis na ciambelline al vino >>

Pangiallo – ciasteczka z Włoch, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Pangiallo

Pangiallo oznacza dosłownie „żółty chleb”, ponieważ tradycyjnie jest robiony na bazie mąki kukurydzianej. To ciasto z długą historią, pieczono je bowiem już w Cesarstwie Rzymskim.

Podpowiadamy, jak przygotować pangiallo >>

Włoskie ciasteczka amaretti z kandyzowanymi wiśniami, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Amaretti z kandyzowanymi wiśniami

Amaretti należą do najpopularniejszych włoskich ciasteczek. Intensywnie migdałowe, chrupiące i słodkie, znakomicie sprawdzają się w roli przekąski do kawy. Świetnie komponują się z kandyzowanymi owocami, na przykład z wiśniami.

Dowiedz się, jak zrobić amaretti >>

Biscotti z miodem, włoskie przepisy Cristiny Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Biscotti z miodem

Biscotti to tradycyjne toskańskie ciasteczka, które – jak wskazuje ich nazwa – piecze się dwukrotnie. Dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie wina deserowego.

Tłumaczymy, jak upiec biscotti z miodem >>

Włoskie ciasteczka cantucci  z migdałami i skórką pomarańczową (fot. Paulina Czyżewska)

Cantucci

Cantucci to ciastka podobne do biscotti. Podłużne, chrupiące, obficie wypełnione migdałami, są przekąską, która szybko wam się nie znudzi. Możecie przygotować ich więcej i podarować część przyjaciołom i rodzinie!

Sprawdź, jak zrobić cantucci >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk