Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Massimo Bottura karmi przywódców świata

Decyzje polityków bywają nieprzewidywalne. Jednak dokładnie wiadomo, jak wygląda menu szczytu G7, który w tym roku odbywa się we włoskiej Apulii.

Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

fot. Tomasz Prange-Barczyński

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Vieni in Italia con me, rusz ze mną do Włoch zachęca światowych liderów legendarny szef kuchni Massimo Bottura znany przede wszystkim z Osteria Francescana, trzygwiazdkowej restauracji w Modenie, uważanej przez wielu za najlepszą na świecie. To on gotuje w Borgo Egnazia, ośrodku we wsi Savelletri, 60 km od Bari, gdzie teraz (13-15 czerwca) odbywa się szczyt G7. Biorą w nim udział głowy państw Włoch, Kanady, Francji, Niemiec, Japonii, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych; obecni są przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel i przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen. Ciekawe, jak politycy ocenią kuchnię Bottury i proponowane przez niego połączenia kulinarno-winne. Słynny szef kuchni potrafi zaskoczyć!

 

Bollicine z pomidorem

Jak donosi niezawodny portal Gambero Rosso, goście, zaspokoiwszy pragnienie winami musującymi z Trydentu (Ferrari Trento DOC) i Lombardii (Bellavista Franciacorta), dostaną ukryte pod prostą nazwą Pane e Pomodoro lody pomidorowe na tostach. Do tego dwa wina z północnego wschodu Włoch: friulano z Torre Rosazza i Vintage Tunina, kupaż sauvignon, chardonnay, ribolli giallii, malvasii istriany i picolita od Jermanna. Następna w menu adriatycka zupa rybna ma w składzie gotowane na parze małże, okładniczki, kraby błękitne i krewetki, a za partnerów niezwykle oryginalne Fiorduva, kupaż endemicznych odmian fenile, ginestra i ripolo z Costa d’Amalfi od Marisy Cuomo oraz robione przez Marinę Cvetić Trebbiano d'Abruzzo Riserva z winiarni Masciarelli.

Borgo. Tu odbywa się szczyt G7 / fot. Tomasz Prange-Barczyński

James Bond odpada

Podróżując Orient Expressem w filmie From Russia With Love, agent 007 rozpoznał złoczyńcę po tym, że ten zamówił do ryby chianti. Od 1963 roku świat zmienił się na tyle, że Giorgia Meloni i jej goście przy risotto z homara sardyńskiego z bulionem z okonia morskiego i cytrusami raczyć się będą… supertoskanem. I to nie byle jakim, bo słynnym Tignanello 2021 od Antinorich. Zaskakujące? W magazynie Ferment oraz w książce Riesling i tapasy opisałem premierową kolację amarone De Buris z winiarni Tommasi, które także podano do owoców morza.

Ja bym Botturze zaufał. Tignanello to jednak nie koniec. Drugim winem w tej parze jest Vigna del Sorbo, fenomenalne chianti classico gran selezione z domu Fontodi. Massimo i jego sommelier idą za ciosem i do dorsza z wybrzeża Amalfi z zielonymi oliwkami, kaparami i bulionem z anchois serwują kolejnego toskańskie klasyka, brunello di montalcino Tenuta Nuova z Casanova di Neri oraz jeszcze jedno chianti classico: Ruello Riserva od Boschetto Campacci.

Na deser prowokacyjne danie Oops, upuściłem tartę, czyli cytryny z Sorrento, kalabryjska bergamotka i migdały z Noto. Wino? Tym razem konwencjonalnie, choć wybornie: passito di pantelleria Ben Ryé z winiarni Donnafugata. Być może najlepszy słodki muszkat na świecie.

Apulijskie trulli, typowy element tutejszego krajobrazu / fot. Tomasz Prange-Barczyński

Mezalians i prowokacja

Kolejny wspólny posiłek przywódców G7 rozpoczną oczywiście musiaki. Tym razem będą to: piemoncka Alta Langa Marcalberto oraz prosecco z słynnego cru Cartizze od Villa Sandi. Do przystawki Like a Pesto alla Genovese politycy wypiją sardyńskie vermentino od Argiolasa oraz południowotyrolskiego kernera ze spółdzielni Produttori Valle Isarco.

Daniu The Crispy Part of a Lasagna towarzyszyć ma jeszcze jedno chianti classico, tym razem Riserva z Castello di Volpaia oraz valpolicella classico Toar z winiarni Masi. Wszystko to klasyki, w dodatku, biorąc pod uwagę rangę spotkania, niedrogie. Smakowa zabawa zaczyna się przy tortellini z lekkim sosem kremowym na bazie parmigiano reggiano. Goście spożyją je, mając w kieliszkach fermentowane w amforze, robione metodą klasyczną lambrusco di sorbara Retrò z Tenuty Forcirola (Cavicchioli) i jeszcze jedno wino z okolic Modeny, Lambrusco Rimosso z Cantina della Volta.

Następne danie trąci mezaliansem. Bo czyż godzi się serować Sassicaię do piemonckiej wołowiny Fassona z sosem na bazie barolo i czarną truflą z Abruzji? Najwyraźniej Botturze to nie przeszkadza. Jego wysoko postawionym gościom prawdopodobnie też nie.

Lambrusco di sorbara Retrò z Tenuty Forcirola (Cavicchioli) / fot. Tomasz Prange Barczyński

Brak Apulii w Apulii

Cieszy, że wielcy tego świata nie nadwerężają budżetu podatników nadmiernie drogimi winami. Z naprawdę górnej półki w menu są tylko Tignanello i Sassicaia, a i te wina nie należą przecież do najdroższych na świecie. Połączenia winno-kulinarne wykraczają chwilami poza strefę komfortu, ale Massimo Bottura z pewnością wymyślił to tak, by nikt z kolacji czy lunchu nie wyszedł zdegustowany. Gdyby taki dobór win odbywał się podczas mistrzostw sommelierów, osoba, która dobierała wina na szczyt G7, zostałaby prawdopodobnie zdyskwalifikowana. Powód: nadmierne sprzyjanie Toskanii. Dwa supertoskany, brunello i aż trzy chianti classico. Sam też je uwielbiam, ale… No i jedna zasadnicza wpadka: ani jednego wina z Apulii, regionu, w którym przecież szczyt się odbywa. Nie, żeby od razu sięgać po primitivo, ale jednak.

Gdzieś w Apulii / fot. Inka Wrońska

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk