Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Najlepsze polskie wina 2024

W Poznaniu zakończyła się niedawno ósma edycja imprezy Polskie Korki - konkurs winiarski. Wyniki tego prestiżowego konkursu są świetną ściągawką dla wszystkich, którzy chcieliby kupić polskie wino, ale nie wiedzą, jakie wybrać.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Małgorzata Opala Fotoaktywne


zdjęcia potraw: Inka Wrońska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

W tej chwili mamy w kraju nieco ponad 600 zarejestrowanych winnic i ta liczba prawdopodobnie będzie rosła. Wiemy już, że polskie wino istnieje, że ma coraz lepszą jakość, ale wciąż nie jest ono piewszym wyborem kupujących, zdecydowanie chętniej sięgamy po wina włoskie (nieśmiertelne primitivo i prosecco), hiszpańskie czy portugalskie. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy szczególnie zależy nam na zakupie polskiej butelki – choćby na prezent dla mieszkających za granicą znajomych. I wtedy pojawia się pytanie: jaki szczep wybrać? Na jakiego producenta zwrócić szczególną uwagę? Wyniki prestiżowego konkursu Polskie Korki, który odbył się na początku czerwca 2024 w poznańskim SPOT., są bardzo dobrą podpowiedzią dla kupujących. Pełną listę win – nie tylko nagrodzonych, ale też nominowanych do nagrody w każdej z ośmiu kategorii konkursowych – znajdziecie na portalu Ferment Mag. Na potrzeby tego tekstu wybrałam kategorie najbardziej popularne oraz te wina, które weszły do pierwszej trójki, czyli zdobyły Złoty, Srebrny lub Brązowy Korek.

Polskie wina dostępne są w wine barach i specjalistycznych sklepach winiarskich, ale można je także kupić u producenta – zamówić online lub podczas wizyty „w realu”. Pamiętajcie, zwłaszcza przed wakacjami, że wiele polskich winiarni dysponuje całkiem niezłą ofertą enoturystyczną.

Wina musujące

Należy podzielić je na dwie podkategorie, w zależności od metody produkcji. Wśród win produkowanych metodą klasyczną, czyli tak samo jak szampan, nagrody zdobyli:

Złoty Korek: Brut Premiere NV, Winnica Rosenfeld

Srebrny Korek: Rosé 2022, Winnica Smolis

Brązowy Korek: Pinot Noir 2021, Winnica Aris

Nagrody dla win produkowanych inaczej niż szampan (są wśród nich np. wina saturowane, czy tak modne ostatnio pét-naty)

Złoty Korek: Freak 2023, Winnica Saint Vincent

Srebrny Korek: Eris Pet-Nat 2023, Winnica Jadwiga

Brązowy Korek: Muscaris 2023 Nizio Naturals

Wina białe

Także i ta kategoria wymaga podziału. Jeśli jesteście zwolennikami bieli wytrawnych, zwróćcie uwagę na następujące wina:

Złoty Korek: Chardonnay 2022, Winnica Turnau

Srebrny Korek: Souvignier Gris 2022, Winnica Silesian

Brązowy Korek: Riesling Wytrawny 2022, Winnica Marcinowice

 

Jeśli wolicie wina o charakterze półwytrawnym, z wyższym poziomem cukru resztkowego, dobrym wyborem będą:

Złoty Korek: Solaris 2023, Winnica Chodorowa

Srebrny Korek: Riesling Późny Zbiór 2022, Winnica Marcinowice

Brązowy Korek: Johanniter / Solaris 2023, Folwark Pszczew

 

Szukacie białego wina słodkiego? Na przykład do do deseru? Proszę uprzejmie, oto podium w tej kategorii:

Złoty Korek: Solaris Nobilis 2022, Winnica Saganum

Srebrny Korek: Solaris/Riesling 2023, Winnica Amelie

Brązowy Korek: Arctic 2021, Winnica Aris

Wina czerwone i różowe

Czerwone wina to w naszym klimacie wciąż temat trudniejszy, niż białe. Tym większe gratulacje dla producentów, których wina śmiało mogą konkurować z czołówką europejską. Oto nagrody:

