Lato nadchodzi wielkimi krokami. Kiedy na dworze robi się upalnie, częściej niż po ciężkie czerwienie sięgamy po dobrze schłodzone wina białe i różowe oraz po bąbelki. Ale nawet win czerwonych nie podajemy przecież „w temperaturze pokojowej” , kiedy w „pokoju” jest 30 stopni. Dlatego warto wiedzieć, jak sprawić, aby wino w miarę szybko osiągnęło odpowiednio niską temperaturę. W przypadku win białych i win musujących wynosi ona 6-14 stopni Celsjusza. Dla przykładu: beczkowe chardonnay będzie lepsze w temperaturze 11-14 stopni, ale rześkiemu lekkiemu sauvignon blanc w zupełności wystarczy 6-10 stopni. Winom musującym też z reguły służy temperatura w przedziale 6-10 stopni.
Jak przygotować mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy?
Sposób na mrożoną, orzeźwiającą, kwiecistą kawę mleczną, idealną na powitanie wiosny.