Lato nadchodzi wielkimi krokami. Kiedy na dworze robi się upalnie, częściej niż po ciężkie czerwienie sięgamy po dobrze schłodzone wina białe i różowe oraz po bąbelki. Ale nawet win czerwonych nie podajemy przecież „w temperaturze pokojowej” , kiedy w „pokoju” jest 30 stopni. Dlatego warto wiedzieć, jak sprawić, aby wino w miarę szybko osiągnęło odpowiednio niską temperaturę. W przypadku win białych i win musujących wynosi ona 6-14 stopni Celsjusza. Dla przykładu: beczkowe chardonnay będzie lepsze w temperaturze 11-14 stopni, ale rześkiemu lekkiemu sauvignon blanc w zupełności wystarczy 6-10 stopni. Winom musującym też z reguły służy temperatura w przedziale 6-10 stopni.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Jak szybko schłodzić wino
Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami specjalistycznej chłodziarki, a nie lubicie ciepłych białych win ani bąbelków, wypróbujcie któryś z poniższych sposobów na szybkie oziębianie wina.
Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.
Tekst: Inka Wrońska
fot. Karly Jones / Unsplash
Włóż do zamrażarki
Żadnemu winu przeznaczonemu do codziennego picia nie zaszkodzi krótki pobyt w zamrażarce. 20-25 minut powinno wystarczyć, aby osiągnęło mniej więcej odpowiednią temperaturę. Trzeba tylko pamiętać, żeby o winie nie zapomnieć, bo zamarznie, wysadzi korek i będziemy mieli sprzątanie zamrażarki.
Schłodź szkło
Boisz się wkładać wina do zamrażarki? Otwórz je, przelej do innego naczynia, a w zamrażarce mocno schłodź samą butelkę. Potem wlej wino z powrotem – oziębi się od schłodzonych szklanych ścianek. Jeśli zamierzasz serwować wino w karafce, schłodź w zamrażarce pustą karafkę.
Przelej do woreczków
Jeśli naprawdę strasznie się śpieszysz, rozlej butelkę wina do kilku plastikowych woreczków. Szczelnie je zawiąż i schłodź w zamrażarce lub w coolerze wypełnionym kostkami lodu. Po kilku minutach wino będzie miało właściwą temperaturę. Radzę jednak przelać je z powrotem do butelki, bo dziwnie wygląda nalewane z woreczka.
Wykąp w lodzie
Połóż butelkę w misce – nie stawiaj, ma leżeć – zasyp ją lodem, a następnie wlej zimną wodę. Najlepiej, jeśli poziom wina w leżącej butelce jest równy z poziomem płynu na zewnątrz. W ten sposób, w kąpieli lodowej, można schłodzić wino szybciej niż w zamrażarce – powinno być OK po 10-15 minutach. Jeśli uważacie, że metoda marnuje mnóstwo kostek lodu, macie trochę racji, ale można przecież w tej samej kąpieli lodowej schładzać kilka butelek naraz.
Użyj soli
Najszybszą metodą na oziębienie wina w butelce jest - tę radę znajdziemy na wielu portalach winiarskich - przygotowanie dużego wiadra (które zmieści całą butelkę ustawioną pionowo) i napełnienie go wodą. Do wody dodajemy 25-30 dag soli kuchennej, mieszamy aż do rozpuszczenia. Wrzucamy tyle lodu, ile się zmieści i dalej mieszamy, tak aby powstało coś w rodzaju lodowego błota. Zanurzamy w tym butelkę, łapiemy za szyjkę i energicznie nią kręcimy. Po 3 minutach każde wino białe osiągnie temperaturę idealną.
Dodaj kostki lodu
Wrzucenie kostki lodu do prostego codziennego wina nie jest żadną zbrodnią. Chodzi tylko o to, że lód, topiąc się w winie, delikatnie je rozcieńczy. Jeśli ci to bardzo przeszkadza, zamiast lodu możesz użyć zamrożonych drobnych owoców (zakładając, że masz je w zamrażarce), które zadziałają tak samo, czyli schłodzą wino, tylko że bez rozcieńczania. Do białego wina można wrzucić np. zamrożone winogrona, a do bąbelków nawet poziomki czy truskawki. Można także kupić metalowe lub kamienne sześciany (wielkości kostek lodu). Przechowuje się je w zamrażarce i w razie potrzeby szybkiego schłodzenia wina można na chwilę dorzucić je wprost do wina w kieliszku.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy?
Sposób na mrożoną, orzeźwiającą, kwiecistą kawę mleczną, idealną na powitanie wiosny.
- Zdrowie i rozsądek
Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy?
Sposób na mrożoną, orzeźwiającą, kwiecistą kawę mleczną, idealną na powitanie wiosny.
- Zdrowie i rozsądek
Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?