Złoty Korek: Pinot Noir 2021, Winnica Kamil Barczentewicz

Srebrny Korek: Pinogato 2022, Winnica Trzebnicka

Brązowy Korek: Cabernet Dorsa 2022, Winnica Zamkowa

Na wina różowe decydujemy się ostatnio coraz częściej, zwłaszcza latem. Pasują do dań lżejszych, znakomicie orzeźwiają, a w Polsce udają się znakomicie. Mam nadzieję, że ta kategoria będzie wciąż rosła!

Złoty Korek: Rosé 2023, Winnica Turnau

Srebrny Korek: Rotling 2023, Winnica Bielawska

Brązowy Korek: Rondo 2023, Winnica Opole

fot. Małgorzata Opala Fotoaktywne

Polskie wina w kuchni

Istnieje wprawdzie powiedzenie: what grows together goes together, które oznacza, że lokalne wina najlepiej pasują do lokalnej kuchni, ale darujmy je sobie, przynajmniej tym razem. W przeciwnym bowiem razie na przykład do win z Winnicy Kamil Barczentewicz (położonej niedaleko Kazimierza Dolnego) musielibyśmy zajadać wyłącznie cebularze i gryczaki.

Szymon Sierant, współwłaściciel i szef kuchni krakowskiej restauracji Kropka. udowodnił, że jest w stanie znaleźć odpowiednie towarzystwo dla polskich win, szukając nie w polskich przepisach regionalnych, a w wysokiej jakości składnikach.

Na prośbę organizatorów Polskich Korków przygotował pięciodaniowe menu śniadaniowe. Sierant, który przez siedem lat pracował w restauracjach norweskich, a w Polsce odbywał staż m.in. w Atelier Amaro, jest mistrzem kuchni produktu: prostej, ale eleganckiej, wysmakowanej, sezonowej.

Do każdego z pięciu przygotowanych przez niego dań podano sześć win – jak łatwo policzyć, podczas śniadania było ich w sumie 30. Szef kuchni, przygotowując menu, nie znał wcześniej konkretnych win – znał tylko ich style. Wiedział, że do pierwszego dania zostaną podane bąbelki, do kolejnego wytrawne białe, następnie pomarańczowe, czerwone oraz – do deseru – słodkie.

Oto, co przygotował.

Danie pierwsze: Surowa krewetka / hibiskus / crème fraîche

Towarzystwo: musiaki

Nizo Naturals Musujący Johanniter 2019 / johanniter
Turnau, Classique Brut NV / chardonnay, seyval blanc, pinot noir
Equus, Sekt Brut 2021 / chardonnay, pinot noir
Saint Vincent, Szam_an 2021 / pinot noir
Margaret, Zorza 2022 / pinot noir
Smolis, Rose 2022 / chardonnay, seyval blanc, pinot meunier

Ze względu na swoją świeżość i owocowość (truskawka, rabarbar, czerwona porzeczka), dobrą kwasowość i długi wytrawny finisz – najlepszym wyborem do surowej krewetki wydało mi się Rose od Smolisa. Choć Zorza (Margaret) i Johanniter (Nizio) też stanowiłyby dobrą parę.

Danie drugie: białe szparagi / kurczak / szpinak / ikra z łososia

Towarzystwo: wina białe


Barczentewicz Pinot Blanc 2022/ pinot blanc
Marcinowice Riesling 2022 / riesling
Skarpa Grüner Veltliner 2022 / grüner veltliner
Dom Charbielin Muscaris 2023 / muscaris
Białe Skały Chardonnay 2021 / chardonnay
Mierzęcin Noole Blanc 2023 / kernling, riesling, bianca i inne

Tu miałam dwóch faworytów. Pierwszym był lekuchno słonawy, świeży i chrupki, delikatnie ziołowy i mineralny Pinot Blanc od Barczentewicza, z nutami cytryny i zielonego jabłka. Drugim: Chardonnay z Białych Skał – w tym winie zachwycił mnie kontrast pomiędzy słodkimi miodowymi (melon?) nutami w nosie i cytrusową świeżością w ustach, podbitą smakiem wczesnej papierówki.

Danie trzecie: terrine z kurczaka / „waldorf”/ migdały / okonomiyaki

Towarzystwo: wina macerowane na skórkach


Nizio Naturals Owca 2020 / johanniter
Amelie Orange 2021 / solaris, muscaris, johanniter i inne
Saint Vincent Orange 2023 / pinot gris, gewürztraminer, muscat
Wieliczka Jantar 2022 / chardonnay, riesling, sauvignon blanc
Kosmos Wenus 2022 / gewürztraminer
Bliskowice Ultra 2020 / johanniter

Dla mnie idealną parą do tego dania była – zdecydowanie! – Wenus, czyli pomarańczowe wino z Winnicy Kosmos. Już w nosie dzieje się mnóstwo: są i róże, i mirabelki, i pomarańcze, są korzenne przyprawy ze szczyptą kwiatu muszkatołowego oraz goździków. W ustach wino jest pełne, długie, pikantne, z bardzo dobrą kwasowością. Podkreśliło smak kurczaka i młodej kapusty, nie dominując nad nimi; poradziło sobie też z intensywnym, gęstym, słono-słodkawym sosem. Gdybym mogła obstawiać jeszcze jedno wino, wybrałabym Johannitera Ultra z Winnicy Bliskowice. Niezmiennie budzi on mój zachwyt swoimi nutami dojrzałych owoców cytrusowych, pomarańczowej skórki, korzennych przypraw i herbaty, a przede wszystkim głebią, równowagą i wspaniałym długim finiszem.

Danie czwarte: kacze serca / młody burak / czarna porzeczka / migdał

Towarzystwo: wina czerwone

Skarpa Dobrska Adonis 2021 / zweigelt
Wieliczka Merlot 2022 / merlot
Barczentewicz Dobre Modre 2021 / blaufränkisch
Białe Skały Pinot Noir 2022 / pinot noir
Pałac Mierzęcin Pinot Noir 2021 „Jubilé” / pinot noir
Equus Magnesia 2022 / zweigelt, rondo, regent

To jedno z najsmaczniejszych i najciekawszych dań, jakich zdarzyło mi się próbować (gratulacje dla szefa kuchni), ale muszę przyznać, że podroby i buraki to nie najłatwiejsze składniki, jeśli chodzi o połączenia z winem. Wydaje mi się, że najlepiej pasował tu merlot z Winnicy Wieliczka – wino delikatnie ziemiste, z akcentami kakao, ziół, czarnej porzeczki i pieprzu. Myślę, że Adonis ze Skarpy Dobrskiej, pachnący wiśniami, czarnymi porzeczkami, malinami i dojrzałymi śliwkami, z lekko ziołowymi nutami i ładną kwasowością, też byłby niezłym wyborem.

Danie piąte: polska truskawka / czarny bez / lody mleczne / miód nawłociowy

Towarzystwo: wina słodkie


Margaret Gewürztraminer 2022 / gewürztraminer
Marcinowice Riesling Botrytis 2022 / riesling
Turanu Szlachetny Zbiór 2016 / solaris
Saganum Riesling Nobilis 2020 / riesling
Pałac Mierzęcin Kernling 2022 / kernling
Amelie Cabernet Cortis Sweet Botrytis 2021 / cabernet cortis

W zestawieniu z tym deserem zauroczył mnie Riesling Botrytis z Winnicy Marcinowice – szlachetny, pełny, elegancki, ale nieprzesadnie słodki, ze świeżym, lekko wręcz cytrusowym finiszem. Akcenty miodu, mango, kumkwatów i brzoskwiń pięknie współgrały ze słodyczą poszczególnych elementów deseru, nie tłumiąc przy tym świeżego smaku truskawek, będących wszak podstawą tej – bardzo udanej – kompozycji.

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk